AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Bizim özelliğimiz, Türkiye'nin tamamını kuşatmamız, hizmette bölge ayrımı yapmamamızdır. Ayrımcılık yapan, bizim saflarımızda kendine yer bulamaz. Küçük düşünen, bencillik yapan, menfaatini memleket menfaatinin önüne alan, bizim hareketimiz içinde olamaz." dedi.

Yıldırım, partisinin Elazığ il başkanlığınca Paşa Konağı'nda düzenlenen "Vefa Buluşması"na katıldı.

Yıldırım, vatandaşları "Elaziz insanı merttir, sözünün eridir, dürüsttür. Biz her zaman Elaziz'e güvendik, Elaziz de bize güvendi. Biz Elazığ'ı severiz, Elazığlı da bizi sever." diyerek selamladı.

Türkiye'nin önünü açacak, milletin değişim konusundaki kararlılığını açık bir şekilde ortaya koyacak günün yaklaştığına işaret eden Yıldırım, 16 Nisan'ın, Türkiye'nin yeni bir miladı olacağını, 16 Nisan ile birlikte Türkiye'nin aydınlık yarınlara yelken açacağını vurguladı.

Halk oylamasına 24 gün kaldığını, geçmişten aldıkları güçle yepyeni bir geleceği inşa edeceklerini belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz inanıyoruz, siz inanıyorsunuz, o halde başaracağız. Bizim bu millete olan sevgimizi anlamayanlar varsın konuşsunlar. Bu muhabbet bitmez, sevda asla bitmez. Bu güzel ülkeye hizmet aşkımız asla tükenmez. Bizler koltuklara, makamlara, mevkilere değil, milletin gönlünün rızasına talibiz. Milletin gönül rızasından başka hiçbir şerefli makam yoktur. Çocuklarımızın, geleceğe güvenle, umutla bakması, ülkeleri hakkında gurur duyması ve bunun bahtiyarlığı bize yeter. Sıkıntılarla, zorluklarla heba edilen kayıp yıllar devam etsin istemiyoruz."

Türkiye'yi bir uçtan bir uca, Ağrı'dan Edirne'ye, Samsun'dan Mersin'e, Sivas'tan Elazığ'a, Diyarbakır'dan Zonguldak'a kadar imar ettiklerini, kalkındırdıklarını dile getiren Yıldırım, geçen 15 yılın bunun ispatı olduğuna değindi.

Bir dönem Elazığ'da çevre yolu ve bölünmüş yol bağlantısı olmadığını anımsatan Yıldırım, "Allah'a şükür Elazığ'ın yollarını da yaptık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik ama herkes şunu bilmelidir ki, Elazığ buradan diyor ki yolları böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz." ifadelerini kullandı.

- "Rotamızı aziz Türk milleti belirledi"

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

Amacımız, insanımızın yüzü gülsün, gönlü şenlensin, ocağı aydınlansın. Bunun dışında başka hiçbir muradımız, başka hiçbir beklentimiz yok. Bizim kitabımızda yılmak, yorulmak, durmak yok, şartlar ne olursa olsun yola devam var, değişime devam var. 'Her şey Türkiye için' söylemimiz de işte bu nedenle. Demokrasinin ayaklar altına alındığı bir dönemde bu hareket, bütün insani değerleri savunmak için yola çıktı. 14 Ağustos 2001 tarihinde bizim rotamızı aziz Türk milleti belirledi. Başımızda kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız, doğal liderimiz Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkasındaki işte bu AK kadrolar, o günden bugüne yılmadan, yorulmadan, durmadan ülkemiz ve milletimiz için çalışıyoruz."

- "Bizim özelliğimiz, Türkiye'nin tamamını kuşatmamız"

"AK Parti'de emeklilik yok, AK Parti'de eski, yeni yok. İlk günkü heyecanla hepimiz millete hizmet yolunda tam kadro çalışıyoruz." diyen Yıldırım, programın düzenlendiği salonun, bunun en güzel ispatı olduğunu söyledi.

