İSTANBUL (AA) - Türkiye Dergiciler Birliği ile Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Dergi Fuarı"na 23 ülkeden sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda yayın yapan 100 dergi katıldı.

Sirkeci Tren Garı'nda süren fuara, Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran ve Endonezya'nın da aralarında olduğu çok sayıda ülke konuk oldu.

Fuara Endonezya Açe'den katılan "Salam" dergisi editörü Teuku Farhan S. Kom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam medeniyetini konu alan bir dergi çıkardıklarını aktardı.

S. Kom, dergi içerisinde toplumsal alanda İslami gelişimi ele alan yazılar hazırladıklarına vurgu yaparak, "Endonezya'da sadece Açe bölgesinde şeriat yasaları geçerli. Diğer bölgelerde ise Cumhuriyet yasaları hüküm sürüyor. Dergimiz de sadece Açe bölgesinde yayımlanmakta olan tek İslami dergidir. 2014 yılında kurulmuştur. Açe hükümetinin sponsorluğuyla aylık olarak 1000 adet basılmakta ve ücretsiz dağıtılmaktadır." diye konuştu.

Derginin 12. sayısına ulaştığını kaydeden S.Kom, şu bilgileri verdi:

"Dergide 10 yazarımız var. Bu fuara ikinci defa katılıyoruz. İlk olarak 2015 yılında gelmiştik. Türk okuyucular dergilere ilgi gösteriyor. Fakat bazı Türklerin Açe hakkında hiçbir bilgisi yok. Bilenler de yakından tanımak, Açe hakkında bilgi edinmek için sorular soruyorlar. Türklerle Açe arasındaki ilişki aslında kadim zamanlara dayanır. Osmanlı padişahları ile Açe kralı arasında mektuplaşmalar varmış. Bayraklarımıza baktığımızda da bu yakınlığı anlayabiliriz."

S. Kom, derginin vizyonuna da değinerek, "İslamın yükselişini Açe'den desteklemeye çalışıyoruz. Bu yüzden dergide işlediğimiz konular, Açe, Endonezya ve diğer ülkelerdeki İslam medeniyetinin tanıtılması üzerine yoğunlaşıyor. Açe, şeriat kanunlarını uygulamak için Endonezya hükümetinin izin verdiği tek eyalettir. Biz de şeriatı anlamaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dergi fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunan S. Kom, "Fuar Açe'yi ve dergimizi tanıtmak için bize ilham veren, farklı kültürlerle temas ve yaratıcılık fırsatları sunan bir ortam. Burada bilgilerimizi paylaşabilir, birbirimizi anlayabilir ve diğer ülkelerden gelen katılımcılar ile güçlü bir uhuvvet ve sıla-i rahim ilişkisi kurabiliriz. Dergimizi Türkçe yayımlamak için de bir yatırımcı bulmayı veya bağış aramayı planlıyoruz." dedi.

- İran'dan "Sinema 24" dergisi

"Sinema 24" dergisi ile İran'dan fuara katılan derginin genel yayın yönetmeni Yahya Natanzi ise sinema, bilim teknik, turizm ve eğlence alanlarında beş farklı dergi çıkardıklarını dile getirdi.

Sinema 24 dergisinde 20 yazar ile birlikte film kritikleri, yönetmen röportajları, eski filmler, yabancı filmler, Hollywood filmleri ve Türk sineması hakkında yazılar hazırladıkları bilgisini veren Natanzi ilk kez bir fuara katıldıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Fuarda standımıza uğrayan Fars dili ve edebiyatı okuyan öğrencilerle sohbet ediyoruz. İran sineması hakkında soru sormak ve detaylı bilgi almak için geliyorlar. Fuar sayesinde yeni insanlarla, başka ülkelerden katılımcılarla tanıştık ve bilgi alışverişinde bulunduk. İstanbul için güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyoruz."

