Sandık Manipülasyonu

Türk milletinin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun isminin açıklandığı günden bu yana çatı adayını karalama niyetleri ters tepen bazı odaklar sandık üzerinden manipülasyon oluşturmaya başlamışladır. Şuana kadar seçmenin fikri alınmadan CHP seçmeninin büyük bir kısmının sandığa gitmeyeceği algısı titizlikle işlenmeye başlanmış ve CHP seçmeni üzerinde “sandığa gitme” algısı oluşturulmaya başlanmıştır.

Erdoğan’ı başarıya ulaştırması planlanan bu manipülasyon özellikle CHP seçmeni odak alınarak işlenmeye başlasa da MHP seçmeni de sözde anket araştırmaları ile bu konuda yönlendirilmeye çalışılmıştır. Buradaki amaç çatı adaya oy vermeye eğilimi olan kesimi sandık başına gitmekten alıkoymak ve psikolojik olarak “bir benim oyumla mı seçilecek” fikrinin oluşturulmaya çalışılmasıdır. Diğer tarzda çatı adaya oy verecek seçmenler üzerinde “tatilinizi ertelemeyin ne de olsa seçmenin büyük bir kısmı sandığa gitmeyecek” düşüncesini oluşturmaktır.

Erdoğan’ın köşke çıkmak için elinde kalan son kozu olan sandık manipülasyonu yazılı ve görsel medyada da işlenmekte ve “sandığa gitmeyeceğim” şeklinde bir görüş bildirmeyen seçmen üzerinde baskı kurma girişimleri devam etmektedir. Oysaki demokratik söylemleri dilinden düşürmeyen bir adayın herkesi sandığa davet etmesi ve demokratik haklarını kullanması yönünde telkinde bulunması gerekmektedir. Ne hikmetse biz Erdoğan ve cepheleşen medyada bu durumun tam tersini görmekteyiz. Bu durumda Erdoğan’ın “ne yapın edin Ekmeleddin İhsanoğluna oy verecek seçmeni sandığa gitmemeye ikna edin” talimatını mühendislerine verdiğini göstermektedir.

Bu aralar anket araştırma şirketleri üç Cumhurbaşkanı adayı üzerinde anketler yapmakta ve sanki tek elden çıkıyormuşçasına hepsinin odak noktasındaki sorunun hangi parti seçmeninin yüzde bilmem kaçının sandığa gitmeyeceği yönünde neticeler ortaya koyduğunu gözlemlemekteyiz. Görünen o ki bu ısmarlama anket sonuçları seçim yaklaştıkça artacak ve sandık manipülasyonu pekiştirilmeye çalışılacaktır. Uygulanan bu stratejiyle sanki seçmenin büyük bir kısmı bundan önce sandığa gitmiyormuş da bu seçimde de gitmeyecekmiş algısı oluşturulmak istenmektedir.

Meselenin diğer bir tarafı da yapılan anketlerin kimlere ve nerelerde sorulduğudur. Sahşım adına diyebilirim ki bu güne kadar bir tane anketöre denk gelmedim veyahutta telefon üzerinden herhangi bir anket çalışmasına rastlamadım. Bunu şu yüzden söylüyorum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismi açıklanır açıklanmaz bu anket şirketleri çatı adaya oy verme eğiliminde olan seçmenlerin sandığa gitmeyeceğini nereden öğrendiler? Ya da AKP kendi anket araştırma şirketlerini oluşturduğu gibi bu şirketlerde tam/yarı zamanlı çalışan denekler mi buldu?

AKP bu manipülanyonları ilk defa yapmıyor. Hemen hemen seçim öncesi seçmen üzerinde psikolojik harp başlatmakta ve kararını henüz vermemiş veya kararsız seçmen üzerinde algı operasyonlarına başvurmuştur. Burada AKP’nin uygulamış olduğu stratejik taktikten elde etmek istediği sonuç; diğer partilerin seçim çalışmalarını bu operasyonları engellemek yönünde seyretmesini sağlamaktadır. Çünkü esas amaç yürüttüğü manüpilasyonun konuşulurluğunu ve tartışılırlığını artırarak ikna etme sürecini hızlandırmaktır. Haliyle AKP’nin yürüttüğü algı operasyonu daha çok konuşulur hale gelmekte, söylem ve gündemleri daha çok itibar görmeye başlamaktadır.

Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneltilen “CHP seçmeninin önemli bir kısmı sandığa gitmeyeceğini söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusuyla karşılaşması seçmenin sandığa gitmeyeceği algısını somutlaştırmak ve gerçek bir durum kazandırmak için yürütülen planlı bir stratejidir. CHP Lideride katıldığı her toplantıda bu konu üzerinde durmakta ve seçmeni sandığa gitmek için uyarmaktadır. Yani her halükarda oluşturulmak istenen algı hedefine bir adım daha yaklaşmaktadır. Konuşulması gereken ana konunun sandıklara sahip çıkılması yönünde olması gerekirken, sandık manipülasyonu sayesinde bırakın sandıklara sahip çıkılması gidilip/gidilmeyeceği yönünde bir tartışma ortamının oluşması sağlanmıştır.

Seçmen her seçim döneminden daha çok sandığa gitmeye istekli ve Türk Milletinin adayı Sayın İhsanoğlu’nu köşke çıkarmaya kararlıdır. Seçmen ülkenin kaderinin kendisinin vereceği oy ile şekilleneceğinin farkındadır ve sandığa gidecektir. Çünkü seçmen biliyor ki;

Sandığa giderse, demokrasi onun ayağına gelecek.

Sandığa giderse, hukuk onun ayağına gelecek.

Sandığa giderse, huzur onun ayağına gelecek.

Sandığa giderse, düşünce özgürlüğü onun ayağına gelecek.

Hepsinden daha önemlisi sandığa giderse, onun ayağına gelen bir Cumhurbaşkanı köşke gelecek.

Kadir YILDIZ

***

Sizde bu bölümde yazmak isterseniz sitemizin ilkelerine ters düşmeyen yazılarınızı [email protected] mail adresine gönderin sizin adınızla yayınlayalım.

Not: Yazılarınızda isminizi ve kullanılacak mail adresinizi yazmayı unutmayınız.