Sanat Haberleri

 

Bu hafta sizleri sanat dünyasındaki bazı gelişmelerden haberdar etmek istiyorum.

İsviçre'de Tümata Konseri

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA), İsviçre'nin başkenti Bern'de sahne aldı.

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA), İsviçre'nin başkenti Bern'de sahne aldı. TÜMATA, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük himayesinde Konservatorium Bern'de "Işığın Sesi" temalı konser verdi.  Türk musikisinin doğuşunu, gelişmesini, tedavi işlevini, repertuvar ve enstrüman zenginliğini araştırmak ve tanıtmak amacıyla 1976 yılında kurulan TÜMATA'nın kültürler arası konseri, yedi ülkeden kırk müzisyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

1.Sanat Sempozyumu

6-7 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da Akatlar'daki Mustafa  Kemal Kültür Merkezinde 'Sanat Sempozyum'u'' düzenlendi. Yapılan açıklamada ''Bütün muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığı bir düzende sanatçılarında kendi sorunları etrafında toplanmaya,çözümler üretmeye ihtiyacı var. '' denildi.

Genelde solcu,ulusalcı sanatçıların katıldığı sempozyumda ,milliyetçi ,ülkücü  sanatçılardan hiç biri davetli değildi.

--------

İstanbul Kitap ve Sanat Fuarı

34.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve 25.Uluslararası Sanat Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre merkezinde başladı.

9 gün sürecek olan fuarda söyleşiler,dinletiler ve panellerin de olacağı 300'e yakın etkinlik olacak.İki bin'e yakın imza günü gerçekleşecek.Çok sayıda uluslararası yazar da fuarın konuğu olacak.  

Yeri gelmişken UNESCO tarafından yapılan kitap okumayla ilgili bir araştırmada Türkiye'nin durumundan bahsetmekte fayda var.

Türkiye'de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az.Avrupa'da yüzde 21 olan kitap okuma oranı,Türkiye'de on binde bir.Fakat Televizyon izleme oranı günde 6 saat,internette gezinme oranı 3 saat.Kitap okuma süresi ise yılda sadece 6 saat.

Kitap Türkiye'deki ihtiyaç maddeleri listesinde 235. sırada yer alıyor.

Kazak'lar 50 Milyon Dolarlık film çekiyor

Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550. yıldönümü dolayısıyla , bütçesi 50 Milyon dolar olan tarihi filmin çekimleri sürüyor.Film yönetmen Rüstem Adraşov tarafından Almatı eyaleti sınırlarındaki Şoşanay köyünde çekiliyor. Filmin yüzde altmışının çekilmiş durumda.

Mersin'de Tiyatro

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Yahya Akengin'in ''Eski Çarıklar'  oyunuyla perdelerini açtı.

Açılışta  konuşan Başkan Kocamaz, “Bizlere ne mutlu ki Türk milletinin bir ferdiyiz. Bugün bu topraklarda hür ve bağımsız olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ülke kolay kurulmadı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok büyük mücadeleler sonucunda bugün ki haline geldi. Bize düşen görev bir daha bu sıkıntıları yaşmadan, bu topraklar üzerinde birlik, beraberlik içerisinde şanlı Al Bayrağımızın altında hür ve bağımsız yaşamaya devam etmek. Allah bu millete bir daha Kurtuluş mücadelesi verdirmesin” diye konuştu.

"Sinema; 120 Yıllık Öykü" sergisi ziyarete açıldı.

‘Sinema;120 Yıllık Öykü’ isimli sergi 4- 13 Kasım tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda(CRR) üst fuaye alanında gerçekleştiriliyor

Sergide, Türk ve dünya sinemasının tarihi seyrini yansıtan film afişleri, dergi kapakları ve sayfaları, kartpostallar, pullar ve Ara Güler'in çektiği Elia Kazan, Alfred Hitchcock, Sophia Loren gibi dünya sinemasının ünlülerinin portreleri yer alıyor.Ediz Hun, İzzet Günay, Meral Orhonsay, Göksel Arsoy ve Engin Çağlar gibi Türk sinemasının ünlü isimlerinin ziyaret ettiği sergi, 13 kasım'a kadar açık kalacak.