AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "PKK ve FETÖ ortak çalışıyorlar. Bunların ikisi de ihanet şebekesidir. Bunlar aynı gövdenin kolları. PKK, FETÖ, DEAŞ aynı merkezden, aynı yüksek akıldan emir alıyorlar. Hollanda'nın İsviçre'nin diğer Avrupa ülkelerinin yaptıklarına bakın bunu anlarsınız." dedi.

Yıldırım, Şırnak Karayolları Kavşağında düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Şırnak'a, Şırnak'ın yiğit insanlarına borçlu olduklarını ifade ederek, 15 Temmuz gecesinde Şırnak'ın da milletini, bayrağını, devletini, vatanını, cumhurbaşkanını, Meclis'i, başbakanı korumak için sokaklara döküldüğünü belirtti.

15 Temmuz gecesi Cizre'deki "105. nokta" direnişini hatırlatan Yıldırım, "Cizreliler Şeraffetin Elçi Havaalanı'nı kapattınız, o  alçakların, o teröristlerin Ankara'ya gitmesini önlediniz. Evlerinizden, köylerinizden koştunuz, hava alanında bedenlerinizi siper ettiniz. Eğer Şırnak direnmeseydi, darbeciler durdurulmasaydı, Ankara'da daha fazla kan dökeceklerdi." diye konuştu.

- "Bu topraklarda birlikte Türkiye olduk"

Yıldırım, darbe gecesinde kalplerin her yerde bir attığını, vatan sevdasının, millet sevgisinin insanları bir araya getirdiğini söyledi.

Söz konusu memleket olduğunda nasıl kenetlenildiğini bütün dünyanın gördüğünü anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan söylüyorum, bizim aramıza hiçbir terör örgütü giremez. Bundan sonra aramıza kimseyi sokmayacağız. Söz mü Şırnak? Alçak PKK terör örgütünü bir daha aramıza sokmamaya kararlı mıyız? Bizim muhabbetimizi hiç kimse bozamaz. Aramıza kimse düşmanlık tohumları ekemez. Bu topraklar bizim ortak vatanımız. Hep beraber olduk. Bu topraklarda birlikte Türkiye olduk. O gece birileri ellerini çok ovuşturdular. Darbe olacağını ve buradan kazançlı çıkacaklarını hesapladılar. FETÖ darbe yapacak, FETO'nun kardeşleri de sevinecekti."

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'da Kandil'den örgütün ele başlarının dağdakilere talimat verdiğini, bu gece askerlere saldırmayın dediğini dile getirdi.

Sabah saatlerinde darbe başarısız olunca Kandil'den "Darbeyi kaybettiler FETÖ'cüler, atış serbest, askere saldırabilirsiniz." dendiğinin altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"PKK ve FETÖ ortak çalışıyorlar. Bunların ikisi de ihanet şebekesidir. Bunlar aynı gövdenin kolları. PKK, FETÖ, DEAŞ aynı merkezden, aynı yüksek akıldan emir alıyorlar. Hollanda'nın, İsviçre'nin, diğer Avrupa ülkelerinin yaptıklarına bakın, bunu anlarsınız. Aynı anda hem FETÖ hem PKK teröristlerine kucak açıyorlar. Çünkü bunlar Türkiye'nin büyümesini, güçlenmesini, doğu ile batının, kuzey ile güneyin kucaklaşmasını istemiyorlar. Bunlar Türkiye'nin ekonomisinin büyümesini istemiyorlar. Terörün bitmesini, çatışmaların sona ermesini, Türkler ile Kürtlerin, Arapların kardeşçe yaşamasını istemiyorlar. Şırnak meydanından, on binlerin huzurunda açık açık söylüyorum, bütün terör örgütlerine: Türk'ün, Kürt'ün kardeşliğine asla zarar veremeyeceksiniz."

Yıldırım, Türk ile Kürtün bu coğrafyada etle tırnak gibi olduğunu, birbirinden ayrılamayacağını, peygamberinin, Yaradan'ının yolunun aynı olduğunu ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım, "Biz öyle bir Türkiye istiyoruz ki hiç kimse inancından, mezhebinden, konuştuğu ana dilinden, kültüründen dolayı dışlanmasın, horlanmasın. Kürtler, Araplar, Zazalar kimliğinizle gurur duyun, iftihar edin. O sizin iftihar vesikanızdır ama bir şeyle daha gurur duyacağız, aynı zamanda ay yıldızlı, al bayrağımızla da gurur duyacağız, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletimizle de gurur duyacağız çünkü hepimiz o bayrağın altında güvendeyiz, o bayrağın altında bağımsız şekilde yaşıyoruz." dedi.

