Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 24 Haziran'da yapılacak seçimlere ilişkin, "İş zora ve ciddiye binince mindere, meydana çağıranların nasıl kaçtığını tüm milletimiz gördü. Bu işler, her gün grup toplantısında ellerini masalara vurarak Cumhurbaşkanımıza meydan okumakla olmaz." dedi.

Gül, TGRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Gül, parlamenter sistemin sona erdiğini, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulanacağını belirtti.

TBMM'nin kararıyla 24 Haziran'da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine gidileceğini hatırlatan Gül, vatandaşların oy kullandıkları günün akşamında, seçim sonuçlarının açıklanmasıyla hükümeti kimin kuracağını bileceğini ifade etti.

Hükümeti vatandaşın sandıkta kuracağını söyleyen Gül, daha önceki seçim dönemlerinde Türkiye'de milletvekili transferlerinin yapıldığını, birtakım ayak oyunlarının oynandığını kaydetti.

- "Milletin iradesine ipotek konuluyordu"

"Abidik gubidik işler, alavere dalavere yapılıyordu. Milletin iradesine ipotek konuluyordu. Düdük çalıp 'Sen burada kalacaksın, sen şuraya geçeceksin.' talimatları veriliyordu. Şimdi talimatı millet verecek." değerlendirmesinde bulunan Gül, uyum yasalarının TBMM'de kabul edildiğine, seçimlerin yapılmasına yönelik engel bulunmadığına işaret etti.

CHP'den 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesine ilişkin bir soru üzerine Gül, yaşanan olayın parlamenter sistem tarihine geçecek son "Güneş Motel" örneği olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Gül, Türkiye'nin bu tür demokrasi ayıplarından kurtulacağını vurguladı.

Bazı siyasi partilerin, "Biz gelirsek tekrar parlamenter sisteme döneceğiz." söyleminde bulunduğunun aktarılması üzerine Gül, bunun da milletin iradesini yok saymak olduğunu belirtti.

Gül, milletin anayasa değişikliğine "Evet" oyu verdiğini dile getirerek, siyasetçilerin milletin kararına saygı duyması gerektiğini bildirdi.

Ana muhalefetin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini milletin kabul etmesini hazmedemediğini ifade eden Gül, milletin kabul ettiği bir şeye yönelik "Ben kabul etmiyorum" demenin, milletin iradesini hiçe saymak olduğunu kaydetti.

- "Meydanlara çağıranların nasıl kaçtığını milletimiz gördü"

Gül, CHP'deki cumhurbaşkanı adayı arayışlarına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"İş zora ve ciddiye binince mindere, meydana çağıranların nasıl kaçtığını tüm milletimiz gördü. Bu işler, her gün grup toplantısında ellerini masalara vurarak Cumhurbaşkanımıza meydan okumakla olmaz. 'Milletin hakemliği' denilince milletten korkanların nasıl milletin sandığından, iradesinden kaçmış olduğunu herkes görmüş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a 'Hadi gel meydana çıkalım' diyenlerin Cumhurbaşkanımızın karşısına çıkmaması da bunların, milletin aklı, duygusu ve zekasıyla örtüşmeyen siyaset yaptığını göstermektedir. Bir kez daha bu görülmüştür."

Yaşanan paniğin, "Recep Tayyip Erdoğan gitsin de ülke ne olursa olsun" derdinde olanların Erdoğan'la milletin arasına girilemeyeceğini görmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Gül, milletle gönül birliği yapmış Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerde en güzel sonucu alacağını bildirdi.

Tek dertlerinin millete hizmet olduğunu dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"24 Haziran'ı iple çekiyoruz. 25 Haziran'da, kaldığımız yerden, sistemdeki hantallık, yavaşlık, çift başlılığı sona erdirerek daha hızlı, daha istikrarlı bir Türkiye ile devam etmeyi iple çekiyoruz. Yapılacak çok önemli işler var. Yarım kalan işler var. Özgürlüğü, demokrasiyi daha da genişleteceğiz. Ekonomiyi, ekmeği büyüteceğiz. Bunun da bugüne kadar Türkiye'yi üç kat büyüten Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılacağına kimsenin şüphesi yok." 

- Cumhurbaşkanlığı için pusulada adayların isim ve fotoğrafları

Oy pusulalarının nasıl olacağının sorulması üzerine Gül, örnek oy pusulasını gösterdi.

Adalet Bakanı Gül, bir oy pusulasına cumhurbaşkanlığı için, partilerin bulunacağı diğer oy pusulasına da milletvekili için tercihte bulunulacağını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı için kullanılacak pusulada adayların isim ve fotoğraflarının olacağını, bu pusulalarda parti logolarının yer almayacağını aktaran Gül, diğer oy pusulasında partilerin logolarının, genel başkanların isimlerinin bulunacağını dile getirdi. 

Gül, ittifak yapan partilerin ittifak unvanlarının da pusulada görüleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imzanın nasıl verileceğinin sorulması üzerine Gül, 100 bin kişinin cumhurbaşkanı adayı göstermesinin anayasa değişikliğinde yer alan önemli reformlardan biri olduğunu kaydetti.

