AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Daha iki gün önce Suriye'de bir seferde 100'ü aşkın insanı katlettiler. Yarısı çocuk, gözleri açık, yüzleri gülümseyen, hiçbir şeyden haberi olmayan bu sabilere yaptıkları bir insanlık suçudur. Bir savaş suçudur. 'Dünya beşten büyüktür' diyemeyenler sus pus oldu." dedi.

Yıldırım, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen partisinin Kilis mitingindeki konuşmasına, "Sahabeler şehri Kilis, alimlerin, evliyaların, kahramanların şehri Kilis, tıpkı Hazreti Peygamber'e kucağını, evini açan Medineliler gibi ensarın şehri... Sizlere çok teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

Kilis'e sabrından, dirayetinden ve dik duruşundan dolayı teşekkürlerini ileten Yıldırım, alandaki vatandaşlara "Sizler nüfusunuzdan fazla, darda, zorda kalan, hayatını kurtarmak için buralara hicret eden Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktınız, Allah sizden razı olsun. Siz, bu millete yakışanı yaptınız." sözleriyle seslendi.

Kahraman Türk ordusunun, Fırat Kalkanı Harekatı ile Kilis'e atılan roketleri, bombaları etkisiz hale getirdiğini belirten Yıldırım, bütün şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere de şifa diledi.

Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı'nın millet ve Kilis için tam bir zafer olduğunu ifade ederek, askeri ve güvenlik güçlerine tebriklerini iletti.

Türkiye'de ve çevresinde olağanüstü olaylar, tarihi günler yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, "Birileri devletleriyle, örgütleriyle coğrafyamızı kana buluyor, yeni sınırları kanla çizmeye çalışıyorlar. Oyun büyük, tezgah büyük, oyun acımasız. Bu oyunları planlayanlar, kendilerine en büyük engeli de Türkiye olarak görüyor. Mazlumlara, yoksullara kol kanat geren Türkiye'nin devre dışı kalması için ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye'yi saf dışı bıraksalar, zulümlerini daha da arttıracaklar. Türkiye'yi bir geriletebilseler kanlı oyunlarını daha kolay oynayacaklar." değerlendirmesini yaptı. 

Binali Yıldırım, iki gün önce Suriye'de bir seferde yüzü aşkın insanın katledildiğine işaret ederek, "Yarısı çocuk, gözleri açık, yüzleri gülümseyen, hiçbir şeyden haberi olmayan bu sabilere yaptıkları bir insanlık suçudur, savaş suçudur. 'Dünya, beşten büyüktür' diyemeyenler sus pus oldu." diye konuştu.

- "O akşam hükümet belli"

16 Nisan'daki halk oylamasına 10 gün kaldığını hatırlatan Yıldırım, yapılacak anayasa değişikliğiyle Türkiye'de yeni bir yönetim sistemine geçileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Anayasa değişikliğiyle beraber yapılacak 2019'daki ilk seçimde, Türkiye'yi gelecek beş yıl için kim yönetecek, kim hükümet olacak, siz sandıkta karar veriyorsunuz. Artık patron sizsiniz. Mühür sizde, karar sizde. Böylece seçim bittiği an, o akşam hükümet belli. Türkiye'yi yönetecek olan belli oluyor. Dolayısıyla Türkiye, her zaman daha güçlü olacak, sadece dönem dönem güçlü iktidarlar olmayacak, sürekli iktidar olacak. Enerjimizi, gücümüzü Kilis'in kalkınmasına, Türkiye'nin kalkınmasına harcayacağız."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "AK Parti Türkiye'yi karanlıklardan aydınlığa taşıyan büyük değişimin, kutlu yürüyüşün mimarı oldu. Türkiye'yi hayal bile edilemeyecek başarılara taşıdık, çok büyük hizmetler getirdik. Biz hizmet etmekten yorulmayız." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu.

Sandıktan çıkan her "evet" oyunun mazlumun yüzünü güldürürken, zalimin yüzünü düşüreceğini belirten Yıldırım, alanda kendisini dinleyen vatandaşlara, "Kilis, içeride ve dışarıda güçlü Türkiye için sandıkları doldurmaya var mısın? Vesayet odaklarını tamamen bitirmek için hazır mısınız? Daha güçlü bir Türkiye için' evet' demeye var mıyız?" sorularını yöneltti. Yıldırım, vatandaşların "evet" yanıtına karşılık, "Allah sizden razı olsun Kilis. Ben aynı zamanda Kilis'in kirvesiyim." ifadesini kullandı.

