Ne zaman Doğu Türkistan'daki acılar artsa, ne zaman Doğu Türkistan Türkiye'de gündem olsa özellikle iftirada uzman AKP kadroları "Devlet Bahçeli 57.hükümet zamanı Çin Liderine Devlet Nişanı verdi"şeklinde kara propagandaya başlıyor. Recep Tayyip Erdoğan'da zaman zaman bunun öncülüğünü yapmaktadır. 2009 yılında yine böyle bir propagandaya başladığında MHP Lideri Devlet Bahçeli'den aynı zamanda kamuoyunu da aydınlatacak bir cevap almıştı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bu konudaki cevabı şu şekilde olmuştu: Bu konuda söyleyecek fazla birşeyi olmayan Başbakan Cumhurbaşkanı'nca yabancı devlet adamlarına verilen nişanlar üzerinden ucuz polemik yapmaktadır.

Bu konudaki merakını bu vesileyle gidermek ve kendisini aydınlatmak isterim.

Türkiye Cumhuriyeti'nin iki çeşit ve altı sınıfa ayrılan devlet madalyası ve nişanı bulunmaktadır.

Bunlar Türkiye'ye resmi ziyaret vesilesiyle gelen yabancı devlet başkanlarına Cumhurbaşkanı tarafından verilmektedir.

Bunların en önemlisi birinci sırada yer alan devlet şeref madalyasıdır ve bugüne kadar sekiz devlet başkanına verilmiştir.

En son bu madalyayı alan Başbakan Erdoğan'ın teklifi ile Suudi Arabistan kralıdır. Bunun krala hangi nedenlerle verildiğinin o dönemde kamuoyunda tartışıldığı ve Başbakan'ın bunu açıklamakta güçlük çektiği hatırlanacaktır.

Sıralamada dördüncü sırada yer alan devlet nişanı ise bugüne kadar genel uygulama çerçevesinde resmi ziyaretler vesilesiyle birçok devlet adamına verilmiştir.

MHP'nin hükümet ortağı olduğu 1999-2002 yıllarında bu nişan çok yakın süreler içinde Türkiye'yi ziyaret eden dört devlet başkanına Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilmiştir.

Bunlar arasında Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Polonya devlet başkanlarının yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da bulunmaktadır.

Şimdi Başbakan'a sormak isterim; Birçok ülkenin yanı sıra Çin Cumhurbaşkanı'na da mutat uygulama çerçevesinde bu nişanın verilmesiyle, Başbakan'ın Uygur Türklerinin katledilmesi karşısında suskun kalması ve adeta Çin'den özür dilercesine ezik bir tutum içine girmesi arasında nasıl bir ilişki vardır?

Başbakan sapla samanı karıştırmayı bırakmalı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı olduğunu hiç olmazsa bu vesileyle hatırlamalıdır."

***

Bu kara propagandayı yapanlara sormak lazım. Resmi ziyaretle gelen devlet adamlarına Cumhurbaşkanı tarafından verilen bu "Devlet Nişanını" nasıl Devlet Bahçeli vermiş oluyor?

MHP Lideri Devlet Bahçeli, bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yaptı da bizim mi haberimiz olmadı. Ya da "Devlet Nişanı" üzerinden Sayın Bahçeli'nin "Devlet" olan adıyla mı bir bağlantı kuruyorsunuz?

Bu zekâ fışkırmasıyla sizlerden her şey beklenir!

Bir de öyle bir propaganda yapılıyorlar ki, sanki bu "Devlet Nişanları" MHP Genel Merkezi'nde duruyor ve her gelen yabancı devlet adamına bunları MHP takıyor.

Bu "Devlet Nişanı" MHP koalisyon ortağı olmadan önce de veriliyordu.

Mesela 1994 yılından 2000 yılına kadar Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Polonya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Mısır, Hırvatistan, Gürcistan, Romanya, ABD, Finlandiya, Almanya, Polonya, Çin Halk Cumhuriyeti'nin devlet başkanlarına "Devlet Nişanı" vermiştir.

Kendisinden sonra Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer ise sadece 2000 yılında "Çek Cumhuriyeti'nin" devlet başkanına "Devlet Nişanı" vermiştir.

Recep Tayyip Erdoğan'ın "Adayımız Abdullah kardeşim" diyerek AKP'den Cumhurbaşkanı yaptığı Abdullah Gül ise 2007 yılından 2013 yılına kadar "Suudi Arabistan Kralı, İngiltere Birleşik Krallığı, Portekiz, Kazakistan, İtalya, Pakistan, Türkmenistan, Hollanda, İsveç, Norveç, Azerbaycan, Lüksemburg" gibi devlet başkanlarına "Devlet Nişanı" vermiştir.

Recep Tayyip Erdoğan ise Kaçak Sarayı'nın açılışını "Kutsiyetpenahları Papa Fransuva" diyerek davet ettiği ve "Zira yaptığımız görüşmede, farklı düşündüğümüz hemen hemen hiçbir konu yok." dediği Papa'ya yaptırmıştı. Ona "Devlet Nişanı" verdi mi, vermedi mi bilmiyoruz. Kayıtlarda şimdilik gözükmüyor.

Meselenin özeti budur. MHP kimseye "Devlet Nişanı" verme yetkisi ve sorumluluğunda değildir. Sadece Cumhurbaşkanları tarafından verilmektedir.

Başbakan iken Türkiye'yi bölmeye çalışan Barzani'ye silah yardımında bulunmuş Recep Tayyip Erdoğan'ın ve yandaşlarının ""Devlet Bahçeli 57.hükümet zamanı Çin Liderine Devlet Nişanı verdi" propagandası yalandır ve büyük bir iftiradır.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Türkiye'de bulunan Doğu Türkistan Derneklerine hangi maddi ve manevi yardımlarda bulunduğunu muhatapları çok iyi bilmektedir.

Başbakan iken Çin'e ziyarette bulunan ve "ekonomi, siyaset, kültür ve uluslararası işbirliği" olarak dört başlıkta anlaşmalar yapan ve Çin Devlet Başkanı ile boy boy pozlar veren Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Türkistan'ın ilgisi sadece dostlar alış-verişte görsün mantığındadır.

Çin'e ziyaretini "27 yıl aradan sonra Çin'i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmaktan mutluyum. Çin seyahatimiz noktasında ev sahipliğinize teşekkür ederiz. Bu ziyaretimiz kalabalık bir işadamı grubuyla gerçekleştirdiğimiz bir ziyarettir" şeklinde izah eden Recep Tayyip Erdoğan için görüldüğü gibi her şey ekonomik ilişkidir.

Zaten "Türk milleti demeyin, millet demeniz yeterli" diyen, "Türk diye bir ırk yok" diyenleri AKP'de en üst düzeyde göreve getiren, "Milliyetçiliği ayaklar altına aldığını" söyleyen Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Türkistan diye bir davası olmaz, olamaz.

Ama Türk milliyetçiliğinin, Ülkücü Hareketin Lideri Devlet Bahçeli'nin ifadesiyle "Ülkücü, Doğu Türkistan'daki mezalime direnen Gök Bayraktır."

Hiçbir iftira, hiçbir yalan Ülkücünün bu davasına sahip çıkmasına engel olamayacaktır.

Yıldıray Çiçek/Ortadoğu