Çavuşoğlu, eski Milli Eğitim Bakanı merhum Tevfik İleri'nin vefatının 56. yılı dolayısıyla isminin verildiği Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen anma programında yaptığı konuşmada, unutulmayan devlet yöneticilerinin dünyaya eser bırakanlar olduğunu belirterek, İleri'nin de bugün rahmet ve minnetle anıldığını söyledi. 

İleri'nin 56 yıl önce vefat etmesine rağmen millete kazandırdığı eserler ve hizmetleriyle unutulmadığını ve her zaman hayırla yad edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"50 yıllık ömrüne sayısız hizmetler sığdıran eski milli eğitim bakanlarımızdan Tevfik İleri'yi gönüllere nakşeden, döneminde onun emekleriyle hayata geçirilen yüksek İslam enstitüleri ve imam hatip liseleriyle milletin manevi hayatına yaptığı büyük katkılar olmuştur. Memleket sevdalısı rahmetli Tevfik İleri, 1950'den, idama mahkum edildiği 1960'a kadar yürüttüğü bayındırlık, milli eğitim, ulaştırma ve devlet bakanlığı ile başbakan yardımcılığı ve meclis başkanvekilliği görevlerinde maneviyat ve din eğitimi üzerinde hususiyetle durmuştur. Kendisi, eğitim ve öğretim alanında tarihimizi ve toplumsal zenginliğimizi reddeden anlayışların yerine manevi dinamiklerimizi benimseyen eğitim anlayışının ülkemizdeki öncüleridir."

Çavuşoğlu, İleri'nin temsil ettiği millet sevgisine, ahlak ve maneviyata öncelik veren eğitim anlayışının zamanını aşarak bugünün dünyasının sosyal sorunlarına da ışık tuttuğunu dile getirdi.

- "Nahoş tablodan en çok etkilenen de genç kuşaklar olmaktadır"

Değerlerini, gençlerine yeterli derecede aktaramayan toplumlarda baş gösteren ahlaki çöküntünün, toplumun geleceği açısından son derece büyük tehdit ve tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Geçmişte toplum içinde gayri ahlaki bulunarak söze dökülmesi dahi mümkün olmayan bazı konuların, günümüz toplumlarında çok rahat bir şekilde konuşuluyor hale gelmesini sadece 'medyanın sorumsuz yayınlarının etkisi' diyerek geçiştirirsek, konunun nirengi noktasını göz ardı etmiş oluruz. Maalesef televizyon programlarında, dizilerde, gazetelerde, sosyal medyada ve diğer mecrada müstehcenlik, alkol kullanımı ve şiddet pervasızca özendirilen bir değer haline getirilmektedir. Genel ahlaka aykırı örneklerin rol model olarak sunulduğu yayıncılık örneklerine maalesef sıklıkla rastlanmaktadır. Ancak bütün bu vahim tablonun ahlak ve maneviyat eksikliği olduğunu ifade etmeliyiz. Ne yazık ki bu nahoş tablodan en çok etkilenen de genç kuşaklar olmaktadır."

Çavuşoğlu, salonda bulunan öğrencilere dikkati çekerek, imam hatiplilerin büyük bir misyonun sahibi olduğunu söyledi.

İmam hatip neslinin omuzlarında Fatih'in emanetinin bulunduğunun altını çizen Hakan Çavuşoğlu, "Ülkemizin teminatı olan, milletimizin temel değerleri size emanet. Bizi biz yapan değerlerimiz, bizim misyonumuzu ve vizyonumuzu belirler. Değerlere karşı hassasiyetimiz zamana, zemine ve keyfimize göre değişiyorsa orada sıkıntı yaşarız. Sizler, bu değerlere sahip çıktığınız ölçüde Türkiye düşmanları bertaraf edilmiş olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu millet, ülkesini ve insanını seven, milletinin değerleriyle barışık, hakkı ve hakikati ayakta tutan, hak uğruna sağına ve soluna bakmadan 'ben varım' diyen şuurlu bir imam hatip gençliğinden çok şey bekliyor." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, merhum Tevfik İleri döneminde tekrar açılan imam hatiplerde neşvünema bulan gençliğin, ülkenin geleceğinin de teminatı olduğunu kaydetti.