Müzik insanlığın tarih sahnesine çıktığı andan itibaren insanlık hayatının vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. durum sosyal hayatın getirmiş olduğu zorunluluktan dolayıdır .Müziğin insan ile ilişkisi iki alanda seyreyler birincisi :ibadet ve törenlerin bir aksesuarı olması hasebiyle doğum, ölüm, evlilik, savaş, dini merasimler de yer aldığı durum. İkincisi sadece bireyin haleti ruhiyesinden doğan ihtiyaçların giderilmesi ile ilgili alanlar.

Büyük bir medeniyet sahibi olan Türk milleti musiki alanında bütün dünya medeniyetleri içerisinde birinci sırayı almıştır bunun iki şekilde somut delili vardır birincisi musiki aletlerinin sayısal olarak çokluğu bir diğeri ise müziğin icrası içerisinde alanın genişliği makamların tavırların çokluğu zenginliğimizin bir delilidir. Enstrümanlar ile somut delilin adresi MHP genel merkezidir eksi ikide yani merasim katında Ziya Gökalp müzesinde görmek mümkündür. Müziğin felsefesinde saz aletlerinin yeri ve önemi büyüktür. Buradaki faktör insan ruhuna etki eden ses rengi ve tınısı devreye girer.

İnsanlar pratik hayatlarında içinde bulundukları durumlardan kaynaklanan hali etkileyici atmosferden sıyrılmak için sanatın farklı dallarına sarılabilir ya da bunların hiçbirini hayatına sokmadan insanlığın insanlık dışı davranışları ile de hemhal olabilirler. Ama genelde sanat alanına yöneldiklerini görürüz. İnsan ruhunun diriliği ve umudunu yüksek tutmak için müziği sürekli olarak hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline getirmişlerdir. Mesela yola giderken şarkı türkü söyler tür olarak karşımıza yol havası diye çıkar, bir yere zorunlu göçe zorlanmıştır adı mesken türküleri olmuştur, bir yerde felaket olmuştur ölüm olmuştur adı ağıt olur, savaşa giderken söylenir adı savaş müzikleri veya kahramanlık türküleri olur Allah, peygamber sevgisini dile getirir adı ilahi olur nefes olur. Sevgiliye doğaya duygularını dile getirir adı güzelleme olur velhasıl bunların hepsinde odak nokta insandır bu şarkı türkü melodi insan için yazılır bestelenir. Birey içinde toplum içinde durum aynıdır bir örnek verecek olursak idman yapan bir kimsenin sessizce spor yapması ile bir müzik eşliğinde yapması farklıdır.

Müziğin felsefesin de müziğin canlıları etkileme ve yönlendirme derecesini irdelemek söz konusudur. Ecdadımız hastaların tedavisinde farklı bir metot olarak kullanmışlar ve sonuç da almışlar.

Engelli insanların eğitiminde çocukların hırçın davranışlarının önüne geçilmesinde kullanılan müziklerin türü çok önemlidir. Yirmi dört saat içerisinde her zaman diliminde dinlenilen müzik iklim şartlarındaki dinlenilen müzik ayrı ayrı tespit edilip icra edildiğinde insanların davranışlarında çok büyük farklılıklar olduğu görülecektir.

Netice itibari ile dinlediğimiz müzikleri özenle seçmemizde fayda var. Özellikle çocukların dinleyeceği müzikler kişiliklerine yansıyacaktır.