YALOVA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Milletimiz inanıyorum ki değişime bir kez daha 'evet' diyecek, ülke sırtındaki yükleri atacak, ayağındaki prangaları çözecek. 16 Nisan'da söz de karar da milletin olacak." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde, partisince 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Türkiye'yi il il gezdiklerini, meydanlarda halkla coşkuyla buluştuklarını belirten Yıldırım, 15 yıldır el ele, gönül gönüle yola devam ettiklerini söyledi.

Bu kutlu yolda, Yalova'nın kendilerini yalnız bırakmadığını, her zaman kendilerine destek olduğunu ifade eden Yıldırım, "2007'de AK Parti'ye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mecliste 'Cumhurbaşkanını seçemezsiniz' dediğinde, biz de dedik ki eğer biz seçmiyorsak aslı seçer, millet seçer ve cumhurbaşkanının doğrudan millet tarafından seçilmesi için halk oylamasına gittik. Yalova yüzde 63'ün üzerinde oy verdi, destek verdi. Türkiye, milletin adamını seçilmiş ilk cumhurbaşkanı yaptı." dedi.

Başbakan Yıldırım, kendisini her zaman sevgiyle, heyecanla, coşkuyla karşılayan Yalova'ya hizmet etmekten yorulmadıklarını, yılmadıklarını dile getirdi.

- "Tarihi bir değişimin arifesindeyiz"

Başbakan Yıldırım, 780 bin kilometrekare vatan toprağının her karışının hakkını, hukukunu korumanın gayreti içinde olduklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Ayrıştıran değil birleştiren olduk, 80 milyonu kardeş bildik. Şimdi ülke olarak tarihi bir değişimin arifesindeyiz. 16 Nisan'da aydınlık Türkiye'nin kapılarını ardına kadar açmaya var mısınız? Türkiye'yi büyük hedeflere taşımak için beraber yürümeye var mısınız? Yalova bizimle mi? Yalova'nın gönlü zengin insanları bizimle mi? Milletimiz inanıyorum ki değişime bir kez daha 'evet' diyecek, ülke sırtındaki yükleri atacak, ayağındaki prangaları çözecek. 16 Nisan'da söz de karar da milletin olacak. İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün."

Türkiye'nin artık "2002 öncesinin Türkiyesi" olmadığını belirten Yıldırım, "Biz büyük Türkiye diyoruz, bazıları hala 'Küçük olsun, bizim olsun' diyor. Biz daha güçlü bir ülke istiyoruz, onlar 'Türkiye yerinde saysın' diyor. Biz daha istikrarlı bir Türkiye hayal ediyoruz, onlar güçlü Türkiye'nin hayalini kurmak bile istemiyor. Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 2023 hedeflerini ve daha ötesini gerçekleştirelim diyoruz, onlar Türkiye'nin bugün geldiği noktayı bile anlamaktan aciz kalıyorlar." şeklinde konuştu.

- "Bu düzen böyle devam edemez"

Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ekim 1923'te kurulduğunu, kuruluştan bu yana 94 yıl geçtiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"100 yıla 6 yıl var ama Türkiye, 94 yılda 65 hükümetle tanıştı. 1,5 yıllık hükümetlerle nasıl olacak? Eğer istikrar olsaydı, eğer her 5 yılda bir seçim yapılsaydı, bugün 65. hükümet değil, 19. hükümet kurulacaktı. Soruyorum, buradan güçlü Türkiye, istikrar, güçlü iktidar çıkar mı? Buradan sürekli hizmet, sürekli yatırım çıkar mı? Mevcut sistemde hükümetin ömrü 1,5 yıl bile değil. 1,5 yılda hükümet ne yapabilir, Türkiye'nin hangi sorununu çözebilir? Sadece gelir, hükümet kurulur, tebrikleri kabul ederler, brifingler alırlar. Ondan sonra da valizini toplar giderler. Hizmet bir başka bahara. Bu ülkeye yazık etmez miyiz, bu ülkenin kaynakları, enerjisi boşa harcanırsa bu bir israf olmaz mı? Bu düzen böyle devam edemez."