Yıldırım, Karayolları Kavşağı'nda düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Selahaddin Eyyubi'nin Kürt bir komutan olduğunu, ancak ordusunda Kürt, Türk, Arap ve Acemlerin de bulunduğunu, onun komutanlığında Kudüs'ün fethedildiğini anımsattı. Yıldırım, "Kudüs'ü yıllar boyunca barış şehri olarak hep muhafaza ettiler. Türk ile Kürt'ün kardeşliği bu coğrafyada tarih boyunca bize büyük zaferler kazandırdı. Bunu bilenler aramıza nifak sokmaya çalışıyorlar. Nifak sokmak için de PKK gibi FETÖ gibi DEAŞ gibi terör örgütlerini kullanıyorlar. Bunlara geçit vermeyeceğiz değil mi Şırnak? Çanakkale ruhunu, istiklal ruhunu, 15 Temmuz direniş ruhunu bu topraklarda her zaman yaşatmaya hazır mıyız?" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 2002'den sonra AK Parti olarak Türkiye'ye yeni bir anlayış getirdiklerini, "Ret yok, inkar yok, ayrıştırma yok." dediklerini belirterek, şunları söyledi:

"İnançlar üzerindeki, düşünceler üzerindeki baskıları tek tek kaldırdık. Mezhepler üzerindeki baskıları hep kaldırdık. Dillerin, kültürlerin üzerindeki engelleri kaldırdık, demokrasimizi geliştirdik, özgürlükleri alabildiğine genişlettik. Artık dedik ki 'Bu ülkede ne başörtüsü sorunu olsun ne de Kürtçe konuşmak sorun olsun, Arapça da Kürtçe de konuşulsun'. Kürtçe kitap yoktu, kitap. Şimdi kitap da var, müzik de var, Kürtçe televizyon da var, radyo da var. Hepsinin önündeki engelleri AK Parti tek tek kaldırdı."

- "Ay yıldızlı, al bayrağımızla da gurur duyacağız"

Şair Ahmed-i Hani'nin kitabının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılarak yayımlandığını anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Biz öyle bir Türkiye istiyoruz ki hiç kimse inancından, mezhebinden, konuştuğu ana dilinden, kültüründen dolayı dışlanmasın, horlanmasın. Kürtler, Araplar, Zazalar kimliğinizle gurur duyun, iftihar edin. O sizin iftihar vesikanızdır ama bir şeyle daha gurur duyacağız, aynı zamanda ay yıldızlı al bayrağımızla da gurur duyacağız, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletimizle de gurur duyacağız çünkü hepimiz o bayrağın altında güvendeyiz, o bayrağın altında bağımsız şekilde yaşıyoruz. Kimsenin kılığıyla kıyafetiyle işimiz olmaz. Hiç kimsenin, şiddeti övmeyen, başkasının özgürlüğünü kısıtlamayan ifadelerine katiyen engel koymayız. Özgürlükler alabildiğine genişlesin, demokrasi standartları yükselsin istiyoruz."

Başbakan Yıldırım, 14 yıldır bunun mücadelesini verdiklerini ifade ederek, "Ama bu alçak terör örgütü PKK ne yapıyor? Şırnak'ı yakıyor, yıkıyor, çukurlar kazıyor, 'bölge gelişmesin' diye elinden geleni yanına koymuyor. Okulların, hastanelerin, barajların yapılmasını engelliyor, yolların yapılmasını engelliyor ve şantiyeleri yakıyor, çalışanları kaçırıyor. Şimdi Şırnak'tan şu gördüğünüz Cudi Dağı'nı delerek, Cizre'ye yol yapıyoruz bunlar yolun yapılmasına engel oluyor, tünel açıyoruz bu tünellerin yapılmasına engel oluyorlar. Bunlar Kürtlerin dostu değil, Kürtlerin düşmanı. Bunlar Türklerin de düşmanı." diye konuştu.

