Mehmet Özbaydar'a 23 yıl önce şeker hastalığı teşhisi konuldu. Şeker değeri kimi zaman 400-450 mg kimi zaman ise 600 mg'lere kadar çıkan Özbaydar, şeker değerini düşürebilmek için her gün insülin iğnesi kullanıyordu. Şeker hastalığı nedeniyle zamanla ayağında yaralar da çıkmaya başlayan Özbaydar, bu hastalıktan kurtulmak için arayışa girdi. Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde yapılan ameliyatla birçok hastanın şeker hastalığından kurtulduğunu öğrenen Özbaydar, hemen hastaneye başvurup, Genel Cerrah Op. Dr. Olcay Arıca ile iletişime geçti.


Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynel Beyhan tarafından yapılan kontrollerinde ameliyat için bir engelinin olmadığı belirlenen Özbaydar, vakit kaybedilmeden ameliyata alındı.


Başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuşan ve dört gün sonra taburcu olan Özbaydar, ameliyattan sonra ağrı ve sızı yaşamadığını belirterek, "Ameliyattan önce ayaklarım uyuşuyordu ve yaralar oluşuyordu. Ayak bileklerimde artık siyahlaşma başlamıştı. Kangren olma tehlikesi ile karşı karşıyaydım. Bu hastalıktan kurtulmak istiyordum. Araştırma yaptım ve Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde yapılan ameliyatla birçok insanın şeker hastalığından kurtulduğunu öğrendim. Hemen iletişime geçip, kendimi Op. Dr. Arıcı'ya teslim ettim. Şu an şeker değerim düştü, insülin iğnesi ve ilaç kullanmıyorum. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Beni hastalıktan kurtaran doktorlarıma çok teşekkür ederim" dedi


Dünya genelinde Tip 2 diyabet hızla yaygınlaştığını belirten Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Olcay Arıcı, "Diyabete karşı uygulanan medikal tedavi seçeneklerine göre cerrahi yöntem daha çok tercih edilir hale geldi. Çünkü, ilaç ve insülin tedavileri şeker hastalığının kontrolünü sağlamakta yetersiz kalabiliyor. Diyabet hastaları için bilinen tek tedavi yöntemi ilaç ve insülin iken günümüzde geliştirilen cerrahi tedavi yöntemi ile hastalar şekerden kurtularak daha uzun ve kaliteli yaşama kavuşuyorlar" dedi


Diyabette erken tanı koymak ve tedaviyi komplikasyonlar gelişmeden erken başlatmanın önemli olduğunu vurgulayan Arıcı, "Tip 2 diyabet hastalarına uyguladığımız bu cerrahi müdahaleyi; laparoskopik, yani kapalı yöntem ile gerçekleştiriyoruz. Ameliyatın ardından hastamızın şekeri normal seviyeye düştü ve hastamız insülin kullanımını kesti. Artık ilaç kullanmasına gerek yok" diye konuştu.


Ameliyat olan hastaları 2 ay boyunca düzenli olarak takip ettiklerini dile getiren Arıcı, ameliyatın ardından hastaların 1 ay kadar sıvı beslenip daha sonra katı gıdalara geçebileceğini ve istediklerini yiyebileceklerini de sözlerine ekledi.