Kilis'in her zaman yanlarında olduğunu, 2007'de yüzde 80'le cumhurbaşkanının milleti tarafından seçilmesine "evet" dediğini anımsatan Yıldırım, "Şimdi yüzde 80'i, yüzde 90'a çıkarmaya hazır mısınız?" diye sordu. Yıldırım, vatandaşlardan "evet" yanıtını aldı.

Başbakan Yıldırım, bu meydanda Kilis'in kendilerini hep sevgiyle, coşkuyla karşıladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu sevginiz, AK Parti'yi Kilis'in, Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi yaptı. Kilis adeta bir mozaik, Kilis'te Kürt kardeşim var, Arap kardeşim var, Türk kardeşim var. Bunlar bizim zenginliğimiz, farklılıklarımız. Türkiye'nin hem renklerini hem bütünlüğünü temsil ediyorsunuz. Şairin dediği gibi 'hem bir ağaç gibi hür ve tek hem de bir orman gibi kardeşçe' yaşıyoruz. Kilis'teki vahdet, birlik Türkiye'nin bir örneğidir. Her türlü kavimcilik, ayrımcılık ayak altına alınmıştır. İşte o şehrin adresi de Kilis'tir. Kilis hoşgörü şehridir, Kilis ensar şehirdir. 80 milyonun kardeşliğine sahip çıkan şehrin adı Kilis'tir. Sizler, asırlar öncesinden gelen değerlerle bir asra yaklaşan Cumhuriyetle aynı şekilde barışıksınız. Kimileri devlet adına yanlış yapsalar bile asla devletinize küsmediniz, gücenmediniz. Vesayet odaklarının dayatmasına üzüldünüz, öfkelendiniz ama devletinize asla sitem etmediniz."

- Erdoğan'ın selamını iletti

Eski Türkiye'nin acılarını en çok Kilis'in yaşadığını, yasakların olduğu o günleri iyi bildiğini vurgulayan Yıldırım, "Ana sütü gibi helal o dilinizi bile konuşamadınız. Türküler, şarkılar yasaktı, anaların çocuklarıyla konuşması yasaktı. Eski Türkiye'de farklı dilde müzik kasetleri silah, uyuşturucu gibi tezgah altından satılırdı. Hamdolsun bunların hepsi bitti, tarih oldu." dedi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'e selamlarını ileterek, şunları ifade etti:

"Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları, 'Bu iş artık böyle gitmez, biz 80 milyon biriz, beraberiz, kardeşiz, birlikte Türkiye'yiz.' dedi. Yola çıktık, 'Alevisi, Sünnisi, Arap'ı, Kürt'ü, Türk'ü hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz, her vatandaşımız başımızın tacıdır.' dedik. AK Parti Türkiye'yi karanlıklardan aydınlığa taşıyan büyük değişimin, kutlu yürüyüşün mimarı oldu, Allah nasip etti. Sizler destek oldunuz, Türkiye'yi hayal bile edilemeyecek başarılara taşıdık, çok büyük hizmetler getirdik. Biz hizmet etmekten yorulmayız. Çünkü gücümüzü sizden, Kilis'ten alıyoruz. 780 bin kilometrekare vatan toprağının her karışının hakkını, hukukunu bugüne kadar koruduk. Ayrıştıran değil, birleştiren olduk, 80 milyonu kardeş gördük."

- "Kilis daha fazlasına layık"

Her ile, ilçeye, köye hizmet götürdüklerini, bir Türkiye'yi üç Türkiye yaptıklarını anlatan Yıldırım, Kilis'i mamur etmek için büyük projeler gerçekleştirdiklerini, Elbeyli'yi, Musabeyli'yi, Polateli'ni ihmal etmediklerini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, 15 yılda Kilis'e 3 milyar yatırım yaptıklarına işaret ederek, "Helali hoş olsun, Kilis daha fazlasına layık, daha fazlasını hak ediyor. 2002 yılında Kilis'te ihracat diye birşey yoktu, bugün Kilis 2016'da 104 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kilis'e eğitim alanında 600 derslik, bin 150 konut, 10 spor tesisi yaptık. 2007'de Kilis 17 Aralık Üniversitesi'ni kurduk mu? Şimdi bünyesinde 6 fakülte, bir yüksekokul, iki meslek yüksekokulu açtık. Üniversite araştırma laboratuvarı kurduk. Üniversitemizin öğrenci sayısı 9 bine ulaştı, büyüyor üniversitemiz." dedi.

