Milliyetçi Hareket Partisi, 24 Haziran seçimlerinden büyük bir başarıyla çıkmıştır.  Basının önemli bir kesimi ve anket şirketlerinin yürüttüğü  tüm algı operasyonları ile   MHP’yi hayali olarak baraj altı gösterme ve Cumhur İttifakını bölme, birbirine düşürme   çabaları   MHP ve Cumhur İttifakı’nın seçim zaferine engel olamamıştır.

MHP seçim öncesi ortaya koyduğu stratejik hedefleri gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanının birinci turda seçilmesi ve parlamentoda güçlü bir MHP mevcudiyetinin sağlanması hedeflerine ulaşmıştır. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi  uygulanmaya başlanmış olacaktır.

Daha önce 2017 Nisan Referandumu sonrasında söylediğimiz MHP’nin Cumhurbaşkanlığı ve Miletvekili Genel Seçimleri sonrasında önemli rol üstleneceği söylemlerimizin ne kadar stratejik ve güçlü bir öngörü taşıdığı  ortaya çıkmıştır. MHP 24 Haziran seçimlerinden anahtar parti ve siyasetin önemli bir aktörü olarak çıkmıştır.

Sistemdeki tıkanıklıkları bugüne kadar çözme iradesi gösteren MHP, bundan sonra da bu misyonunu sürdürecek, seçim beyannamesindeki öncelikli taahhütlerini yerine getirebilecek, denge ve denetleme görevini ifa edebilecek bir parlamento gücüne erişmiştir. MHP her zaman olduğu gibi millettten aldığı bu gücü, yeni sistemin işleyişindeki   sorunların  çözümünde de anahtar görevi benimseyerek yerine getirecektir.

Seçim sonuçlarının sayısal değerlendirmesine bakacak olursak;

24 Haziran 2018 seçimlerinde geçerli oyların toplamı gümrük ve yurtdışı oylar hariç 48,6 milyondur.

Partilerin oy oranları aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir.

MHP  % 11,1

AKP    % 41,6

CHP    % 22,6

HDP    % 10,7

24 Haziran seçimlerinde  AK Parti ve CHP Oy kaybı yaşarken, MHP’nin oy oranı,   1 Kasım 2015 seçimlerindeki  oy oranına yakın bir düzeyde gerçekleşmiştir. 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde, MHP’nin ülke genelindeki oy sayısı gümrük ve yurtdışı oyları hariç 5.3 milyon olmuştur.  

MHP 24 Haziran Seçimlerinde TBMM’deki temsil seviyesini güçlendirmiştir. Milletvekili sayısı 49’a yükselmiştir. Mersin, Kayseri, Konya gibi illerde milletvekili sayıları yükselmiş, 1 Kasım seçimlerinde milletvekili çıkartılamayan Şanlıurfa, Malatya, Yozgat, Sivas, Kırıkkale, Eskişehir, Kütahya ve Düzce,’den  1’er milletvekili çıkarılmıştır. Ege ve Akdeniz Bölgesindeki bazı illerde  milletvekili kayıpları olmuştur.

TR 12 bazında en yüksek oyu yüzde olarak Orta Anadolu Bölgesi’nde almıştır. Yine TR 12 Bölgeler bazında ; İstanbul, Ege, Ortadoğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki bölgelerde MHP’nin oy oranı yüzde 11-15 arasında değişmektedir. MHP kendi oylarının yüzde 14’ünü İstanbul Bölgesi’nden, yüzde 14,5’ini Akdeniz Bölgesi’nden yüzde 12,6’sını Ege Bölgesi’nden, yüzde 10,7’sini  Doğu Marmara Bölgesinden almıştır. Bu bölgelerdeki MHP’nin oyları, toplam MHP oylarının yüzde 50’sini aşmaktadır.

2015 Kasım ayı Milletvekili Genel Seçimlerine göre 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kaybına uğranılan bölgeler ile oy artışı sağladığı bölgelere bakıldığında dikkat çeken hususlar şöyledir ;

Orta  Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da MHP oylarında ciddi bir yükseliş olmuştur. MHP Oylarında,  Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde  yüzde 93, Orta Anadolu Bölgesi’nde  yüzde 62, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde  yüzde 35, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde  yüzde 26, Orta Anadolu Bölgesi’nde yüzde 28  oranında artış kaydedilmiştir.

Buna mukabil, Batı Marmara Bölgesi’nde,  Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde, Milliyetçi Hareket Partisi oy kaybı yaşamıştır.   Seçim başarısının daha da yüksek olmasını engelleyen husus Trakya, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki oy kayıplarıdır.  Bu bölgelerde kaybedilen oylar MHP oy oranının genel seçimlerde  yüzde 13’ü aşmasını 10 ila 15 daha fazla milletvekili çıkarmasını engellemiştir.

Sonuç olarak MHP, seçimlerde belirlediği hedeflerini gerçekleştirmiş, öncülüğünü yaptığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesi için birinci turda Cumhurbaşkanın seçilmesi ve MHP’nin güçlü bir grupla denge ve denetleme görevini yerine getirmek için temsil edilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca   MHP’yi Kürt düşmanı ilan eden, kürt kökenli vatandaşlarımızın  Cumhur İttifakına MHP olduğu için oy vermeyeceği, MHP’nin baraj altında kalacağı, yüzde 5’ ler civarında oy alacağı gibi fitne ve algı pazarlayanların  yalan ve riyalarına  da Türk Milleti en güzel cevabı vermiştir.