TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 85 bin 406 tutuklu bulunduğunu belirterek, "Aynı yatağı kullanan hükümlü söz konusu değildir." dedi.

Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) 15 yerde bölge adliye mahkemesi, ayrıca 8 yerde bölge idare mahkemesi kurulmasına ilişkin daha önce karar aldığını hatırlattı.

Bu mahkemelere birinci sınıf hakim ve savcıların atanması gerektiğini anlatan Bozdağ, yargıyla da geniş istişareler yapmak suretiyle ilk olarak 7 bölge adliye mahkemesinin faaliyete geçirilmesi kararı alındığını ve gerekli atamaların yapıldığını dile getirdi.

Bölge adliye mahkemelerinin çok önemli faaliyetler icra ettiğini bildiren Bozdağ, bu kurumların hem adaletin doğru tecellisinde hem adaletin hızlanmasında hem vatandaşın hakkına erken kavuşmasında hem yüksek yargının iş yükünün azalmasında hem de kararlardaki isabet oranının artmasında çok büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Bozdağ, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerine gelen 196 bin 829 dosyadan 154 bin 8'i hakkında karar verildiğini aktardı. Eldeki derdest dosyaların 42 bin 821 olduğunu kaydeden Bozdağ, buna göre karar verilmesinin yüzde 78 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bozdağ, ceza dairelerince verilen 154 bin 8 karardan 8 bin 779'unun temyiz edildiğini, buna göre temyizlerin de yüzde 5,7 olduğu bilgisini paylaştı.

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerine gelen 172 bin 611 dosyadan ise 116 bin 291'i hakkında karar verildiğine değinen Bozdağ, eldeki derdest dosyaların 56 bin 320 olduğunu, buna göre karar verilmesinin yüzde 67 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bozdağ, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen 116 bin 291 karardan 17 bin 607'sinin temyiz edildiğini, buna göre temyizlerin yüzde 15 olduğunu belirtti.

Bölge idare mahkemelerinde ise 74 bin 729 karar verildiğini, bunlardan 9 bin 882'sinin temyiz edildiğini anlatan Bozdağ, buna göre temyizlerin yüzde 13,2 olarak gerçekleştiğini anlattı.

Bakan Bozdağ, geriye kalan bölge adliye mahkemelerinin kademeli olarak 2019 yılının eylül ayına kadar faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

- "Yeni bir bölge idare mahkemesi kurmayacağız"

Bölge idare mahkemelerinin ise şu anda ihtiyacı karşıladığını söyleyen Bozdağ, bu nedenle yeni bir bölge idare mahkemesi kurmayacaklarını kaydetti.

Kapanmış adliyelerin yeniden açılması gibi bir çalışmalarının bulunmadığını aktaran Bozdağ, ihtiyaç olan ve nüfusu artan yerlere adliyelerin kurulabileceğini bildirdi.

Bozdağ, şu anda cezaevlerinde bin 737'si tutuklu, bin 47'si hükümlü olmak üzere toplam 2 bin 784 çocuğun kaldığına değindi.

Bugün itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 85 bin 406 tutuklu bulunduğuna işaret eden Bozdağ, "Aynı yatağı kullanan hükümlü bulunması söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

- Anıtkabir'in imara açılacağı iddiaları

Bekir Bozdağ, Anıtkabir'in imara açılması diye bir konunun olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sayın Melih Gökçek'in bir açıklaması var, orada detaylı bilgiler var. Anıtkabir'in imara açılmasını Ankara Büyükşehir Belediyesi veya herhangi bir belediye başkanının düşüneceğini tahmin etmiyorum. Mimarlar Odasının çarpıtması var, onların söylediği gerçek değil. Milli Savunma Bakanlığının kullanmakta olduğu lojmanlar var, o da Anıtkabir'in içinde değil, karşı tarafta. Melih Gökçek onunla ilgili bir konu olduğunu söyledi. Yeni bir inşaat falan değil."

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, tasarının tümü üzerinde konuşmalar ile soru-cevap işleminin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.

Bahçekapılı, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine birleşimi bugün saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.