İlk günkü kadroların da şu anki kadroların da salonda olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu birlikteliği sağlayan, AK Parti'nin siyaset anlayışıdır. Ne dedik, 'Türkiye'dir, Türkiye AK Parti'dir.' Eğer biz küçük düşünseydik, bir zümrenin partisi olurduk. Küçük düşünseydik, bölge partisi olurduk. Küçük düşünseydik, 'Toplumun bir kesimi bize yeter, herkesi kucaklamaya lüzum yok.' derdik. Oysa AK Parti hareketi, bugün Türkiye'nin tamamına, 780 kilometre kare vatan toprağına, 80 milyonun tamamına hitap ediyor. Bizim özelliğimiz, Türkiye'nin tamamını kuşatmamız, hizmette bölge ayrımı yapmamamızdır. Ayrımcılık yapan bizim saflarımızda kendine yer bulamaz. Küçük düşünen, bencillik yapan, menfaatini memleket menfaatinin önüne alan, bizim hareketimiz içinde olamaz. AK Parti davası, 80 milyon vatan evladının hukukunu koruma davasıdır. AK Parti'nin kurucu değeri, Türkiye'nin birliği, beraberliği, kardeşliğidir."

AK Parti'nin, Türkiye'nin birliğinin teminatı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"AK Parti teşkilatı da sizler de demokrasinin öncü kadrolarıdır. 15 yıldır hep beraber gönül gönüle, omuz omuza, kadınımızla gençlerimizle ana kademimizle durmadan, yılmadan çalıştık, bugünlere geldik. Çalışmamızın karşılığını da bu millet takdir etti ve bizi bugünlere getirdi. Rabbim'e hamd ediyorum. Türkiye'ye umut olan AK Parti hareketinin bir neferi olarak, bu onuru birlikte yaşamak, hepimizin hakkıdır. Büyük davamıza yaptığınız çok önemli katkılar için hepinize tek tek teşekkür ediyorum."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğine ilişkin "Meclisten geçti onaylandı, CHP birden bire kuzu gibi oldu. O CHP gitti, başka CHP geldi. Yumuşak söylemler, sanki o Meclisi birbirine katan CHP yok, yepyeni bir kılığa girerek aklı sıra milleti kandıracaklar. Millet sizin geçmişinizi bilir, milletin elinde sizin kabarık siciliniz var. Son dakikada şirin gözükmekle milleti aldatacağınızı mı zannediyorsunuz?" dedi.

Başbakan Yıldırım, partisinin Elazığ il başkanlığınca Paşa Konağı'nda düzenlenen "Vefa Buluşması"nda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da tarihi bir değişim yaşanacağını, değişiklikle yeni bir döneme girileceğini belirtti.

Bugüne kadar bütün siyasilerin anayasadan şikayet ederek, "değişsin" dediğini aktaran Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da 1 Kasım öncesi Türkiye için yeni bir anayasanın gerekli olduğunu söyleyerek, sözler verdiğini ancak seçim sonrası bilindik CHP unutkanlığının devreye girdiğini ifade etti.

AK Parti'nin millete verdiği sözün arkasında durduğuna işaret eden Yıldırım, değişiklik öncesi bütün partileri çalışmaya davet ettiklerini, MHP'nin yanı sıra CHP'yi de çağırdıklarını anlattı.

Başbakan Yıldırım, teklifi beğenmiyorlarsa onların da başka bir öneri hazırlamasını istediklerini ve bu iki öneriyi de milletin karşısına çıkaracaklarını söylediklerini aktardı.

CHP'nin millete güvenmediği için buna yanaşmadığını belirten Yıldırım, "Bunlar, hiçbir zaman millete güvenerek yol yürümemişlerdir. Onun için de Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi millet iradesiyle iktidar olmayı değil, karambolden, vesayetlerden, dayatmalardan kendine iş çıkarmanın hep arayışı içerisinde olmuştur." diye konuştu.

- "Teyo Pehlivan duysa bunları pataklar"

Anayasa değişikliğine ilişkin Meclis'te yapılan görüşmeler sırasında kıyametin koparıldığını belirten Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık, son sözü millet söyleyecek. Meclis'ten geçti onaylandı, CHP birden bire kuzu gibi oldu. O CHP gitti, başka CHP geldi. Yumuşak söylemler, sanki o Meclisi birbirine katan CHP yok, yepyeni bir kılığa girerek aklı sıra milleti kandıracaklar. Millet sizin geçmişinizi bilir, milletin elinde sizin kabarık siciliniz var. Son dakikada şirin gözükmekle milleti aldatacağınızı mı zannediyorsunuz?

Her gün bir yalan, yalanın bini bin para. Artık yalan makinesine döndü. Erzurumlu Teyo Pehlivan duysa vallahi bunları pataklar. O kadar işi abarttılar, onun unvanını bile aldılar."

