MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan'ın da arasında yer aldığı grup tarafından geliştirilen "Yapay zeka ile radyoloji görüntüleme" adlı bilgisayar programıyla akciğer tomografilerinin seri şekilde taranıp yeni tip koronavirüsün daha hızlı tespit edilmesi hedefleniyor.

Doktor olan Taşdoğan, geliştirdikleri yazılımı Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne teslim etti.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Taşdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve Koronavirüs Bilim Kuruluna gösterdikleri mücadele dolayısıyla teşekkür etti.

Yapay zekanın veriyi çok hızlı işlediğini ve bu nedenle çeşitli branşlarda kullanıldığını hatırlatan Taşdoğan, kendilerinin de koronavirüsün tespiti için yerli bir program geliştirdiklerini aktardı.

Programın, çekilen akciğer tomografilerini hızlıca analiz edip sonuç verdiğini ifade eden Taşdoğan, şöyle devam etti:

"Yapay zeka uygulamaları, büyük verileri hızla işleyebildiği için tıbbi uygulamaya ve sonuçlandırmaya katkıda bulunabilir.

Bugün Gaziantep’te tanıttığımız yapay zeka, radyolojik tanı koyma becerisi dünyada en yüksek performası gösteren ilk üç uygulamada yer almakta ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahiptir.

Tamamiyle bize ait olan bu Yapay zeka uygulamamız, Radyoloji uzmanlarının yükünü hafifleteceği gibi aynı zamanda Türk bilim adamlarınca tasarlanıp çalışır hale getirilmiştir.

Radyolog Murat Yüce, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Ahmet Rıza Şahin ve benim katılımımla  uzmanlık altyapısı tasarlanmış olan bu yapay zeka uygulaması, Mert Solkıran tarafından Kahramanmaraş Teknokent bünyesnde Marka-sci tarafından çalışır hale getirilmiştir.

Coronaviruslar, insanlarda solunum yolunda enfeksiyona sebep olan, son 18 yılda üç salgın yapmış hayvanda geçişli bir hastalık etkenidir.

Çin hükümeti tarafından 7 Ocak 2020'de yeni bir tür Coronavirus (SARS CoV-2) izole edildiğini duyurulmasını takip eden süreçte, bu pandemiye (COVİD-19 pandemisi) bağlı olarak 29 Mart 2020 itibariyle, 717 000 Doğrulanmış vaka ve 33 800 ölüm bildirilmiştir.

Genel olarak aniden ortaya çıkan pandemik hastalıklarla ilgili olarak tedavi seçenekleri çok azdır veya hiç yoktur.

Öncelikle bugüne kadar gerçekleştirdikleri kararlı, doğru stratejide olan mücadelesinden ve azami sürede hastalığı ülkemizden uzak tutmasından dolayı Sağlık Bakanlığımıza ve bilim kuruluna teşekkür ederim.

Küresel bir salgın durumunda hastalığın tanınması ve hasta kişilere temas etmiş kişilerin izole edilmesi çok önemlidir. Avrupa Anakarası’nda –özellikle İtalya- artış eğilimini sürdüren vaka sayıları ile yüksek mortalite oranı, sağlık organizasyonunun sağlıklı işleyişini zorlamaktadır.

COVID pandemisinde, sağlık organizasyonunun uygun işleyişinin devam ettirilebilmesi için faydalanılabilecek önemli bir unsur; Hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve gidişatı öngörmek için kullanılacak yapay zeka uygulamalarından faydalanmak olabilir.

Akciğer tomografisinde hastalığa ait lezyon görüntüleri iyi şekilde tanımlanabilmektedir. Salgının ciddiyeti göz önüne alındığında, salgının kontrolü açısından, hastalığın açığa çıkarılması için radyoloji uzmanları önemli verileri işlemektedir.

Radyoloji uzmanlarının iş yükünü önemli oranda hafifletecek bu uygulamamız her saniyede bir tomografiyi %99,76 isabet ile okuyacaktır. Türk Milliyetçileri ve Türk hekimleri olarak, coronavirus ile mücadelemizde güçlü bir duruş sergilemeye devam edeceğiz.

Yakın zamanda yapay zeka tabanlı daha güçlü yazılımları da sahaya sürerek, milletimize hizmete devam edeceğiz. Necip Türk Milletinin evlatları olarak Korona salgınının sonlandırılması için üzerimize düşen sorumlulukla her görevi yapacağımızı bilmenizi isteriz."

"Binlerce çekilmiş normal akciğer tomografisi ve Ankara'dan, İstanbul'dan ve İzmir'den ulaşılabilen kovid pozitif tomografi bulguları toparlandı. Bilimsel alt yapısı geniş bir heyetle bir çalışma yürüttük ve böyle bir ürün ortaya çıktı. Radyolog Murat Yüce, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Ahmet Rıza Şahin ve benim katılımımla uzmanlık altyapısı tasarlanmış olan bu yapay zeka uygulaması, Mert Solkıran tarafından Kahramanmaraş Teknokent bünyesinde çalışır hale getirildi. Bunu da milletimizin hizmetine sunmak için Sağlık Müdürlüğüne takdim etmeye geldik. Bu uygulamamız sayesinde radyoloji uzmanlarının iş yükü hafifleyecek ve her saniyede bir tomografi bakma imkanı oluşacak ve yüzde 99,76 isabet oranıyla okunacak."

Taşdoğan, küresel salgın durumunda hastalığın tanınması ve hasta kişilere temas etmiş kişilerin izole edilmesinde zamanın çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

"İş yoğunluğundan arkadaşlarımız çok fazla yorulmaktadır. Böyle bir yapay zekayla, akciğer bulgusu ilk oluştuğunda, henüz tanı koyacak laboratuvar hazırlıkları olmayan yerlerde bile, tomografiyle bu kovid mi değil mi, en azından durum yönetilebilecek. Hızlı, bir saniye içerisinde sonuç verecek bir programdan bahsediyoruz. Dolayısıyla eğer kovid pozitif bir hasta gelirse hemen önlemleri alınabilecek ve hastane çalışanları kendi önlemlerini alabilecek. Tabi yatırdıktan sonra doğrulama testleriyle pozitif doğruysa tedavisine bir an önce başlanacak. Zaman kaybetmeyeceğiz çünkü zaman bu hastalıkta en önemli durum."

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı da çalışmanın çok faydalı olduğunu ve sağlık çalışanlarına zaman kazandıracağını söyledi.

Programı hastanelerde kullanmaya başlayacaklarını belirten Sarıfakı, “Bu programın bize çok fayda getireceğini ve zaman kazandıracağını düşünüyorum. Bu çalışma yüzde 99.76 oranında doğruluk öngörüyor. Bu çalışmayı öncelikle en yoğun hastanelerimiz başta olmak üzere tüm hastanelerde uygulayacağız. Sonrasında bu çalışmaya destek vermiş olacağız hem de klinik semptomları uygun olan, yani ateş, solunum zorluğu ve öksürük şikayetleri bulunan ama anında test yapamadığımız hastalara uygulayacağız. Çünkü bazen test 24 veya 36 saatte yapılabiliyor. Bu süreçte hızlı tedaviye başlamak adına bu hastaları Kovid-19 gibi değerlendirip, hastanede izole edip hızlı bir şekilde tedavisine başlamamızı sağlayacak bir görüntüleme sistemi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.