Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan Kaya, Almanya'nın Köln-Bonn Havaalanı'ndan hareket eden özel uçakla İstanbul'a geldi. Bakan Sayan Kaya, Atatürk Havalimanı'na geldi. Bakan Sayan Kaya, Enerji Bakanı Berat Albayrak'la birlikte kameraların karşısına geçti ve Hollanda'da yaşadıklarını anlattı.

DEMOKRASİ İÇİN UTANÇ GECESİ

İlk sözü alan Bakan Albayrak, "Hollanda için, Avrupa demokrasisi için bir utanç gecesi yaşandı. Demokrasinin beşiği denilen kıta uluslararası hukuku ayaklar altında çiğnedi. Faşizan bir Nazi mantığıyla değerlendirmek yeterli bilmiyorum ama bunu kamuoyu takdirine bırakmak gerekir. Hollanda büyük bir yanlışlık içine girmiştir. Çarşamba günü gerçekleşecek seçimlerin malzemesi olarak yorumlamak gerçekçi değildir. Avrupalı meslektaşlarımız, bu olaydan dolayı kendi hükümetlerini eleştirdiler. Daha sıkıntı verici olan bunu kamuoyu önünde açıklamaktan endişe ve korku duymalarıdır. Avrupa'nın geleceğinin tehdit altında olduğu şeklide yorumlayabiliriz.Vatandaşlarımıza da bu hukuksuz uygulama karşısında resmi çok daha net gördüklerini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

BİZE DE KONSOLOSUMUZA DA İZİN VERİLMEDİ

Bakan Albayrak sonrası yaşadıklarını anlatan Bakan Kaya yaşadıklarını şöyle anlattı;

"Diplomatik pasaporta sahip bir bakan olarak Hollanda'ya seçmenlerle buluşmak üzere gittim. Vatandaşlarımızla kendi topraklarımız sayılan bir bölgede görüşmek üzere gittim. Bizim Hollanda'nın içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Konsolosluğumuza 30 metre kala aracımız durduruldu ve polisler girişimize izin vermedi ve konsolosumuzun da binadan çıkıp yanımıza gelmesine izin verilmedi.

HER ZAMAN KADIN HAKLARINDAN BAHSEDEN AVRUPA...

Gayri insani ve gayri ahlaki bir muamele ile karşı karşıya kaldık. Demokrasiden bahseden Hollanda'da acı bir tablo ile karşı karşıya kaldık. 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Biz araçtan çıkarılıp polisler eşliğinde bir polis merkezine götürüldük. 1.5 saat burada bekletildik. Çok kaba ve sert muameleye maruz kaldık. Her zaman kadın hakların bahseden Avrupa'nın bir kadın bakana böyle davranması çok trajikomik.

VATANDAŞLARIMIZA ATLARLA KÖPEKLERLE SALDIRDILAR

1.5 saat bekletildikten sonra Almanya'ya geçtik ve ülkemize döndük. Avrupa'nın tavrının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Avrupa'ya vatandaşlarımızla buluşmaya gidiyoruz. Hollanda'da dün tüm özgürlükler askıdaydı. Basın özgürlüğünden sürekli bize bahseden Hollanda basın mensuplarına saldırdı. Vatandaşlarımıza atlarla, köpeklerle saldırdılar.

BİZDEKİ OHAL'İ SORGULARKEN, BİR GECEDE OHAL İLAN ETTİLER

Hollanda 15 Temmuz sonrası aldığımız OHAL kararımızı sürekli sorgularken, bir gecede bir kadın bakanın kendi toraklarında vatandaşları ile buluşmak istemesi sonucu OHAL ilan ettiler. Tüm yaşananları kınıyoruz.

EN TEMEL İHTİYAÇLARIMIZA BİLE İZİN VERİLMEDİ

Bize gayri insanı davranıldı. En temel ihtiyaçlarımıza bile izin verilmedi. Hollanda bizim hareket özgürlüğümüzü, konuşma özgürlüğümüzü kısıtladı."