Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hakkari'ye gelen Çavuşoğlu, partisinin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlediği Siyaset Akademisi'nin açılış programına katıldı. 

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, AK Parti'nin sadece bir siyasi parti değil, bir dava partisi olduğunu söyledi. 

Birbirlerine kardeş gibi baktıklarını, çok büyük bir ailenin çok güçlü fertleri olarak yürüyüşlerine devam ettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye'de son 15 yılda birçok şey değişti. Türkiye'de adeta tarih yeniden yazılmaya başlandı ve yazılmaya devam ediyor. Gelecekte bugünleri okuyanlar, muhakeme etmeye çalışanlar, ne denli önemli bir iş yaptığınızı o zaman anlayacaklar. Onun için hepinizin tarihe bir notu var. Başkalarının olmadığı gibi. Bu, Türkiye'yi güçlendirmek, aramızdaki kardeşlik hukukunu ve dayanışma ruhunu yüceltmek adına gösterilen bir çabadan ibarettir." diye konuştu.

- "Türkiye'de esasen bir paradigma değişti"

Çavuşoğlu, devlet ile millet kaynaşmasını temin etmek için ne yapılması gerekiyorsa onun yapılacağını vurguladı.

"Bize yaptırmazlar, biz bunları yapamayız" denilen ne varsa bugün hepsini gerçekleştirdiklerini, bunun en büyük mihmandarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"O her çıkışında, her söze başladığında bu teşkilata kendine güvenmesini sağladı. AK Parti iktidarlarıyla Türkiye'de esasen bir paradigma değişti. Mevcut siyasi anlayış değişti. Neydi o, vatandaşına özgüven sağladı. Bizim için artık Türkiye'de nerede yaşarsa yaşasın, kim olursa olsun, dini, rengi, kültürel kimliği, etnik kimliği ne olursa olsun bu ülkede herkes birinci sınıf vatandaştır anlayışıyla hareket ettik ve hareket etmeye devam ediyoruz. Bugün özellikle bu bölgenin insanı için konuşmak istiyorum, birçok şeyi yapmak, söylemek hayal iken, yapanlar ve söyleyenler adeta itham ve suçlu ilan edilirken, bugün yapılan bu reform çabaları ile beraber birçok şey eskide kaldı. El arabasında kaset satarken Kürtçe kaset çaldığı için suçlu ilan edilen çocukların, gençlerin olduğu yerden, artık Kürtçe ve diğer dildeki televizyonların, radyoların, kitapların, yayınların sıradan hale geldiği günler."

- CHP'deki genel başkanlık değişikliği

Türkiye'de 2010 yılında bir şeyin değiştiğini anlatan Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ne değişti biliyor musunuz? Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı değişti. Ama bu sadece bir genel başkan değişikliği değildi. Gidiş tarzı, bugün daha net şekilde o flu alanlar ortadan kalktı. Ama önemli olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının hangi noktada konumlandırıldığı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı değişikliği ile beraber Türkiye'de uluslar arası vesayet odaklarının Türkiye içerisinde bu defa başka bir boyuta, başka bir faza geçtiler. 60 yıl sonra IMF'yi kapı dışarı etmişsin, 3. havalimanının projelerini hazırlamışsın, faizler 140 yıl sonra en düşük seviyesine gerilemiş, sadece Fransa'da 59 nükleer santral var, biz de bir tane bile yok, bir tane yapmaya karar vermişiz, tam bu sürecin yaşandığı anda 3-5 ağacın arkasına gizlenerek, uluslararası medya kuruluşlarının da önceden canlı yayın araçlarını oraya ayarlayarak Mısır'ın Tahrir Meydanı'nda yaptıkları gibi sokak hareketleri ile beraber Türkiye'de bir iktidar değişimine gitmek gibi bir yol seçtiler."