PKK'nın, havalimanı, yol yapılmaması ve bölgeye yatırım gelmemesi için her şeyi yaptığını dile getiren, Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"PKK bugüne kadar en büyük zararı kime verdi? Size verdi, Şırnak'a, Cizre'ye, İdil'e, Silopi'ye, Hakkari'ye, Yüksekova'ya, Siirt'e, Nusaybin'e, Mardin'e verdi, bölgenin her tarafına çukurlar kazdılar, hendekler kazdılar, binaları yıktılar, patlayıcı koydular, polisimizi, askerimizi şehit ettiler, vatandaşlarımızı evinden, barkından ettiler. Bu alçaklar bütün bunların hesabını verecek hiç merak etmeyin. Bir daha buradan Şırnak'tan ilan ediyorum, hiç merak etmeyin bir daha sizi rahatsız edemeyecekler, geleceğinizi karartamayacaklar, bu bayrak elinizde olduğu müddetçe bu devlet, Türkiye Cumhuriyeti devleti hep arkanızda olacak, hep yanınızda olacak, bu alçaklara karşı gereken her türlü cevabı verecek."

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütünün çocukları dağa götürdüğünü ve genç yaşta hayatlarını söndürdüğüne dikkati çekerek, "Bu alçakların 'memleket sevdası' diye bir şeyleri yok. PKK'nın 'Kürtler' diye bir sorunu yok. Tek sorun var, Kürtlerin PKK sorunu var. Bu sorunun da sonuna geldik, bunların Kandil'ini söndüreceğiz, Kandillerini söndüreceğiz." dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Eğer bu ülkede siyaset yapacaksan arkadaş, sırtını Kandil'e değil, Türkiye'ye dayayacaksın, millete dayayacaksın. Arkanı Almanya'ya, Avrupa'ya, teröre, FETÖ'ye dayamayacaksın. Türkiye Cumhuriyeti'ne, millete dayayacaksın, milletle yol yürüyeceksin. Daha da bunların hepsi yaptıklarının hesabını verecekler. Burunlarından fitil fitil getireceğiz." dedi.

Yıldırım, Karayolları Kavşağı'nda düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, HDP'nin oyu aldığını ancak halkın dediğini değil, Kandil'in dediğini yaptığını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Alçaklar bunlar. Kimin gerçekten barışı getireceğini düşündüğü için kardeşlerimiz inandılar, oy verdiler. Silah zoruyla tehditle oy aldılar. Dillerinde hep 'çocuklar ölmesin, barış gelsin' türküsü vardı." diye konuştu.

Yeşilyut Mahallesi'nde patlayıcı ile 2 yaşındaki Evin Gerez'in, 6 yaşındaki Nihat Gerez'in, 8 yaşındaki Ahmet Gerez'in katledildiğini anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Silopi'de patlattıkları el yapımı bomba ile 9 yaşındaki Enes Erdem'i katletmediler mi? Cizre Cudi Mahallesi'nde patlayıcı ile 4 yaşındaki Harun Çağlı'yı, 6 yaşındaki Ayşenur Geçit'i bunlar katletmediler mi? Silopi'deki bomba ile 4 yaşındaki Halime Birlik, 3 yaşındaki vatandaşımızın canına kıymadılar mı? Yeniaslanbaşar Köyü'nde çobanlık yapan 67 yaşındaki Salim Ecer amcamızı da bunlar katletmediler mi? Güvenlik korucumuz Mehmet Tatar'ın biricik evladı 17 yaşındaki Bayram Tatar'ı da evinin önünde bunlar kurşunlamadılar mı? Gençlik kolları başkanımız, evladımız Naci Adıyaman'ı kaçırıp kalleşçe bunlar katletmediler mi? Geylani Camisi'ni karargah olarak kullanıp, camiyi tahrip edip Kuran'ı Kerimleri bunlar paramparça etmediler mi? Cizre'nin evlatlarını, Cizre'nin çobanlarını vahşice katledip HDP dışında siyaset yapanları katletmediler mi? Burada siyaset yapan siz kardeşlerimizi tehdit etmediler mi?

