Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen çalışmalar ve kampanyalar sayesinde Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının düştüğü ve geçen yıl tuzdan 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandığı bildirildi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda giderek yaygınlaşan aşırı tuz ve şeker tüketiminin çeşitli hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Bu konuda Sağlık Bakanlığının öncülüğünde önemli çalışmalar yapıldığını belirten Erk, "Bakanlık 2010'da bizlerle tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik bir çalışma başlattı. Sağlıklı yaşam için bir kişinin günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olması lazım ancak bizde 18 gram tüketiliyordu. Devletin yaptığı kampanya ile bu miktar 15 grama düşürüldü. Bunun sonucunda da geçen yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandı. Bu rakam, Türkiye'de diyalize giren 62 bin kişinin masrafını karşıladı." dedi.

- "Şeker kullanımı da azaltılmalı"

Erk, aşırı şeker kullanımının da tuz gibi zararları olduğunu ifade etti.

Tuz tüketiminin azaltılması konusunda yapılan çalışmaları şeker için de gerçekleştirmek gerektiğini vurgulayan Erk, "Ülkemizde, kişi başına günlük 50 gram şeker tüketimi yeterliyken, 150 gram tüketiliyor. Bunu da azaltmamız lazım. Bu konuda yapılanlar çok yetersiz. Tuz konusundaki başarının aynısı şekerde de elde edilirse, en az tuz kadar tasarruf sağlanır. Şeker tüketimini 100 grama indirebilirsek, yıllık en az 2 milyar doları tasarruf sağlarız." diye konuştu.

Bu konudaki mücadeleye okullarda başlamanın oldukça önemli olduğunu aktaran Erk, acilen, şekerli ve gazlı içeceklerin kullanımının azaltılması ve okul kantinlerinde yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

Timur Erk, unlu ve şekerli mamullerin tüketiminin azaltılmasına yönelik de çalışma yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunların yapımında, daha ucuz olduğu tercih edilen için mısır ve nişasta şurubunun yerine şeker pancarından elde edilen şekerin kullanılması çok önem ifade ediyor. Artık bataklığı kurutmak lazım. Biz bu konularla ilgili öğrencilere yönelik önemli kampanyalar yürütüyoruz. Trakya ve İstanbul'da ilgili kurumlarla yaptığımız protokol sonucunda, okullarda 9, 10 ve 11 yaş gruplarına hitap ettik. Bu süreçte son bir yılda yaklaşık yüz bin öğrenciye ulaştık. Bu çocuklar bizden öğrendikleriyle anne ve babalarına yanlış beslenmeyle ilgili bilgi verdiler. Bu kampanyalar tuz tüketiminin azaltılmasına da ciddi katkı sundu."

AA