Hakan Çavuşoğlu, 6-7 Ekim olaylarını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

 "Biz bir günde 250 bin Kürt kardeşimizi o bölgeden aldık. Kuzey Irak güçlerine buradan koridor sağlayarak yardımı yaptık. Ama birilerinin derdi bunun üzerinden Türkiye'de iç savaş ortaya çıkartmaktı. Et dağıtan Yasin Börü'yü öldürüyorsun, onu dördüncü kattan aşağıya atıyorsun, ondan sonra arabayla üzerinden geçiyorsun, hangi felsefe hangi hainlik bunu yapıyor? İnsan değil bu. 52 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi Türkiye'de iç savaş provasıydı bu. Başaramadılar. Bu defa kırk yıl süreyle Türkiye'nin hücrelerine kadar nüfuz etmiş, başı Amerika'da olan çıbanbaşı, yargı susturucusu takılmış bir darbeyle Türkiye'yi teslim almaya çalıştı."

"Hendek, çukurda çok çekti bu coğrafya. Sizler de bunu yaşadınız maalesef." diyen Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Metot aynı. Afrin'e giden askerimizin yer altındaki görmüş olduğu tüneller, çukurlarla metot aynı. Perde gerisindeki akıl aynı. Onlar taşeron, zavallı. Yıllardan bu yana ne yazık ki Türkiye'nin gencecik fidanlarını toprağa döken, Türkiye'ye ve insanımıza yapmadığı zulüm bırakmayan terör örgütü bu defa ne yazık ki ABD tarafından desteklenerek ve silahlandırılmak suretiyle Türkiyemiz için bir tehlike haline getirilmek istendi."

Terör örgütü tarafından atılan roket ve füzelerin suçsuz insanların şehit olmasına ve zarar görmesine neden olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Suriye'den iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Kürtlerin sayısının 370 bin civarında olduğunu ifade etti.

- "Terörle mücadelemizde kararlı adımlar atıyoruz"

Çavuşoğlu, Afrin'de Araplar, Türkmenler ve Kürt kardeşlerinin yaşadığını anımsattı.

 Ama maalesef Türkiye'yi yeniden kaosun içerisine sürüklemek, yeniden ayaklarına pranga vurmak, bu yürüyüşünü engellemek için bir cephe açılmak istendiğine işaret eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Siz Türkiye'nin parasıyla satın almak istediği halde vermediğiniz 4 bin tır silahı niçin onlara veriyorsunuz? Bugün de görüyoruz ki kurulan tuzaklar, inşa edilen tüneller hep Türkiye'ye çıkıyor. Sivil insanların katline göz mü yumacaktık. Türkiye sınır güvenliğini sağlamak için, Türkiye özellikle Hatay bölgesinden içerisine sızan teröristlerin eylem yapmasını engellemek için, her şeyden de önemlisi, o bölgedeki Arap, Türkmen, Kürt kardeşlerimize dönük adeta soykırıma varan zulmü, mezalimi ortadan kaldırmak ve içerimizde yaşayan o bölgedeki göç eden kardeşlerimizin yeniden oraya dönüşünü sağlamak üzere bir harekat başlattık. Elhamdülillah, şu ana kadar çok güzel gidiyor. Dedim size, Türkiye tarihinin en güçlü dönemidir. Bunu böyle biliniz. Ve devam edecek. Biz kararlıyız, azimliyiz. Sonuna kadar devam edecek. Bunların başını ezeceğiz. Açık ve net. Çünkü derdi insan değil bunların. Allah'ın izniyle o bölgeyi de temizleyerek oradan göç etmiş kardeşlerimizin yeniden gidip kaldığı yerden hayatlarına devam etmesinin imkanını sağlayacağız. Son iki yıldır terörle mücadelemizde ciddi ve kararlı adımlar atıyoruz. Türkiye, tarihinin en kararlı dönemindedir."

AK Parti Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür de Siyaset Akademisi'nin önemine dikkati çekerek, Çavuşoğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür etti. 

Çavuşoğlu, ardından parti binasına geçerek, partililerle bir araya geldi. 

Daha sora esnafı ziyaretinde bulunarak çocuklara oyuncak hediye eden Çavuşoğlu, çarşı merkezindeki bir çay ocağında vatandaşları dinledi.

Hakan Çavuşoğlu, ardından Vali Cüneyit Orhan Toprak'ı ziyaret etti.