Yalova'nın, son 15 yılda AK Parti'ye destek olduğuna işaret eden Yıldırım, "Ülkemize çok güzel işler kazandırdık ama bunun AK Parti'ye bağlı, kişilere bağlı olmadan, gelecek için süreklilik arz etmesi lazım. Bazen diyorlar ki 'Bu sistemi Recep Tayyip Erdoğan kendisi için istiyor.' Yalova'dan söylüyorum, getirdiğimiz bu sistem değişikliği Erdoğan için değil her doğan içindir." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Hollanda, bütün uluslararası diplomatik kuralları hiçe sayarak, Bakanımızın seyahat özgürlüğünü engellemiş ve ülkeyi terk etmeye zorlamıştır. Türkiye, bunun cevabını en ağır şekilde verecektir." dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde partisince 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap eden Yıldırım, bazı Avrupa ülkelerinin, hükümet üyelerinin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla, gurbetçilerle, memleket sevdalılarıyla buluşmalarından rahatsızlık duyduğunu, yasaklar getirdiğini anımsattı.

Yıldırım, "Bugünlerde yeri gelince bize demokrasi dersi verenlerin diktatörce uygulamalarını hep birlikte izliyoruz. Açık açık buradan söylüyorum, siz bunu yapmakla 'Hayır' kampanyasına destek oluyorsunuz. Onlarda 'Hayır' demek serbest, 'Evet' demek yasak. Uygulanan bu çifte standart Avrupa'nın demokrasisine, insan hakları savunuculuğuna büyük zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yıldırım, "Terör örgütleri FETÖ, PKK ve yandaşları Avrupa'da elini, kolunu sallayarak gezecek, her türlü propagandayı yapacak, 'gıkın çıkmayacak', Türkiye'den bakanlar gidince, milletvekilleri gidince onlara izin vermeyeceksin, yok böyle yağma, ne yaparsanız yapın, vatandaşlarımızla buluşmamıza asla engel olamayacaksınız." diye konuştu.

Anayasa değişikliğine HDP'nin, Almanya'nın, FETÖ'nün, Hollanda'nın karşı çıktığını, "Hayır" dediğini belirten Yıldırım, "Demek ki bu işte bir yanlışlık var, o halde 'Evet' diyeceğiz. Sandıkları da tıka basa dolduracağız, onların da hak ettiği cevabı en iyi şekilde vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya Hollanda'da yapılan muamelenin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Hollanda, bütün uluslararası diplomatik kuralları hiçe sayarak, Bakanımızın seyahat özgürlüğünü engellemiş ve ülkeyi terk etmeye zorlamıştır. Şunu herkes bilmelidir, Türkiye bunun cevabını en ağır şekilde verecektir. Bir daha ülkemize, vatandaşlarımıza karşı buna benzer aymaz hareketlerin olmaması için gereken neyse yapılacaktır." dedi.

Başbakan Yıldırım, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, "5 milyon memleket sevdalısına" seslenerek, "Aman tahriklere kapılmayın, provokasyona gelmeyin. Sizin bu yapılan insanlık dışı uygulamalara vereceğiniz en güzel cevap 16 Nisan'da 'Evet, evet, evet' cevabıdır." şeklinde konuştu.

Yıldırım, milletin, Türkiye'nin yükselişinin devamı, güven ve istikrar için sandığa gideceğini, sandıkta cevabını vereceğini söyledi.

- "Seçimden sonra da kaybolup gidenlerden değiliz"

Yalova'ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren, 1994'ten beri hizmet ettiklerine dikkati çeken Yıldırım, o dönem Yalova'ya iskeleler yaptıklarını, hızlı feribot seferleri koyduklarını, Kartal'dan, Kabataş'tan, Yenikapı'dan hızlı deniz otobüsleri seferlerini başlattıklarını anlattı.

Başbakan Yıldırım, o dönemde bu hizmetleri yaparken de kendilerine karşı çıkıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Buranın belediyesi karşı çıktı, buranın o bildiğimiz 'Hayır'cı tayfası, istemezükçüleri hep karşı çıktılar ama biz dedik ki murat da bir inattır, yapacağız, Yalova'yı İstanbul'a bağlayacağız.' dedik. O gün bugün Yalova ile beraberiz çünkü biz meydanlara gelip, oy isteyen, seçimden sonra da kaybolup gidenlerden değiliz. Hesap ortada, kitap ortada, hizmet ortada. 15 yılda Yalova'ya 7 milyar yatırım yaptık, helali hoş olsun. 2002'de Yalova sadece 16 milyon ihracat yaparken, bugün 700 milyon doların üzerinde ihracat yapar hale geldi.