Kilis Devlet Hastanesi ile 115 yataklı yeni blok ve Musabeyli Devlet Hastanesi'ni yapıp hizmete aldıklarını, Gaziantep ile Kilis arasını bölünmüş yol haline getirdiklerini anlatan Yıldırım, "Şimdi sıcak asfaltla kaymak gibi yol yapıyoruz, hayırlı uğurlu olsun." bilgisini paylaştı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, "Kahvecilerle bir araya geliyor, 'Kahveleriniz kapanacak, sakın 'evet' demeyin', taksicilerle bir araya geliyor, 'Taksilerin ruhsatları, hatları iptal olacak aman 'evet' demeyin', muhtarlarla bir araya geliyor 'Muhtarlıklar kapanacak diyor'. Bu kadar yalan dolan olur mu kardeşim? Sen bu milleti bir şeyden anlamaz mı zannediyorsun? Bırak bunları da biraz çalış. Yalan dolanla iktidar olunmaz, çalışmakla olur, ter dökmekle olur." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti olarak 15 yıldır milletin yüzünü güldürmek için canla, başla çalıştıklarını belirtti.

Millete daha da büyük eserler kazandıracaklarını ifade eden Yıldırım, "Ne zaman? 16 Nisan'da inşallah sandıkları 'evet' ile dolduruyoruz, ondan sonra Türkiye'yi tutabilene aşk olsun." diye konuştu.

Alandakilere, "16 Nisan'da büyük Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar açmaya hazır mı Kilis? Devlet ile millet arasındaki mesafeyi kapatmaya hazır mı? Türkiye'nin geleceği, bağımsızlığı için sandıkta 'evet' diyecek miyiz? Kutuplaşma değil, kucaklaşmak için hazır mı Kilis?" diye soran  Başbakan Yıldırım, aldığı "evet" yanıtı üzerine "Kilis işi bitirmiş." değerlendirmesini yaptı.

Anayasa değişikliğine yönelik halk oylaması için bazılarının "Hayır" dediğini, "Hayır kampanyası" yaptığını anlatan Yıldırım, "Hayır kampanyasını kim yapıyor? PKK, DEAŞ, FETÖ. 15 Temmuz alçak darbe girişimini yaptılar, akılları başlarına gelmemiş, tekrar meydanlarda 'Hayır kampanyası' yapıyorlar. Kilis, 15 Temmuz'da bu meydanda onlara cevabı verdiniz, şimdi 16 Nisan'da da tekrar derslerini vermeye hazır mısınız?" ifadesini kullandı.

Alandakiler Başbakan Yıldırım'a, "Evet" diye yanıt verdi.

- "CHP'nin de hali pek parlak değil"

"CHP'nin halinin pek parlak olmadığını" kaydeden Yıldırım, "Onlar da takılmış bu 'Hayır'cıların arkasına nereye gittikleri belli değil." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Başbakan Yıldırım, "Her gittiği yerde yeni bir şey uyduruyor. Bugün de bir yerde '16 Nisan'da 'evet' verirseniz bütün tarlalarınıza, arazilerinize Recep Tayyip Erdoğan el koyacak' demiş. İnanıyor musunuz?" diye sordu.

Alandakilerin "Hayır" yanıtı üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Ya bu ne biçim şey, insanlarla siz dalga mı geçiyorsunuz? Bu milletin bir şey anlamadığını mı zannediyorsun? Kahvecilerle bir araya geliyor, 'Kahveleriniz kapanacak sakın 'evet' demeyin', taksicilerle bir araya geliyor, 'Taksilerin ruhsatları, hatları iptal olacak aman 'evet' demeyin', muhtarlarla bir araya geliyor 'Muhtarlıklar kapanacak diyor'. İnanıyor musun? Ya bu kadar yalan dolan olur mu kardeşim? Sen bu milleti bir şeyden anlamaz mı zannediyorsun? Bırak bunları da biraz çalış. Yalan dolanla iktidar olunmaz, çalışmakla olur, ter dökmekle olur."

Alandakilerden halk oylamasına kalan sürede daha çok çalışmalarını isteyen Yıldırım, şunları söyledi:

 "Biz diyoruz ki 'Türkiye büyüsün', onlar diyor ki 'Küçük olsun bizim olsun'. Biz diyoruz ki 'Daha güçlü bir Türkiye olsun', onlar diyor ki 'Türkiye yerinde saysın. Biz diyoruz ki 'İstikrar kalıcı hale gelsin'. Bu hayalleri kuruyoruz, biz 2023 hedeflerinin ve daha sonrasının hazırlığını yapıyoruz, onlar ise Türkiye'nin bugünkü geldiği noktayı bile görmekten acizler."