Yetmedi, işte Şırnak'ı ne hale getirdiklerini gördünüz. Harabeye çevirdiler. Çukurla, hendekle Şırnak ve Cizre'yi yaktılar, yıktılar, insanlara hayatı dar ettiler. Şimdi de bu HDP'liler, Kandil'in uşakları, Batıya gidiyor, Avrupa'ya gidiyor, Türkiye'yi şikayet ediyorlar. Terörden, terörizmden, çukurlardan, hendek siyasetinden hiç bahsetmiyorlar. Ne diyorlar? 'Devlet Cizre'yi yaktı, devlet Şırnak'ı yaktı.' Size Almanya inanmış gibi yapabilir, size Hollanda, İsviçre, Avusturya inanmış gibi davranabilir ama Şırnak'taki vatandaşlarım Kürtler, Araplar, Zazalar bu işi kimin yaptığını çok iyi biliyor."

Terör ve çukur siyasetinin durdurulduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Eğer bu ülkede siyaset yapacaksan arkadaş, sırtını Kandil'e değil, Türkiye'ye dayayacaksın, millete dayayacaksın. Arkanı Almanya'ya, Avrupa'ya, teröre, FETÖ'ye dayamayacaksın. Türkiye Cumhuriyeti'ne, millete dayayacaksın, milletle yol yürüyeceksin. Daha da bunların hepsi yaptıklarının hesabını verecekler. Burunlarından fitil fitil getireceğiz." diye konuştu.

- "Artık bunlar, Şırnaklı kardeşime zorla kepenk kapattıramayacaklar"

Başbakan Binali Yıldırım, alandakilere "16 Nisan'a hazır mısınız? Bunlara cevabı vermeye var mısınız? Tek bayrak için tek millet için tek devlet için tek vatan için kararımız evet." diye seslendi.

Yıldırım, "Artık bunlar, benim Şırnaklı kardeşime zorla kepenk kapattıramayacaklar, sokakları caddeleri savaş meydanına çeviremeyecekler. Size hanımefendiler bir şey söylüyorum. Bu işin dönüşü yok, PKK bitecek, Türkiye rahat nefes alacak, kardeşliğimiz de dirliğimiz de beraberliğimiz de daim olacak. Ama şunu unutmayın, yıkılanları en güzel şekilde yaparız, yapmaya da başladık." ifadelerini kullandı.

Şehirde terör nedeniyle yıkılan binaları, sokakları, caddeleri, parkları en güzel şekilde yapmaya başladıklarına işaret eden Yıldırım, "Değil mi ki siz Türkiye'ye, bayrağımıza sahip çıktınız, dirliğimize sahip çıktınız, adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız." dedi.

Şırnak'ta 670 milyon lira tutarında 84 eserin açılışını yaptıklarını anlatan Yıldırım, ayrıca temeli atılan işlerin toplam tutarının 2 milyar 725 milyon lira olduğunu bildirdi.

Halk oylamasına az bir süre kaldığını hatırlatan Başbakan Yıldırım, "16 Nisan'da vereceğiniz 'Evet' oylarıyla PKK'ya FETÖ'ye, Avrupa'ya gereken cevabı vermeye hazır mısınız? Evet mi?" diye alanda kendisini dinleyenlere seslendi.

Alandakilerden "Evet" yanıtını alan Yıldırım,  bu kez referandumda yüzde kaç "Evet" çıkacağı yönünde soru sordu?

Başbakan Yıldırım, "100" yanıtını alınca, "Yüzde 100 çok. Biraz da diğerlerine verelim. Onlar da sebeplensinler. Yüzde 80'de anlaşalım mı? Yüzde 80 hazır mı? Şırnak, rekor yazmaya var mısın? Tarih yazmaya hazır mısın?" ifadelerini kullandı.

- Notlar

Toplu açılış töreninin düzenlendiği alana, Türk bayrağı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın büyük boy posterleri asıldı.

Alanda, üzerinde "Biji serok Erdoğan", "Reis, dik dur eğilme, Şırnak halkı seninle", "Her evet, çukur siyasetine atılan bir tokattır", "Selahaddin Eyyübi'nin torunları tüm oyunları bozuyor, oyumuz net, kararımız evet." pankartları yer aldı.

Başbakan Yıldırım'ı miting alanına girişte yöresel kıyafetli çocuklar çiçeklerle karşıladı.

Törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Şırnak Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, MHP Şırnak İl Başkanı Hakim Zeyrek ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin bulunduğu Gazi Caddesi'ne video konferans yöntemiyle bağlandı ve TOKİ binaları ile diğer yatırımların temeli atıldı.