İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’nda yaptığı konuşmada seçim günü bakanlıkta görevli kolluk kuvvetlerinin izinlerinin kaldırılacağını belirterek, "531 bin 7 personelimiz seçim günü görev başında olacak” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Beyoğlu’nda bir otelde gerçekleşen Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’na katıldı. Toplantıda seçimde alınacak tedbirleri anlatan Soylu, "Dünyanın her noktasından uluslararası toplum tarafından takip edilen bir seçim. Her zamankinden daha ağır bir sorumluluk bizi bekliyor. Her zamankinden daha dikkat ve özen göstermeliyiz. Bakanlık olarak pozisyonumuz net. Seçim halkın seçimdir. Siyasi anlamda sonuçları farklıdır. Bizim görevimiz vatandaşların özgür iradesini sağlıklı bir şeklide herhangi bir aksiliğe meydan vermeyecek şekilde bir güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandığa yansıtabilecek ortamı oluşturmaktır” dedi.

"SEÇİM GÜVENLİĞİNİ 3 BAŞLIKTA ELE ALIYORUZ”

Seçim güvenliğini üç noktada ele aldıklarını söyleyen Bakan Soylu, "Birincisi kampanya ve propaganda, ikincisi seçim günü oy verme güvenliği, üçüncüsü ise seçim sonuçlarının evrak ve pusulaların güvenli bir şekilde il kurullarına gönderilmesi. Sosyal medya ortamında da güvenliği temin etmek için özellikle sosyal medyada terör örgütleri propagandası dijital seçim çalışmalarını engelleme yönelik siber suçları takibini yapmak maksadıyla ilgili birimlerimiz görevimizin başında. Dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmemektir. Alınan tedbirleri dışarıdan kontrol edecek birimler oluşturacağız” diye konuştu.

Görevli tüm personelin izinlerinin kaldırılacağını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kolluk kuvvetlerinin bütün izinleri kaldırılacak. 264 bin 526 polisimiz başta olmak üzere, 531 bin personelimiz görevinde olacak. 74 helikopter, 18 insansız hava aracımız, tüm araçlarımız gerek seçim günü gerek kampanya döneminde güvenliği sağlayacak. Seçim günü üzerinde silah bulunan kişilerin seçim sandıklarının olduğu yere girişini izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

"Seçim güvenliği ve seçim alışkanlığı konusu Türkiye’nin en başarı olduğu konudur" diyen Bakan Soylu şunları kaydetti:

"Bakanlığım bu işle ilgili büyük bir tecrübeye sahip. Amerika seçim meselesini eline yüzüne bulaştırmış bir ülkedir. Türkiye’de herkes özgür ve hür iradesiyle oy kullanır. Ancak iki seçimi ayrı tutmak lazım. Birincisi 1946 seçimleri açık oy gizli tasnif. İkincisi 1982 anayasa referandumudur. Hangi yöne tercih edileceğinin hür ve özgür iradeyle oy kullanmanın engellendiği, herkesin gözetim ve denetiminde oy kullanılmıştır."

İçişleri Bakanlığının 16 Nisan referandumunda iyi bir sınav verdiğini söyleyen Bakan Soylu, "24 Haziran seçimleri de bütün vatandaşlarımızın huzur içerisinde kardeşlik içinde sandığa gidecekler. Bir bayram havasında geçecek olan bu seçim sonunda kazan demokrasi, ülkemiz ve asil milletimiz olacaktır” şeklinde konuştu.

(Murat Horoz/İHA)