Tek adam yönetiminin olacağı, bir gecede tüm iş adamlarının varlığına el konulacağı, rejimin değiştirileceği ve memurların sözleşmeli yapılacağı gibi iddialarda bulunulduğunu vurgulayan Yıldırım, "Biz bunların yalanlarına cevap vermek zorunda değiliz. Söyledikleri yalanda boğuluyorlar, milletin karşısında maalesef gülünç duruma düşüyorlar." diye konuştu.

- "Bilmesek biz bile inanacağız"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir programda "18 yaşa seçilme hakkı veriyorlar ne gereği var" dediğini aktaran Yıldırım, bu gençlere seçme hakkı verildiğini anımsattı.

 18-25 aralığında 8 yaş grubunun bulunduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Sanki bu değişiklikle bütün milletvekilleri 18 yaşında olacak, başkaları siyaset yapamayacak. Amacı gençlere alan açmak değil, gençler üzerinden istismar yapmak. 9 milyon insandan bahsediyoruz. Diyor ki '18 yaşı getirdiniz, çocuklarınızı askerden muaf yapacaksınız, askerlik yaptırmayacaksınız, onlara kıyak emeklilik sağlayacaksınız.' Hepsi iftira. Bir kere emekli olması için 18 yaş yahut 25 veya 23 yaş... Bir vekilin emekli olması için milletvekilliği bittikten sonra en az 23 sene prim ödemesi lazım. Yetmez, yaşı bekleyecek. 65 yaşına kadar bekleyecek. Öyle bir şey yok. Ama milletin gözüne baka baka bu yalanları, o kadar da inanarak söylüyor ki bilmesek biz bile inanacağız. O kadar ustalıkla bu yalanları söylüyor. Efendim, 'Askerden bunlar muaf olacak', kardeşim 9 milyon insanın 18-25 yaş arası yarısı kadın, yarısı erkek. Kafasında kadınları silmiş, yok sayıyor. Onlar da mı askerden muaf olacak. Onlara da siyaseti çok görüyor. Kadınlara da genç kızlarımıza da siyaseti çok görüyor. Bunlar klasik CHP zihniyeti, bunlardan hayır gelmez."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Bunlar 'hayır'cı. Ne kadar güzel iş varsa hep bunlar 'hayır' dediler, şimdi de 'hayır' diyorlar. Geleneği bozmadılar ama milletimiz her seferinde bunlara gereken dersi verdi, bu sefer de verecek." dedi.

Başbakan Yıldırım, partisinin Elazığ il başkanlığınca Paşa Konağı'nda düzenlenen "Vefa Buluşması"nda yaptığı konuşmada, klasik CHP zihniyetinin "Hayır" diye diye bugünlere geldiğini belirterek, "Bunlar 'hayır'cı. Ne kadar güzel iş varsa hep bunlar 'hayır' dediler, şimdi de 'hayır' diyorlar. Geleneği bozmadılar ama milletimiz her seferinde bunlara gereken dersi verdi, bu sefer de verecek." ifadesini kullandı.

Yıldırım, 1923'te, ecdadın Kurtuluş Savaşı'nın ardından Cumhuriyeti kurduğunu  vurgulayarak, rejimin değişmediğini, bu işin o zaman bittiğini bildirdi.

"Cumhuriyetimiz 100. yılına yaklaşıyor. Demokrasimiz dünyanın standartlarının üzerine çıktı. Bir hükümet değişikliği yapıyoruz. Yönetim sisteminde bir değişikliğe gidiyoruz." diyen Başbakan Yıldırım, durup dururken de yönetim değişikliğine gidilmediğini kaydetti.

Yıldırım, AK Parti'nin 2002'de 363 milletvekiliyle cumhurbaşkanı seçemediğini anımsatarak, bir dayatma yapıldığını, elektronik muhtıra verildiğini anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

"(AK Parti, cumhurbaşkanı seçemez.) Niye? 'Çünkü cumhurbaşkanlığı hakkı, CHP'nin mirastan gelen hakkıdır.' Cumhuriyetin kuruluşundan beri hep cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahil olmuşlar ve milli iradenin tecellisini önlemişler. O alışkanlık buraya da yansıdı ama karşılarında başkası gibi bir parti yok. AK Parti 'Bir dakika' dedi. 'Madem öyle, işte böyle. Millete gidiyoruz.' Millete gittik ve millet 'cumhurbaşkanını ben seçeceğim' dedi. Seçti mi? Recep Tayyip Erdoğan'ı 10 Ağustos 2014'te seçip Cumhuriyet tarihinin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı yaptı mı? Yaptınız, siz yaptınız. Şimdi yapılan değişiklik 2007'de alınan kararın geri kalan kısmını tamamlamaktır."

