MALATYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluşturmaya çalışıyorlar. Bu sakın ha zannetmeyin ki Suriye ve Irak içindir. Orada oluşturulmaya çalışılan terör koridoru doğrudan doğruya Türkiye içindir, Türkiye'nin güneyle ilişkisini kesmek içindir. Sevr'de kararlaştırılan bir iş, bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor." dedi.

Kurtulmuş ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde kültürevine dönüştürülecek eski cezaevi binasının restorasyonu için düzenlenen törene katıldı.

Bakan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, kültürevinin en kısa sürede tamamlanarak faaliyete geçmesini temenni etti.

Milletlerin hedefleriyle yürüdüğünü, büyük milletlerin ise büyük hedefleri olması gerektiğini anlatan Kurtulmuş, Türkiye'nin de öyle sıradan hedeflerinin olamayacağını bildirdi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin güçlü ve büyük bir ülke olması gerektiğini belirterek, bunun tarihin getirdiği bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin güçlü olmasının, sadece yolların, köprülerin yapılması, havaalanlarının olması ya da kişi başına düşen gelirinin çok olması anlamında görülmemesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye ekonomik olarak güçlü olacak, bunun için canla başla çalışıyoruz. Gökten yağmur yağdıkça, topraktan Allah bize nimet verdikçe, yani zenginliklerimiz arttıkça biz bu zenginliklerimizi milletin eline vermek için gece gündüz tüm gücümüzle çalışacağız." dedi.

Bakan Kurtulmuş, görevlerinin Türkiye'yi güçlü bir ülke haline getirmek olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu anda sağdan soldan Türkiye'nin ayağına çelme takmaya çalışıyorlar. FETÖ bir taraftan. Bir taraftan Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluşturmaya çalışıyorlar. Bu sakın ha zannetmeyin ki Suriye ve Irak içindir. Orada oluşturulmaya çalışılan terör koridoru, doğrudan doğruya Türkiye içindir, Türkiye'nin güneyle ilişkisini kesmek içindir. Sevr'de kararlaştırılan bir iş, bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor. Bunu söylerken şuranın da çok açık ortaya konulması gerekir. Biz Suriye'deki, Irak'taki Kürt kardeşlerimizin varlığından asla rahatsız değiliz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin bölgede nüfusunun en kalabalık olduğu, birinci sınıf vatandaş olduğu, eşit yurttaş olduğu bölgedeki en büyük devlettir."

- "Terör koridoru açılmaya çalışılıyor"

"Bizim kitabımızda Türk, Kürt, Arap, Acem diye bir şey yazmaz" diyen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanları ya Allah'ın kulları olarak görürüz ya da 'La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah' diyenleri Hazreti Peygamber'in ümmetinin bir ferdi olarak görürüz. Dolayısıyla bizim lügatımızda ayrımcılık, gayrımcılık yok. Bizim karşı olduğumuz şey Kürtlerin oralarda varlığı değil. Kürt kardeşlerimiz de Türkmenler de Araplar da Ezidiler de diğerleri de orada bulunacaklar ve kıyamete kadar inşallah beraber yaşayacaklar. Ama burada bir terör devletine kapı açmak ve o devletin Türkiye'yi bloke etmesini sağlamak oyununa da asla müsaade etmeyeceğiz. Onun için içeride birlik ve dirlik içerisinde olacağız."

Kurtulmuş, oynanan oyunları başka bir milletin 100 yılda görmeyeceğine işaret ederek, "Biz bir kaç senede hepsini gördük. Şimdi de bir terör koridorunun açılması girişimi. Bütün bunların hepsi Türkiye'nin güçlü olmasını engellemek içindir." dedi.

- Ayrıştırmaya prim yok

Türkiye'nin de bu oyunları bozarak kendi oyununu ortaya koyacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Biz de birliğimizi, dirliğimizi her zaman çok sıkı bir şekilde ortaya koyacağız. Ne mezhep üzerinden ayrıştırmaya prim vereceğiz, ne etnik köken üzerinden ayrıştırmaya prim vereceğiz. Bizim için bu ülkenin Hacı Bektaş dergahı da birdir, bu ülkenin Hacı Bayram dergahı da birdir. Bizim için bu ülkedeki Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın, Acem'in, Laz'ın, Çerkez'in hepsinin geçmişi bir hepsinin geleceği de birdir." ifadesini kullandı.

