Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz anısına bu yıl düzenlenen 7. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali'ne katılmak üzere geldiği Mersin'de AA muhabirine Türk sinemasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atıf Yılmaz'ın Türk sinemasının kurucularından ve temel direklerinden olduğunu anlatan Koçyiğit, "Yılmaz çok kıymetli bir yönetmen olmasının yanı sıra insan olarak da son derece beyefendi, kibardı." ifadesini kullandı.

Yılmaz'ın işini son derece titiz yaptığını ve sete gelmeden önce bütün hazırlıklarını tamamladığını aktaran Koçyiğit, şunları söyledi:

"Sete gelince 'Burada ne yapacağız' diye düşünmeden ne yapacağını bilirdi. Oyuncularını çekimler başlamadan önce rolüne hazırlardı. Konsantre olmalarını sağlayan, rolü ve durumu özellikle oyuncularıyla paylaşıp fikrini alan, fikir alışverişinde bulunan bir yönetmendi. Onun yönetmenliğinde sette olmak gerçekten çok büyük keyifti, hazdı. Çok fazla filmimiz yok ama çok değerli filmlerimiz var."

Atıf Yılmaz adına film festivali düzenlenmesinin önemine değinen Koçyiğit, "Gerçekten çok gurur verici. Özellikle sinema bölümü okuyan öğrencilerin kendilerini ifade edebilmeleri için kısa filmlerle yarışmalarına olanak sağlanıyor. Bu çok önemli. Onun adının yaşatılması öylesine büyük bir değerin anılıyor olması beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

"Büyük ideallerle yapılacak bir heyecan iş"

Genç sinemacılara tavsiyelerde de bulunan Koçyiğit, şunları söyledi:

"Sinema öyle bir meslek ki büyük bir tutku, aşkla, büyük ideallerle yapılacak bir heyecan işi. O nedenle her şeyden önce yaptığın işe çok inanman, gerçekten sevmen ve ona saygıyla yaklaşman gerekir. Geçmişteki sinemacıları iyi gözlemlemiş olmak ve söyleyecek bir sözü varsa kameranın önüne veya arkasına geçmek doğru. Sadece film yapmış olmak için film yapmanın günümüzde hiçbir değeri yok çünkü bugün öyle bir teknoloji var ki herkes film yapabilir, herkes yönetmen, oyuncu olabilir ama işi meslek olarak gerçek anlamda yapmaya kalkmak için o cesareti gösterebilmek için gerçekten yürek ister."

"Öyle bir senaryoyla karşılaşırsınız ki 'hayır' diyemezsiniz"

Hülya Koçyiğit, kendisine bazı teklifler geldiğini aktararak, "Birbirlerine benzeyen şeyler geliyor. Yeni bir söz, yeni bir bakış açısı olsun istiyor insan. O nedenle gelen projeler çok da fazla cazip gelmiyor." dedi.

Yeniden sinemada rol alıp almayacağı sorusuna "evet" veya "hayır" diyemeyeceğini belirten Koçyiğit, "Çünkü bu işler belli olmuyor. Öyle bir senaryoyla karşılaşırsınız ki 'hayır' diyemezsiniz. Bir gün öyle güzel bir senaryo çıkarsa karşıma yeniden değerlendiririm." diye konuştu.