- "Bunu bile çarpıtmaya çalışıyorlar"

Yüzde 50'nin üzerinde oy almış siyasi, idari ve cezai sorumluluğu olmayan bir cumhurbaşkanı bulunduğunu, yanlışın da burada yapıldığına işaret eden Yıldırım, yeni sistemin hem yetki hem sorumluluk verdiğini kaydetti.

Başbakan Yıldırım, mevcut sistemde yargılanma ihtimalinin bulunmadığını ancak yeni sistemde cumhurbaşkanının yaptığı işlerden, kullandığı yetkilerden dolayı sorumlu olduğunu bildirdi.

Yeni sistemde cumhurbaşkanın hem soruşturulması hem yargılanmasının daha kolay olduğunu anlatan Yıldırım, "Bu mu demokrasi, yoksa mevcut sistem mi demokrasi. Bunu bile çarpıtmaya çalışıyorlar." dedi.

Partililerden, bu konuların hepsini kapı kapı dolaşarak sıkılmadık, el, tebessüm etmedik yüz bırakılmadan anlatılmasını isteyen Başbakan Yıldırım, ortaya konulan bilgi kirliliğinin bu şekilde yok edileceğini belirtti.

- "Koltuk ve makam geçici"

AK Parti'nin kurulduğundan beri halkın isteklerini yerine getirdiğini ifade eden Yıldırım, "Bugün ülkemizi daha fazla büyütmek, zaman kayıplarını ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin kalkınma hamlesini, 2023 cumhuriyetin yüzüncü yılına giderken kararlılıkla tamamlamak için bu değişikliği yapıyoruz. Bu değişimi gençlerimiz ve torunlarımız için yapıyoruz. Gelecek nesillerimiz için yapıyoruz. Bizim kafamızda başka bir plan yok. Milletimizden gizleyecek hiçbir şeyimiz yok." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, koltuk ve makamların geçici olduğunu bilen bir yapıya sahip olduklarını vurgulayarak, daha huzurlu ve kalkınmış bir Türkiye için yeni bir karara imza atacaklarını anlattı.

Tüm parti teşkilatlarına inandığını ve güvendiğini ifade eden Yıldırım,  konuşmasına şöyle devam etti:

"Bize yakışan, ülkemizin menfaatine olan ne ise onu gerçekleştirmektir. Türkiye daha büyük hedeflere yürümek için, yönetim sisteminde geçmişten gelen arızaları tek tek ortadan kaldırmak mecburiyetindedir. Milletin basiretiyle doğruyu bulacağına hiç şüphemiz yok. Bu değişimin Türkiye için ne anlama geldiğini son dakikaya kadar herkese anlatacağız. Türkiye'yi seven, milletin geleceğini düşünen herkesin görevi budur."

- Diğer konuşmalar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Türkiye'nin, makas değiştirmek suretiyle yeni bir sistemle tanışmanın arifesinde bulunduğunu kaydetti.

AK Parti'nin, iktidarları döneminde milleti mahcup etmediğini, her alanda hizmetlerle buluşturduğunu aktaran Ataş, Türkiye'yi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle geleceğe taşıyacaklarını bildirdi.

Teşkilat mensuplarının 16 Nisan'a kadar kalan süreyi çok iyi değerlendirmesi çağrısında bulunan Ataş, "Tüm seçmenlerimize, hanımefendilere, beyefendilere, gençlere ulaşarak, bu davanın, bu sürecin ne anlama geldiğini tek tek anlatmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze de halk oylamasına giden süreçte çalınmadık kapı, ziyaret edilmedik hane bırakmadıklarını anlattı.

 Gürgöze, bugüne kadar Elazığ'daki bin 665 sokaktan 995'ini, 10 ilçeden 7'sini ziyaret ettiklerini, böylece halk oylamasına desteği daha da artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

- Notlar

Etkinliğin düzenlendiği salona, "Çayda çıraları yakıyoruz, hep birlikte evet", "Son güne kadar biz varız elbet, tabii ki evet" yazılı pankartlar asıldı.

Programa, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve partililer katıldı.