Central Hospital'dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, Ramazan ardından gelen bayramla mide rahatsızlığına neden olabilecek yemeklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Salim Bereket , bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmenin birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini söyledi. Bayram süresince özellikle mide ve bağırsak hastalıklarında artışlar yaşandığına dikkat çeken Bereket, "Bayram süresince aşırı derecede yemeye yüklenmek birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Bu sebeple reflü, gastrit gibi mide hastalıkları olan kişilerin bayramda daha özenli davranmaları gerekir." dedi.

'YEMEDE ÖLÇÜ KAÇIRILMAMALI'

Ramazan boyunca oruç sebebiyle aç kalan kişilerin genellikle bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettiğini dikkat çeken Dr. Salim Bereket, "Bu durum psikolojik olarak normal kabul edilebilir ancak sağlık açısından doğru değildir. Bilinçsizce her besini ölçüsüzce yemek, belli bir düzene alışan metabolizmanın tepki vermesine sebep olabilir. Bu durum kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra sağlıklı bireyler için de risk yaratabilir." ifadelerini kullandı.

Dr. Salim Bereket, bayramda gereğinden fazla yemeğin hazım problemlerine, midede gaz oluşmasına, mide bulantısına/ekşimesine ve ağrısına sebep olabileceğini kaydetti. Aşırı yemenin bağırsak sistemi rahatsızlıklarına da neden olabildiğini dile getiren Dr. Bereket, "Aşırı yağlı ve etli gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Et ve et ürünlerinin sindirimi zor olduğundan mideye rahatsızlık verebilir. Bayramda beslenme düzeninin sebze ve meyve ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu.

Bayram tatlıları konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Salim Bereket şunları söyledi: "Bayramda çok şerbetli ve unlu tatlılar tüketmek, çikolata ve lokum gibi ürünler yemek kandaki kolesterol ve yağ oranını yükseltebilir. Özellikle ailesinde kalp, hipertansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekir. Eğer tatlı yenmek isteniyorsa da sütlü tatlılar tercih edilmelidir."

'AZ AMA SIK YİYİN'

Beslenmenin ihmale gelemeyeceğini dile getiren Dr. Salim Bereket, 'az ama sık yeme' tavsiyesinde bulundu. Bereket, "Vücudun eski düzenine dönebilmesi için bayramda beslenme düzenine daha yumuşak ve sağlıklı bir geçiş yapılması şarttır. Bayram süresince mide sorunlarının yaşanmaması için gün içinde az ama sık beslenilmelidir. Öncelikle güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Sağlıklı bir sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Böylelikle güne daha enerjik başlanabilir ve gün boyunca fazla yemek yeme ihtiyacı da hissedilmez. Tabi gün içinde hiçbir öğün de atlanmamalıdır." tavsiyelerinde bulundu.

'SIVI KAYBINA DİKKAT!'

Sıvı kaybıyla ilgili önerilerde bulunan Bereket, "Ramazan süresince su tüketiminde azalmalar olduğundan vücuttaki sıvı kaybının telafisi için günde 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan ürünler mide sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu içeceklerin yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitkisel çaylar içilebilir." dedi.

'HAREKET ŞART'

Yemek sonrasında uzanmanın yerine hareket etmeyi öneren Dr. Salim Bereket, "Yemek sonrası hemen uzanılmamalıdır. Bunun yerine gün içinde kısa yürüyüşler yapılabilir. Böylece Ramazan boyunca tembelleşen metabolizma da hızlandırılmış olur. Fiziksel aktivitenin; hazmı kolaylaştırdığı, bağırsak hareketlerini arttırdığı, kan şekerini ve kolesterolü azalttığı unutulmamalıdır. Ayrıca mide doluyken spor yapmaktan, yüzmekten ya da koşmaktan da kaçınılmalıdır. Çünkü bu tarz aktiviteler mide spazmına sebep olabilir." diye konuştu.