‘Uzmanlar şöyle diyor’, diye klasik bir girizgâh yapmak yerine, birçok okul türünde öğretmenlik yapan arkadaşlarımla görüştüm. En önemli sorunların başında öğrencilerin cep telefonu kullanımı geliyor. Buna bağlı olarak karşılaşılan sorunlar ise şu şekilde gözlemlenmiş;

-Öğrenci asosyal bir gelişim gösteriyor.

-Sosyal medya sitelerindeki takipçi sayısı, beğeni, paylaşım vs. öğrencinin tüm dikkatini bu sitelere çekiyor. Dolayısıyla daha çok beğeni almak için absürt paylaşımlar yapılıyor. Düşük beğeni alan paylaşımların silindiği tespit edilmiş, yani çocuk düşük beğeni görmek istemiyor. Bu beğenilme düşüncesinin öğrencide bırakacağı olumsuz tesir ve hayatı boyunca çocuğu nasıl etkileyeceğini bir düşünün derim.

-Bu sitelerde karşılaşacağı ve tanımadığı kişiler, mevzusuna hiç girmeyeceğim.

-Ergenlik çağında olan gençlerimiz ergenlikle birlikte merak ettiği birçok konuyu, sağlıklı ve ahlaklı bilginin olmadığı internet ortamında öğrenmeye başlıyor. Özellikle görsel paylaşım siteleri (cinsellik üzerine bilhassa) gençlerimizde saplantı/alışkanlık yapmış durumda.

-Kumar, cinsellik ve küfür birçok sitenin çerezi.

-25. Kare tekniği ile çocukların bilinçaltına hükmediliyor. (ilgilenenler internette 25. Kare tekniğine bir baksınlar)

-Birçok oyun, çocukların kişiliklerine yönelik açık bir suikast.

-Çocuklar artık, arkadaşları ile mekânı ve zamanı paylaşmıyor. Tamamen mecburiyetten bir arada olduklarını düşünerek tüm enerjilerini sanal dünyalarına ayırıyorlar.

-Gece telefon ile zaman geçirdikleri için sabah okula biyolojik olarak bitik vaziyette geliyorlar.

-Çocukların özellikle ellerinde ve tüm vücutlarında uyuşukluk ve bununla birlikte önemli görme sorunları yaşıyorlar.

-Derse motive olamıyorlar ve aynı zamanda birçoğunun siması ve hal hareketlerinde bir boş vermişlik hissi var.

Bu sorun ve tespitleri daha da uzatabilirim lakin son olarak çözümüne dair birkaç kelam edelim. Evvela öğrenciler için bu konuda özel bir hat/servis hizmeti sağlanmalı. Öğrencilere has olacak hat ile öğrencinin telefon kullanma saatleri direk GSM operatörü tarafından kısıtlanacak. Her öğrenci bu hattı kullanmaya mecbur olacak.

Okullarda bu sorunlar ile alakalı ders, rehberlik hizmeti, sunum ve bilgilendirme yapılması gerekiyor.

Gençlik, yarının tohumudur.

Selametle.