Okullardaki toplam derslik sayısını yüzde 100 artırdık, bin 410 konutu yaptık, hak sahiplerine teslim ettik, adalet sarayını hizmete aldık. 2008'de Yalova'yı üniversite şehri yaptık, gençlik merkezi, yüzme havuzları, Altınova Spor Salonu ve yat limanlarını hizmete aldık. Tersaneler bölgesini Yalova'ya kazandırdık, 10 binden fazla insan çalışıyor, aş-iş temin ediyor. Çınarcık Hastanesi fizik tedavi merkezini açtık, 2005'te Yalova'yı doğalgazla buluşturduk. 15 yılda tarıma ve hayvancılığa önemli destekler yaptık. Çiftçilerimize desteğimiz sürüyor, bu seneden itibaren mazotun yarısını da devlet verecek. Gökçe Barajı'nın su kapasitesini artırdık, Yalova'nın içme suyu problemini çözdük."

Yalova'ya yapılan bölünmüş yollar, köprüler ve ulaştırma yatırımlarını sayan Yıldırım, "50 senedir körfez köprüsü konuşulur, 1970'ten beri konuşulur. AK Parti konuşmaz, AK Parti yapar. O güzel köprüyü görüyor musunuz? Osman Gazi Köprüsü, 36 ayda, 3 yılda bitti. Dünyanın üçüncü büyük köprüsü. Şimdi buradan çıkıyorsunuz, köprüden geçin, ver elini İstanbul. Bir saat bile sürmez. Köprünün devamını Gemlik'e kadar açtık. Samanlı'daki tüneller bitti. Şimdi Gemlik ve Bursa arasını bugün açıyoruz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Güçlü hükümet sistemi ülkemizi bölgesinde ve dünyada siyasette, demokraside ve güvenlikte çok daha etkin konuma getirecek. Bu değişimden Türkiye kazanacak, millet kazanacak." dedi.

Yıldırım, partisinin 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde, kentte yapılacak 400 yataklı şehir hastanesinin temelinin bu yıl içinde atılacağı bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hız ve güç katacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Türkiye için yeni ve parlak günler 16 Nisan'dan sonra başlayacak. Bu sistemle demokrasimiz daha da gelişecek" diye konuştu.

Yeni sistemle "zırt pırt seçim konuşulmayacağını", milletin önüne 5 senede bir sandığın getirileceğine değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yönetimde istikrar ve dinamizm olacak. Cumhurbaşkanı ile milletvekilleri aynı gün seçilecek. Seçim akşamı hükümet de milletvekilleri de belli olacak. Artık seçim ertesi hükümet işbaşı yapacak, memleket, millet için 15 Temmuz'un bekçileri, 16 Nisan'ın emekçileri gençlerimiz, kadınlarımız için iş başı yapacak. Cumhurbaşkanı-Meclis arasında bir denge kurulacak, uzlaşma olacak. Bu uzlaşma her şeyi değiştirecek ve ülke bundan kazanacak. Siyaset kurumları kendini yenilemek durumunda kalacak, yenilenmeyenler tarihin tozlu sayfaları içinde kaybolup gidecek. Bugüne kadar değişime direnenler milletin hizasına gelmek zorunda kalacak. Ezber siyaseti yapanlar ya siyaset sahnesinden yok olup gidecek ya da milletin istikametine gelecek."

- "Bu değişimden Türkiye kazanacak"

Başbakan Yıldırım, hızlı karar alan, icraat yapan etkin bir yönetim modelinin hayata geçirileceğini belirterek, "2023 ve daha ilerisi hedeflere ulaşma hızımız artacak, kalkınma ivmesi kazanılacak" dedi.

Değişiklikle "Meclisin asıl işine bakacağını" belirten Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hükümeti millet adına denetleyecek, kanunları yapacak. Artık kanunlar hükümet değil, milletvekilleri tarafından Meclise verilecek. Meclis aynı zamanda seçilmiş cumhurbaşkanı ve onun bakanlarını da denetleyecek. Karşılıklı seçim yenileme hakkıyla cumhurbaşkanının hem de Meclisin birlikte seçimlerinin yenilenmesi sağlanmış olacak. Birlikte seçimlerin yenilenme şartı krizleri aşmak, uzlaşmayı sağlamak için önemli bir araç olacak. Hükümet ve Meclisin uyumlu çalışması Türkiye'yi uçuracak. Güçlü hükümet sistemi ülkemizi bölgesinde ve dünyada siyasette, demokraside ve güvenlikte çok daha etkin konuma getirecek. Bu değişimden Türkiye kazanacak, millet kazanacak."

Yıldırım konuşmasının sonunda alandakilerin, "Kararımız net, oyumuz? Gücümüz millet, oyumuz? Demokrasiye? Daha çok aş, daha çok iş, daha çok hizmet için? Lider ülke Türkiye için? Tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan için?" kararlarını sordu. Alanı dolduran kalabalık Yıldırım'a "Evet" karşılığını verdi.