- "Yazın seçim, kışın seçim olursa geçim için ne zaman vakit ayıracağız"

Başbakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne 94 yıl olduğunu anımsatarak, bu zaman içerisinde 65 hükümet gelip geçtiğini kaydetti.

Gelen hükümetlerin 1,5 yıl dahi görevde kalmadığını vurgulayan Yıldırım, "Nasıl çalışacağız, nasıl iş yapacağız, nasıl bu projeleri bitireceğiz? Böyle zırt pırt iktidar değişikliği olursa, durmadan seçim olursa, yazın seçim, kışın seçim olursa geçim için ne zaman vakit ayıracağız? İşte bu 16'sındaki oylama bunun için önemli. Seçimi yapacaksınız, 5 yıl sen sağ, ben selamet. Kulağımız rahat işimize gücümüze bakacağız." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, iktidarı seçmesi dolayısıyla patronun millet olduğuna işaret ederek, "Milletin dediği olur." dedi.

Muhalefetin "Tek adam" söylemlerine de değinen Yıldırım,  konuşmasına şöyle devam etti:

"Patron millet olursa tek adam olur mu? Verdiniz oyları seçtiniz, 5 sene sonra beğenmediniz alaşağı edersiniz. Beğendiniz, bir 5 sene daha seçiyorsunuz. 'Çok iyi gidiyor üçüncü sefer bir 5 sene seçelim' yok. İki dönem, bitti. İşte böyle, padişahlık mı bu? Tek adam olur mu? Milletin ayağına gideceksin, hizmet yaparsan karşılığını göreceksin. Hizmet yapmazsan millet biletini keser. Onun için bunların işi gücü yalan, dolan, korkutma, tehdit."

Gençlere "Siyasete hazır mısınız?" sorusunu yönelten Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Gençlere siyaset olmasın." dediğini aktardı.

- "Türkiye zaman kaybetmeyecek"

Yıldırım, bir dükkan açıp, daha 6 ay, bir sene olmadan o dükkanı kapatıp başka bir iş kurulduğu takdirde o işten de fayda sağlanamayacağını aktaran Yıldırım, "Aç kapa, aç kapa hep zarar... Türkiye'nin durumu da bu. Bir işe başlıyorsun, daha işi sona erdirmeden hop seçim. Ondan sonra gelen bu neydi, değildi, anlamadan bir daha seçim. İyi ki son 15 sene AK Parti geldi de bütün bu yarım kalan, başlanmamış işleri hep ele aldık. Bir Türkiye'yi 3 Türkiye yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Yarınların bugünlerden daha güzel olacağını, istikrar ve güçlü iktidarın kalıcı hale geleceğini vurgulayan Yıldırım, şu görüşlerini paylaştı:

"Yeni idare sisteminde paralel devletler olmayacak, çeteler olmayacak. Yeni idare sisteminde sıfır sorumlulukla yüzde 100 yetki sahibi olunmayacak ve böylece Türkiye zaman kaybetmeyecek, bölgesinde daha güçlü hale gelecek. Sadece Türkiye'deki sorunların değil, Suriye'deki, Irak'taki, bölgemizdeki her türlü sorunun da üstesinden geleceğiz."

Başbakan Yıldırım, halk oylamasına 10 gün kaldığını anımsatarak, ev ziyaretlerinin unutulmamasını ve herkesin hatrının sorulmasını istedi.

Yıldırım, konuşmasının sonunda Kilislilere, Musabeyli- Nurdağı yolunun asfaltlamasının yapılacağı müjdesini de verdi.

- Notlar

Başbakan Yıldırım, Gaziantep'ten Kilis'e eşi Semiha Yıldırım ile beraber helikopterle geldi.

Yıldırım ve eşi, alanda kendisini bekleyen Kilislileri karanfil vererek selamladı.

Türk bayraklarıyla donatılan Kilis'te, "Daima millet, kararımız evet", "Sayın Başbakanımız ana şehir Kilisimize hoş geldiniz", "Büyük oyunu bozmaya, haydi tarih yazmaya ana şehir Kilis, 'evet' diyor" yazılı afişler dikkati çekti.

Mitingde, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ile Veysi Kaynak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül'ün yanı sıra eski ve yeni bölge milletvekilleri de hazır bulundu.