ABD'nin vize işlemlerini askıya almasına da değinen Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"İşte birisi kalkacak 'Türk vatandaşlarına vize vermiyorum' diyecek. Bunu da sabırla, sukunetle karşılayacağız ama gereğini de yapacağız. Sen vermiyorsan, ben de vermiyorum. Orası ülkeyse burası da ülke. Türkiye eşit bir ülke olarak gereğini yapar. Ama bu telaş niyedir? 1952'den beri NATO çerçevesinde iş birliğimiz yok mu? Bölgedeki olaylarda stratejik olarak iş birliği içerisinde değil miyiz? Bu telaş herhalde FETÖ'cü bazı elamanların ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunda çalışmış olmasının ortaya çıkmasının verdiği bir telaştır. Bu telaş bölgede oynanan oyunun farkına vardığımız ve bunun gereğini yaptığımız için ortaya konulan bir telaştır. Herhalde bu telaş Astana sürecinde Rusya, İran birlikte anlaşarak Suriye'deki sorunun çözülmesi için inisiyatif aldığımıza dair bir telaştır. Bunların ne olduğunu ne anlama geldiğini biliyoruz ama tehenni, suhulet ve sükunetle süreci karşılıyor, büyük bir devlet olmanın gereğini de yerine getirmeye gayret ediyoruz. İnşallah bu vize krizi de geçecek, bir müddet sonra unutulacak ama şundan emin olun ki yarın karşımıza başka bir şey çıkacak."

Büyük ülke olmanın bedelleri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bu bedeli ödeyerek milletimize yakışır şekilde korkmadan, yılmadan bir adım geri adım atmadan büyük ülke, güçlü Türkiye olma hedefinde yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Kurtulmuş, kültürevinin de hayırlı olmasını dileyerek, "Keşke bütün cezaevlerini böyle güzel kültürevleri haline dönüştürebilsek. Keşke bu ülkede cezaevleri yapmak yerine daha fazla kültürevleri yapma imkanımız olsa diye temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

- "Türiye her alanda en az üç kat büyüdü"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise kültürevinin hayırlara vesile olmasını diledi.

Tüfenkci, hükümet olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'yi her alanda büyütmeye çalıştıklarını anlattı.

AK Parti iktidarında Türiye her alanda en az üç kat büyüdüğünü belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bugün her yandan ekonomik anlamda saldırılara, sıkıştırmalara, haksız ithamlara, 15 Temmuz darbe girişimine maruz kalmamıza rağmen Türkiye şoklara dayanıklı, mali disiplininden asla taviz vermedi ve 2017'ye güçlü bir başlangıç yaparak yoluda devam ediyor. Dün de IMF büyüme rakamlarını revize etmek zorunda kaldı. Revize ettiği rakamları, inşallah biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzda, 2018'de bir daha revize etmek zorunda kalacak. Biz yeter ki birlik ve beraberliğimizi muhafaza edelim, istikrarımız devam ettirelim ve birbirimize inanalım. Biz birbirimize inandığımızda daha çok üreterek, çalışarak, ihracat yaparak, yeni pazarlara açılarak Türkiye'yi büyüteceğiz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, yıllarca cezaevi olarak kullanılan alanın şimdi bir restorasyona gittiğini ve yerini kültürevine bıraktığını bildirdi.

Burasının gençlerin eğitim göreceği bir alana dönüştürüleceğine işaret eden Çalık, ayrıca burada cezaevi döneminden kalma eserlerin sergileneceğini ifade etti.

Çalık, yerel kalkınmada en önemli araçlarının sosyal belediyecilik olduğunu anlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı sosyal belediyeciliğin devam ettirildiğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kültürel ve sosyal donatı alanlarının artmasının kent için çok önemli olduğunu söyledi.

Törene, Malatya Vali Vekili Mehmet Ali Aytaç, AK Parti Malatya milletvekilleri Nurettin Yaşar ve Mustafa Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da katıldı.