br />"SÖZLERİM SAPTIRILDI"
Talimat mahkemesi olan Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ne avukatı Eren Şener ile birlikte gelen gazeteci Özdil, yapılan kimlik tespitinin ardından 2 sayfadan oluşan yazılı savunmasını mahkemeye sundu. Yargılamanın yapıldığı Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere sunduğu yazılı savunmasında Özdil, "Ölen işçiler AKP'nin parayla mitinge taşıdığı işçilerdir, olan biten müstahaktır denilebilir sözlerim bütün bir konuşmanın içinden ayıklanarak ve saptırılarak suç duyurusuna konu edilmiştir. Konuşmam bir bütün kapsamında incelendiğinde suç işleme kastım olmadığı aksine yaşanan bu elim olaya karşı yaşadığım üzüntü çok net anlaşılacaktır" dedi.

"ZORLA MİTİNGE GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ ELEŞTİRDİM"
Ölenlerin hatırasına hakaret etmek gibi bir kastının olmadığını ifade eden Özdil, "İşçi kardeşlerimin maalesef hükumet tarafından yaratılan ekonomik kıskaç içinde 3-5 kuruş paraya, güvencesi olmayan madenlerde çalışmaya zorlandığı, işçilerin patronlarının hükümete yaranmak amacıyla hükumet yetkileri tarafından maddi menfaat sağlanarak zorla otobüslere doldurulup AKP mitinglerine götürüldüğünü eleştirdim. Konuşmamdan böyle bir anlam çıkarılmaya çalışılmasını kabul etmiyorum. Beraatımı talep ederim" şeklinde yazılı savunma sundu. Yılmaz'ın ifadesi yargılamanın yapıldığı Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında bir televizyon kanalına telefonla bağlanıp Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin yorum ve değerlendirme yapan Yılmaz Özdil hakkında, ölen işçilerin yakınlarının şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "Kişinin hatırasına hakaret" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Özdil'in konuşmasının "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, "Kişinin hatırasına hakaret" suçu kapsamında kaldığı aktarılmıştı. Özdil'in 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle açılan davada savunmasının alınması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazılmıştı.

DHA