Aşık Feymani, asıl adı Osman Taşkaya memleketi Osmaniye ilçesi Kadirli köyü Azaplı aşıklık geleneği içerisinde yetişmiş memleketini milletini seven kültürünün genlerini koruyan gösterişsiz bir hayat yaşayan ama çile cefa dolu bir hayatı olan sanatçıların özellikle ozanlık tarzı müzik yapanların örnek alması gereken bir rol model, bir karakter mühendisi.

Biz onun “Ahu Gözlüm” adlı türküsüyle biliriz türküsünde şöyle diyordu:

Ahu gözlüm tut elimden

Vazgeçmeden emelimden

Aşkın beni temelimden

Yakmadan gel yıkmadan gel

Derde salmadan başımı

Noksan etmeden işimi

Damla damla göz yaşımı

Dökmeden gel akmadan gel.

Feymani’yim kaçma benden

Gönül usanmadı senden

Ecel tatlı canı tenden

Çekmeden gel çıkmadan gel.

Aşık Feymani’nin üslup özelliklerine baktığımızda anlatım şekilleri, anlatım kalıpları ve kelime kadrosu ile farklılığını görürüz. Aşığımızın eserlerinde maddi aşk ve sosyal konulara değindiğini görürüz. Dini ve tasavvufi eserleri bir hayli yoğundur. Bu alanda derinlemesine bilgi edinmek isteyenler kaynak olarak Adana valiliğinin hazırlatmış olduğu “Adana aşıklık geleneği ve AŞIK FEYMANİ” de bulabilirsiniz. Ayrıca bu çalışmayı yapan Erman Artun hocamız dan da Allah razı olsun. Birebir görüşmek isteyenler ise Feymani hocamız Azaplı köyünde yaşamaktadır her zaman görüşebilirler. Allah ona uzun ömürler versin.

Aşık Feymani’nin üslup özellikleri incelendiğinde O’nun farklılığını göreceğiz. Güzellemelerinde sanki olayları yaşamışçasına samimi bir ifade şekli vardır. Şiirlerinde yapmacılıktan uzak oluşu onun üslubuna doğallık katmaktadır. Aşık tarzı müziğin yapısı gereği gelenek üslubuna hakimdir. Aşığımız yerel ve özgün kavramları buluşturmuştur.

Aşık Feymani Dini ve Tasavvufi konulu şiirlerinde sade ve samimi anlaşılır net ifadeler kullanmıştır. Tanrı insanın yüreğindedir der. Şiirlerinde Peygamber ve Tanrı sevgisini işler öğütler verir, iyiyi doğruyu, güzeli gösteren eserleri önde gelir. Bir eserinde:

Yaradan yaratmış bizi

İyi insan olalım gel.

Vermiş eli dili gözü

İyi insan olalım gel.

Akıl vermiş fikir vermiş

Düşünen doğruyu görmüş.

Doğru olan hakka ermiş

İyi insan olalım gel.

Feymani dünya bir handır

Kimi canan kimi candır

İnsan aleme sultandır

İyi insan olalım gel.

Sizlere asıl aktarmak istediğim nokta Türk milliyetçiliğinin kurumsal yuvası olan partimizde rahmetli Başbuğumuzun yönlendirmesi ile Aşık Feymani Anadolu’yu karış karış gezerek davamızı anlatmış partimizi tanıtmıştır. Daha hiç kimse ortalıklarda yok iken (sanatçı olarak). O dönemler ki imkânsızlıkların anlatılması bile kelimelere sığmayacağı bir dönem. Buna rağmen hiç tereddüt etmeden görevi yerine getiren önemli bir karakter mimarıdır. İlklerimizdendir, hiçbir zaman ray değişikliği yapmamış hep teşkilatının gemisinde yer almıştır. Vazife ahlakının örneklendireceği bir şahsiyet olarak bilinmesini istedim.