Dergide, "Ayın Aktörleri", "Nostalji" gibi bölümlere de yer verdiklerine dikkati çeken Natanzi, Türk sinemasına daha fazla yönelmek istediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Dünya sinemasıyla ilgili bazı özel dosyalar hazırlıyoruz. İran'da en çok beğenilen yazarlar ve film eleştirmenleri dergimizde yazıyor. Fuarda dergicilerle deneyim alışverişinde bulunmak önemli hedeflerimizden biridir. Dergicilik konusunda birbirimizle tartışmak ve diğer ülkelerdeki önemli dergilerden haberdar olmak da beklentilerimiz arasındadır. Okur kitlesini genişletmek istiyoruz. Türk sinemasına odaklanabilir, bu sinemaya ilişkin eleştiriler yayınlayabilir ve meşhur Türk yönetmenlerle röportajlar yapabiliriz. Türk okuyucuları için İran sinemasına dair ya da Asghar Farhadi gibi yönetmenler hakkında bazı makalelerimizi tercüme edebiliriz."

- Hindistan'dan "Muallim" dergisi

Fuara Hindistan'dan katılan "Muallim" dergisinin genel yayın yönetmeni Ubaıdur Rahmen Qasmı ise hazırladıkları yayında Müslümanların hayatları ve yaşayışlarıyla ilgili ekonomi, siyasi alanları ile ilgili bir dergi çıkardıklarını söyledi.

Qasmı, yayının bir aile dergisi olduğu vurgusunu yaparak, şunları anlattı:

"Dijital dünyanın İslami açıdan kullanımı, helal gıda, İslami turizm gibi konuların yanında hadis ve Kuran hakkında da dergi içinde bilgilendirmeler yapıyoruz. İslami eğitim ve ahlaki terbiye, maneviyat ve akide ile ilgili konuları ele alıyoruz. Dergimizin amacı, Müslüman azınlığı yetiştirmek ve güçlendirmek. Gençlerin yeteneklerini Hindistan'ın gelişimi adına kullanabilmeleri için bir rol modeli olabilmektir. Bu, her bireyin haklarına saygı duyan gerçek ve anlamlı İslami değerleri güçlendirerek toplumun tüm katmanlarının hayatını zenginleştirme gayretidir."

Derginin aylık tirajının 15 bin olduğunu ve İngilizce olarak basıldığını dile getiren Qasmı, "Hindistan'daki kentli Müslümanlar büyük oranda İngilizce konuşuyor. Öte yandan Hindistan'daki hiçbir dergi İslami öğretilere olan ihtiyaçları karşılayamıyor. Orta sınıf ve kırsal Müslüman nüfus tarafından konuşulan ve anlaşılan, bölgesel ve Urduca yayınlanan birçok İslami süreli yayın vardır. İslami konuyla ilgili süreli yayınlar, Hindistan'da çok az sayıda ve çoğunlukla bölgesel ve Urdu dilinde." dedi.

- Mısır'dan Al Quds

Mısır'dan fuara "Merkez-ül İlam" şirketi altında dört dergi ile katıldıklarını ifade eden yayınların genel yayın yönetmeni Muhammed Ahmed Abdu da "Al Quds" dergisinin uluslararası ekonomi dergisi olduğunu kaydetti.

Abdu, "Al Quds" dergisinin içeriğine ilişkin, "Ekonominin yanı sıra politik bir dergidir. İçerisinde Mescidi Aksa ve Filistin haberleri yer alıyor. Dergimizi ABD'ye ve İsrail'e de gönderiyoruz. Bunun yanında kadınlar ve çocuklara özel hazırlanan 'Zehra' adlı dergimiz, kitap tanıtımı ve kitap özetlerini hazırladığımız 'Fikir Hasadı' dergimiz, Ortadoğu'daki alimlerin hutbelerinin yer aldığı 'Er-Risale' adlı İslami bir dergimiz var." bilgisini verdi.

Fuarın diğer dergilerle iletişim kurma açısından sosyal bir alan olduğunu altını çizen Abdu, "Geçen yıl da katılmıştık. Arap vatandaşlar ve Türkler dergilere ilgi gösteriyor ama bir umudum var. Keşke Türkler Arapça öğrenebilse, Arapça'ya daha çok ilgi gösterse, o zaman her şey daha farklı ve güzel olur." şeklinde konuştu.

Fuar, 9 Mayıs'ta sona erecek.