Gül, bunun dünya demokrasisi için örnek bir uygulama olacağını bildirerek, seçmenin ilçe seçim kurullarına müracaat ederek aday göstermek istediği kişi için tercihte bulunacağını anlattı.

İmza atan seçmene belge de verileceğini ifade eden Gül, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu yönde gerekli altyapıyı kurduğunu dile getirdi.

YSK'nin belirlediği tarih aralığında 100 bin imzayı alan kişinin oy pusulasında aday olarak yer alacağını belirten Gül, bunun için herhangi bir ücret alınmayacağını, noter şartının da bulunmadığını aktardı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Geldiğimiz noktada 285 darbe davasından 141'i karara bağlanmıştır. Bu gerçekten önemli bir rakam. Bu rakam kapsamında, yine beraat edenler de ağırlaştırılmış müebbet alanlar da var. Bunun kararını mahkemeler veriyor." dedi.

Gül, TGRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonunun Türkiye'deki seçimlerin ertelenmesi çağrısına ilişkin bir soruya Gül, hiçbir kurumun egemenliğin kaynağı olan TBMM'nin üzerinde olmadığını belirtti.

Egemenlik hakkına halel getirecek sözde kararları kabul etmediklerini ifade eden Gül, Türkiye'nin egemen ve bağımsız devlet olduğunu, hiçbir otoritenin egemenliği kullanmaya engel olamayacağını vurguladı.

Gül, "Avrupa'daki bir meclisin, bir konseyin, kurulun, Türkiye'nin almış olduğu karara ancak saygı duymasını bekleriz. Bu konuda farklı bir kararın bizim açımızdan hiçbir geçerliliği bulunmaktadır." diye konuştu.

Türkiye'nin manda devleti olmadığına işaret eden Gül, Türkiye'nin himaye edilecek bir ülke olmadığını da dile getirdi.

Bazı ülkelerin Türkiye'deki seçimlerle ilgili propaganda yapılmasına izin vermeyeceğine yönelik açıklamalar yaptığının hatırlatılması üzerine Gül, seçmenle buluşmayı engelleyen anlayışın demokratik kabul edilmeyeceğini söyledi.

- "Ana muhalefet kendi ülkesini şikayet ediyor"

AKPM'nin açıklamasının öncesinde, CHP'nin olağanüstü halin (OHAL) sürdüğü sırada seçime gidilmesini eleştirdiğinin belirtilmesi üzerine Gül, Türkiye'yi başka yerlere şikayet eden bir ana muhalefetin bulunduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti:

"Kendi ülkesini şikayet eden, Türkiye Cumhuriyeti'ni lekeleme, şikayet etme konusunda özel çaba gösteren bir ana muhalefetin bu ülkeye ne cumhurbaşkanı adayıyla ne parlamentodaki çabasıyla hiçbir katkısının olmayacağını ve Türkiye'yi öngörülemez birtakım risk alanlarına taşıyan yaklaşım ve tutum içerisinde olduğunu herkes görmektedir."

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Türkiye'de tutuklu bulunan iki Yunan askerinin serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunduğunun aktarılmasına karşılık Gül, Türk yargısına yürütmenin telkininin ve tavsiyesinin olamayacağını söyledi.

Gül, Türk yargısının kimseden emir ve talimat almayacağını, bu tür telkinlerin ve talimatların yargıyı bağlamayacağını vurguladı.

Yunanistan'da bulunan 8 darbeci askerin iade edilmesine yönelik kimsenin çağrıda bulunmadığına işaret eden Gül, bunun da çifte standart olduğunu dile getirdi.

- "141 dava karara bağlandı"

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin davalardaki son duruma dair bir soruya Gül, Türk milletinin suçluların bir an önce yargılanıp, cezasını çekmesi yönünde talebi olduğunu ifade etti.

Yargının büyük bir özveriyle yargılamaları adalet çerçevesinde gerçekleştirdiğini aktaran Gül, "Geldiğimiz noktada 285 darbe davasından 141'i karara bağlanmıştır. Bu gerçekten önemli bir rakam. Bu rakam kapsamında, yine beraat edenler de ağırlaştırılmış müebbet alanlar da var. Bunun kararını mahkemeler veriyor. Mahkemeler bu konuda titizlikle hareket ediyor." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Gül, cezaevlerinde FETÖ'den 35 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu bildirdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili bir soru üzerine Gül, Türkiye'nin ABD'den Gülen hakkında 7 kez iade talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Uluslararası sözleşmelere göre ABD'nin Gülen'i iade etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, bu konuda herhangi bir adım atılmadığını dile getirdi.

Gül, süresiz nafakayla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, sorunun ve önerilerin tespitiyle ilgili bir çalışma yapıldığını anlattı.

Adalet Bakanı Gül, seçimlerde milletvekili adayı olup olmayacağına ilişkin bir soruya, "AK Parti'ye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hizmet etmek en büyük şereftir. Bu ülkenin, bu partinin bir neferi olmak en büyük şereftir. Bu şeref yeter. Makamlar, mevkiler, pozisyonlar geçici, önemli olan millet adına onurlu duruştur, milletin lideri, Tayyip Erdoğan ile omuz omuza, onun yanında, dimdik şekilde millete hizmet etme kararlılığıdır. AK Parti ile siyaset elbette devam edecek." yanıtını verdi.