İslam insanlığın malıdır, babanızın değil

 

Hz. Ömer, bir ömür İslam toplumunu büyük bir dikkat ile yönetmiş, en küçük bir sapmaya ya da bozulmaya karşı çok ciddi önlemler almıştı. İşte o günlerin birinde, altı yıl Nübüvvetin mesajına, cahiliyenin kendi üzerinde oluşturduğu taassuptan dolayı karşı olan koca Halife, Peygamber Mescidinde, genç neslin ellerindeki en büyük imkân olan imanın yüceliğini anlamaları için cahiliye ile İslam arasındaki farkları onlara anlatmaktadır.

Özellikle Medine'nin gençlerine İslam'ın kıymet ve değerini öğretme adına diyor ki: "Biz, öyle karanlık bir zaman diliminde yaşadık ki kız çocuklarımızı 'Hadi, dayına gidiyoruz!' diye yanımıza alır; Mekke'nin dışına çıkarır, kendi ellerimizle kazdığımız çukurlara diri diri onları gömerdik. Yine ellerimizle helvadan putlar yapar, acıkınca biraz önce önünde el pençe divan durduğumuz o putları yerdik."(E.Yıldırım)

Hazreti Ömer'in Müslüman olmadan önceki döneminde yaşantısından bir anekdot "hikaye".

Bu tarihi vaka cennetle müjdelenmiş, peygamber efendimizin dostu ve İslam'ın halifesi Hz. Ömer'in bir hatırasıdır.

İslam'ın kutlu nuru cahiliye döneminin bütün kötü alışkanlıklarını yok etmiş ve kıyamete kadar insanlığı aydınlatacak örnek davranışları insanlığa hediye etmiştir.

Aradan asırlar geçmiş, cahiliye dönemi adetlerine benzer davranışlar peyda olmaya başlamıştır, bu hem insanlık hem de İslamlık adına üzüntü vericidir.

Kız çocuklarını diri diri gömen mantık yerini, kız çocuklarımızın kıyafetinden siyaset üretmeye, gelin kızları üzerinden oy devşirmeye ve kızlarına suikast palavrası ile onları aklen ve ahlaken toprağa gömen mantığa bırakmıştır.

Helvadan put yapan mantık ise asırlar sonra İslam'ın nurunu bir kenara bırakmış, kutsal kitabımızı pastalaştırmıştır.

Helvadan put gitmiş yerine pastadan kur-an gelmiştir.

İslam'ın şekilciliği yok edişi unutulmuş, şekilci bir anlayışın sahne aldığı bir ortam oluşmuştur.

Hatırlatırım ki; kur-anın nuru, kur-anın hükmü, kur-anın öğretileri ve emirleri gösterişi "şekilciliği" reddeder.

Diyeceğim şu ki; cahiliye döneminin kötü adetlerini hatırlatacak işlerden kaçının. İslam; insanlığın malıdır, babanızın değil.