ANKARA (AA) - "Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü", Roland Topor'un eseri "Joko'nun Doğum Günü" oyunundaki performansıyla Zeynep Ekin Öner'in oldu.

"Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü"nde kazanan belli oldu. 2006 yılında hayatını kaybeden ünlü tiyatro sanatçısı Baykal Saran adına bu yıl 11. kez verilen ödülün seçici kurulunda, eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Atila Sav, Selçuk Yöntem, Rüştü Asyalı ve Erkal Saran yer aldı.

Seçici kurulun kararı, Akün Sahnesi'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatçılığı ve kişiliğiyle tiyatro dünyasına örnek olan Baykal Saran adına düzenlenen "Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü"nü önceki yıllarda kazanan sanatçılara bakıldığı zaman başarılı olduklarını gördüklerini belirterek ödüle layık görülen kişilerin Türk tiyatrosuna büyük katkılar sunacak sanatçılardan oluştuğunu söyledi.

Seçici kurulun, titiz çalışmaları sonucu oy birliğiyle 11'inci ödülün sahibini bulduğunu söyleyen Bilgin, "Ödül, hem önceki çalışmalarını değerlendirdiğimizde hem de daha sonra yapacağı çalışmaları dikkate aldığımızda, bu sene değerli oyunlarda önemli görevleri başarıyla yerine getirmiş değerli sanatçımız oyuncu Zeynep Ekin Öner'e verilmiştir." dedi.

Bilgin, ödülün manevi değerinin yanı sıra maddi tarafının da olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Ödülümüzün hiç küçümsenmeyecek maddi tarafı da var. Türkiye'de verilen ödüllerin maddi tarafı biraz ihmal edilen kısım ama sanatçının kendini geliştirmesi ve eğitmesi için bu ödülün maddi olarak ciddi bir katkısı olacağına inanıyorum. Saran ailesi tarafından sanatçımıza takdim edilen 20 bin lira değerinde bir ödülünün varlığı önemlidir, fakat manevi değeri ölçülemeyecek kadar büyüktür. Zeynep Ekin Öner'i tebrik ediyorum ve başarılarının da bundan sonra devam edeceğine inanıyorum."

Bu tür ödül törenlerinin, iyi oyunları iyi seyircilerle buluşturmak için önemli olduğunu ifade eden Bilgin, "Sanatçının en büyük gıdası, kendini yetiştirmesinin en önemli etkisi seyirciden aldığı alkıştır ve beğenidir. Bunun yanında alınan ödüllerin, emeğinin, çalışmasının karşılığı olduğu inancıdır. Bu hem sorumluluk yükler hem de motivasyon kaynağıdır, enerji, güç, çalışma isteği verir. Kendinden sonra gelecek olan nesillere de bu mesleğin düzgün, doğru ve özveriyle yapılmasının kaynağını sağlar." dedi.

- "Güç kayıplarını düşünmeden birbirimize sarılmamız gerekiyor"

Roland Topor'un yazdığı "Joko'nun Doğum Günü" oyunundaki performansı dolayısıyla ödüle layık görülen oyuncu Zeynep Ekin Öner ise seçici kurula teşekkür etti.

Öner, ödülün sevgi ve saygıyla sarılarak yürütmeye çalıştıkları tiyatro mesleğine büyük destek verdiğine işaret ederek "Birlikteliğimizi güçlendiriyor, onur duyuyorum. Benden önce bu değerli ödülü alanlar ve benden sonra ödül alacak meslektaşlarım adına da onur duyuyorum ve çok mutluyum." diye konuştu.

Öner, genç tiyatroseverlere seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç tiyatrocu arkadaşlarımın güçlerini kaybetmemeleri için sevgi ve saygıyla birbirlerine daha sıkı sarılmaları gerektiğini düşünüyorum. Birbirimizden alıyoruz gücümüzü, işimizi kuvvetlendiren şey de birbirimize sarılabilmek, destek olabilmek ve koşulsuz sevebilmektir. Birbirimizi koşulsuz bir şekilde sevmeye çalışmamız gerekiyor. Bütün güç kayıplarını düşünmeden birbirimize sarılmamız gerektiğine inanıyorum."

Saran ailesinin çok değerli olduğunu dile getiren Öner, kendisine takdim edilen 20 bin lira maddi ödül ile başkalarına faydalı olmak istediğini vurgulayarak eğitim ve sağlıkla ilgili planları olduğunu kaydetti.

"Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü" ödül töreni, Ekim ayında Akün Sahnesi'nde gerçekleşecek.