İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Mevlüt Uysal, "Belediyeciliğe yabancı değiliz. İstanbul'da bir belediye başkanıydık." dedi.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a görevinde başarılar dilemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

Topbaş, ziyaret sonrası gazetecilerle vedalaştı ardından Uysal ve Topbaş birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uysal, Kadir Topbaş'ın belediyeye tebrik ve ziyaret için geldiğini belirterek, "Hoşgeldi, gelmişken yıllardır beraber çalıştığımız ve emeği olan arkadaşlarla vedalaşma ve selamlaşma mahiyetinde sizleri de ziyaret etmek istedi. Beraber geldik, ‘hoşgeldiniz’ diyoruz kendilerine." dedi.

Görevde ilk önceliğininin ne olacağının sorulması üzerine Uysal, belediyeciliğe yabancı olmadığını belirterek, "Başakşehir gibi hızla büyüyen ve çok işi olan bir ilçenin belediye başkanıydık. Dolayısıyla burada bir sürprizle karşılaştık mı? Yok ama şu anda haliyle yeni göreve başlamış biri olarak önce mevcudu bir gözlemleyip, ondan sonra sizlerle buradaki işleri ve öncelikleri yapacaklarımızı konuşmak daha doğru olur. Özetle bir sürpriz var mı? Yok. Belediye yabancı mı bize? 'Hayır'. Zaten Kadir Bey'le ilçe belediye başkanıyken birçok konuda oturup beraber istişare ettik. O konuda bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum." yanıtını verdi.

"Benimle geçinemeyen kendini tedavi ettirsin"

Uysal'ın ardından Topbaş da basınla uzun süredir beraber olduklarını belirterek, "Sizler çalışmalarımızı İstanbullular'a aktarmaya özen gösterdiniz. Siz bizim bir noktada dışarıya açılan penceremiz oldunuz. Ben her birinize görevlerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Katkı sundunuz, yoğun çalıştınız." dedi.

Soruları da yanıtlayan Topbaş, havasız susuz kirli bir İstanbul'dan en modern ve temiz İstanbul'a gelindiğini, geriye baktığında güzel işler yaptığına inandığını anlattı.

Kimseye kin tutmadığını ve hoşgörülü bir yapısı olduğunu dile getiren Topbaş, "Hatta şunu söyleyeyim, benimle geçinemeyen kendisini tedavi ettirsin. Benimle geçinemeyen tedaviye muhtaçtır, kendisini bir gözden geçirsin. Çünkü her kesimle geçinen birisiyim. Yaşlar, siyasi kimlikler farklı dahi olsa, her kesimle oturabilen bir yapım var. Yetkilerimizi de duygularımıza kullanmadık. Gerçeği gören halk ve vatandaştır. Yönetim anlayışım budur. Siyasi gerginliğe asla girmedim ve girmem. Bunun için kimseye kırgınlığım yok." değerlendirmesini yaptı.

"Onurumuzla arzı veda ettik"

İstifasıyla İBB Meclisi'nde veto ettiği dosyaların ilgisi olup olmadığının sorulması Topbaş, şunları kaydetti:

"Bütün samimiyetimle söylüyorum. O 5 dosyayla istifamın alakası yok. Bu kararım benim çok daha eski. Birkaç ay öncesinden geliyor. Hep düşüncelerimde ve değerlendirmelerimde eskiden beri kendimce, bunları mütalaa ettiğim bir süreç vardı. Büyükşehir belediyesinde birçok dosyayı iade ettim. Yedikule Bostanları, Marmara Forumu iade ettim. İade ettiğim dosyalar var Meclis'e. Bayındırlık Bakanlığına da bir dava açtım, davalık olduk büyükşehir belediyesi olarak, çünkü ya kabul edeceksiniz ya da dava açacaksınız. Partili olmama rağmen yanlış gördüğüm zaman doğrular konusunda, yetkilerimi kullanmaya çalıştım. Bu nedenle asla 5 dosya geldi, 5 dosyayla bir görev bırakılır mı? Buna inanabiliyor musunuz? Olmaz. 5 dosyayla akalası yok bunu net olarak ifade etmek isterim."

Kendisiyle ilgili bir takım ithamların da olduğuna değinen Kadir Topbaş, İmam Hatip ve ilahiyat eğitimi almış biri olduğunu, inancını ve dinini bilen bir insanın Allah'la kul arasına kimsenin girmeyeceğini bildiğini belirterek, "Bundan dolayı FETÖ'cü olamayız asla. Bize yakışmaz. Bunu net söylüyorum. Burada şu kadar yıl milyarlarca yatırım yapmış bir belediye olarak hiçbir müteaahitle oturup ikili konuşmam yoktur. Hiç bir müteahhit diyemez ki, 'Başkan bizi çağırdı şu işi yaptırdı.' Asla. Net ifade ediyorum. 'Komisyon verdi' diyemez. Asla. Kimseye özel davranmamaya özen gösterdik. Bir takım ithamlar ve söylemler hepsi yersiz. Biz beyaz sayfa açıp geldik onurumuzla, onurumuzla arzı veda ettik." diye konuştu.

"'Bıraktı gitti' derlerdi"

AK Partili belediye başkanlarının istifalarıyla ilgili soruyu da Topbaş, şöyle yanıtladı:

"Yıllardan beri Türkiye'nin geleceğine katkı sunmak adına, STK'lar içinde aktif rol aldım. Her kademede siyaset yaptım. Şu anda siyasi kimliğim, sadece parti üyeliğim devam ediyor. Bundan sonraki yaşamımda idari ve siyasi bir görev beklemiyorum. Bunun altını çizerek söylüyorum. Herkesin kendine göre değerlendirmesi vardır. Burada açıkça ifade etmek istedim, 2014 seçimlerinde aday olmak istemedim. 2014 seçimlerinde özellikle arzı veda edecek ve bir başka arkadaşımın buradan aday olmasını arzu ediyordum. Gezi olayları sonrası, eğer İstanbul'da partimiz, siyasetimiz bir kan kaybeder, İstanbul'u alamazsa faturası bana kesileceğini düşündüm. Çünkü kamuoyundaki büyük ilgi ve destek beni işaret ediyordu. O takdirde bizi başka türlü değerlendirirdi siyasilerimiz, 'Bıraktı gitti' derlerdi. Bunu yapmamak için özellikle aday olduk ve adaylığımızı ilan ettiler. 2014 seçimlerinde iki dönem yeterli diye düşünmüştüm. Siyaseti makam ve mevkiler için yapmıyoruz. Makam mevki ile yücelen adamlar değiliz. Kendimizin de farkındayız. Öyle bir komplekslerimiz de yok."

Sağlığıyla ilgili birçok iddianın gündeme geldiğinden bahseden Topbaş, sözlerini, " 'Kanser oldu başkan, hastaymış' Geldiğimden beri bu söyleniyor. Gözlük dahi kullanmadım. Bir tek ilaç dahi kullanmayan yapım ve bünyem var. Bizim inancımızda beşikten mezara kadar gayret edip çalışacaksınız. Bir kenara çekilme gibi bir niyetim yok. Yaptığım işlerin de birçoğunun doğru işler olduğuna inanıyorum. Güzel hizmetler verdiğimize inanıyorum. Sadece kendi ofisime kapanıp yaşamayacağım. İnsanlığa faydalı olmaya çalışacağım." diye tamamladı.

Konuşmaların ardından Uysal ve Topbaş, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.