Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu çıkmış, '16 Nisan'dan sonra muhtar ne olacak, bütün muhtarlıkları kaldıracak' diyor. Allah'tan kork. Ana muhalefetin genel başkanısın sen. Doğru konuşmak, milleti doğru bilgilendirmek hepimizin görevi ama ana muhalefetin de ana görevi bu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi varmış da cumhurbaşkanı bunu yapacakmış. Yalan, başka hiçbir şey yok." dedi.

Bozdağ, AK Parti Sinop İl Başkanlığınca Boyabat'ta düzenlenen halk buluşmasında yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da büyük bir tarihi dönüşüm için sandığa gidileceğini belirtti.

Halk oylamasında, Türkiye'nin son 200 yıldır yaptığı tartışmaya bir nokta koyma kararı vereceğini dile getiren Bozdağ, Türkiye'nin parlamenter sistemi uzun süredir kullandığını ifade etti. 

Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminin devlete, demokrasiye, hukuka, cumhuriyete ve milli iradeye yapılmış bir ihanet saldırısı olduğunu vurguladı.

Bütün farklılıklarla bir araya gelinerek darbenin karşısında durulduğunu dile getiren Bozdağ, daima güçlü olunması gerektiğine dikkati çekti.

Suriye'de 600 bin insanının hayatını kaybettiğini, Irak'ta 2003'ten beri iç savaş yaşandığını hatırlatan Bozdağ, yanan ateşin sıcağının Türkiye'ye geldiğini, aynı zamanda Türkiye'nin terörle de etkin mücadele ettiğini belirtti.

Adalet Bakanı Bozdağ, terör örgütlerinin yularını elini tutan karanlık güçler ve örgütlerin ağababalarıyla da mücadele ettiklerini ifade etti.

- "Biz kendi geleceğimizi oylayacağız"

Türk milletinin ve Türkiye'nin güçlü varlığı için siyasal istikrarın, güçlü iktidarın şart olduğuna dikkati çeken Bozdağ, anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine bazı ülkelerin karşı çıktığını söyledi.

Bozdağ, "Bu Almanya'ya, Hollanda'ya ne oluyor? Dün de açıklama yapıyorlar. Eğer 'evet' çıkarsa 'Türkler AB'yi unutsun' diyorlar. Türkiye'deki halk oylamasından size ne? Biz kendi geleceğimizi oylayacağız. Kendi göbeğimizi kesip kesmeyeceğimize karar vereceğiz." ifadesini kullandı.

PKK'nın halk oylamasında "hayır" çıksın diye propaganda yaptığını, Almanya'da bakanlara verilmeyen iznin PKK'nın teröristlerine verildiğini anımsatan Bozdağ, bütün terör örgütlerinin halk oylamasından rahatsız olduğunu dile getirdi.

Bozdağ, "Bizim siyasi istikrarımızı, güçlü iktidarla Türkiye'nin yönetilmesini sağlayacak bir düzenin kurulmasını istemiyorlar. İşte bu yeni sistem, esasında lidere bağlı değil, sisteme bağlı bir istikrar kuruyor. Artık istikrar için Atatürk, Özal, Menderes, Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderler beklemek zorunda kalmayacak, sistem kendi siyasi istikrar kuracak, güçlü iktidar tesis edecek. Yeni sistemin özü tam da budur." diye konuştu. 

Yeni sistemde milletin sandıkta hükümeti kuracağını belirten Bozdağ, hükümetin güven oyunu da halktan alacağına işaret etti.

Millete güç aktarımından, millete hak ve ve yetki verilmesinden korkan bir zihniyet olduğunun altını çizen Bozdağ, anayasa değişikliğinin millete, yasamayı ve yürütmeyi doğrudan, ayrı ayrı seçme hakkı ve yetkisi verdiğini bildirdi.

Milletin en doğru kararı vereceğini ifade eden Bozdağ, yeni sistemin zayıf iktidarlara son vereceğine işaret etti. Bozdağ, "Bizim dayımız aziz Türk milletidir. Dayısı Türk milleti olanın sırtını yere getirmeye kimsenin gücü yetmez." dedi. 

- "Baykal hala vekil"

Anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18 yaşına düşürülmesine yönelik tepkilere de değinen Bozdağ, "Askere alırken, şehit, gazi olurken çoluk çocuk değil, 80'lik Baykal'ı milletvekili seçerken 18'ini dolduran çoluk çocuk değil ama kendi seçilmeye gelince çoluk çocuk. Bu, gençlere inanmamaktadır. Evlatlarımıza güvenmemektedir. Oğullarına, kızlarına, gençlerine güvenmeyen devletin, milletin geleceği aydınlık olmaz. Biz yavrularımıza inanacağız, güveneceğiz, onlara sorumluluk yüklemekten kaçınmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanın en fazla iki kez seçilebileceğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Ben çocuktum Sayın Baykal bakandı, ilkokula gidiyordum. Biz yaşlandık gidiyoruz hala vekil. 'Var mı böyle yaşam boyu vekillik' diye bir şey. Ama bu sistem bunu sağlıyor. Türkiye'nin yönetiminde çok başarılı da olsa bir kişi 10 yıldan fazla bulunamayacak, 10 yılda bir değişim. Bu yasamaya da yerele de yansıyacak. Türkiye'nin her tarafında değişim iktidar olacaktır. Bundan da aziz millet, devlet kazanacaktır. Bir sürü de yalan söylüyorlar. Kılıçdaroğlu ağzını açıyor, sabah bir kalktınız sizin minibüs hatları iptal edilmiş, lokantaları kapatmışlar, şunlar olmuş, bunlar olmuş diyor. Adam rüyada gezmiyor, rüyada bile olmaz böyle şeyler. Ama öyle bir korku pompalıyor ki anlaşılır gibi değil. Kılıçdaroğlu çıkmış '16 Nisan'dan sonra muhtar ne olacak, bütün muhtarlıkları kaldıracak' diyor. Allah'tan kork. Ana muhalefetin genel başkanısın sen. Doğru konuşmak, milleti doğru bilgilendirmek hepimizin görevi ama ana muhalefetin de ana görevi bu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi varmış da cumhurbaşkanı bunu yapacakmış. Yalan, başka hiçbir şey yok."

Cumhurbaşkanının sadece bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatıyla, üst düzey görevlilerin atanması, görevden alınması ve yürütmeyle ilgili bazı konularda kararname çıkarabileceğini bildiren Bozdağ, kanunla düzenlenmiş konularda kararname çıkarma yetkisinin bulunmadığını dile getirdi.

- "Anayasanın 127'nci maddesini oku"

İnsan hakları ve hürriyetleri ile yasama ve yürütme konusunda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağını bildiren Bozdağ, şu ifadeleri kullandı: 

"Sayın Kılıçdaroğlu, anayasanın 127'nci maddesini bir oku, yanındaki kılavuzlara da bir okut. Eğer bilmiyorlarsa onları yeniden okula gönder, okula. Milletin okuluna gönder, millet okutsun onlara. Ne yazıyor orada görür. Mahalli idareler, il, ilçe, köy ve mahalle muhtarlıkların ve bunların görevlerinin, karar organlarının ancak kanunla düzenleneceği açık yazıyor orada. İl idaresi, belediye kanunu o da yazıyor orada. Yetmezse Boyabatlıların gözünün içine bak, onlar da sana söyleyecekler emin ol. Ama her yerden yalanla, dolanla milleti aldatmaya çalışıyorlar."

Adalet Bakanı Bozdağ'a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ile AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş de eşlik etti.