ESKİŞEHİR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin, "Bizim basit bir hükümet sistemi değişikliği, daha etkili, daha hızlı karar almayı sağlayacak bir yönetim biçimi değişikliği olarak gördüğümüz bu meseleyi bunlar böyle görmüyor. Onun için bütün kuralları yıkarak, istihbarat servisleriyle, gazeteleriyle, televizyonlarıyla, kredi değerlendirme kuruluşlarıyla ortaya çıkıyorlar ve önümüzü kesmeye çalışıyorlar." dedi.

Bakan Avcı, Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, gençlere, referanduma ilişkin meselenin dış boyutunu anlatmaya çalıştığını söyledi.

Ülkede 16 Nisan'da yapılacak referandumun diğer seçimlerden ayrı önem taşıdığını belirten Avcı, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar kendi aramızda konuştuğumuz, eğri ya da doğru sonuca ulaştırdığımız seçim süreçlerine, bu defa 'Bunun ne alakası var' diyebileceğimiz birtakım yabancıların yekten işin içine karışmaya başladıklarını görüyoruz. Dünyanın her yerinde istihbarat servisleri, kapalı kapılar ardında çalışır. Bunların yöneticilerini, başkanlarını, liderlerini pek tanımayız. Bu dönemde bir bakıyorsunuz Alman istihbarat servisinin şefi, açıkça çıkıyor ve Türkiye'nin siyasetine müdahale anlamına gelebilecek beyanatlarda bulunuyor. Oradaki siyasi iktidar ve bürokrasi arasındaki ilişkiyi düşündüğümüz zaman bunu kendi başına yapıyor olamaz. 'Mutlaka bunu siyasetten birileri yönlendiriyor' diye düşünüyorsunuz."

Bunların, kendine göre dünyada yeni bir düzen kurulmasını isteyen, "Dünya 5'ten büyüktür", "BM'deki 5 daimi delegenin değil herkesin sözüne kulak vermek gerekir" diyen Türkiye ile bir hesabı olduğunu dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Bu hesabın en şiddetlisini 15 Temmuz'da görmeye çalıştılar, milletten gereken cevabı aldılar. Bizim basit bir hükümet sistemi değişikliği, daha etkili, daha hızlı karar almayı sağlayacak bir yönetim biçimi değişikliği olarak gördüğümüz bu meseleyi bunlar böyle görmüyor. Onun için bütün kuralları yıkarak, istihbarat servisleriyle, gazeteleriyle, televizyonlarıyla, kredi değerlendirme kuruluşlarıyla ortaya çıkıyorlar ve önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Hikaye bu, takdir milletin. İnşallah 16 Nisan günü tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi millet, büyük bir vakarla, kendine yakışır biçimde sandığa gidecek, Amerikan istihbaratına, Alman istihbaratına, İsveç medyasına, CNN İnternational'a da gereken cevabı el birliğiyle verecek."

Bakan Avcı, daha sonra "Karatepe Derneği Dayanışma Gecesi"ne katıldı.