Aylardır Hollanda'da milletimizi meşgul eden Helal Kesim konusu nihayet korkulanın aksine güzel bir biçimde şimdilik son buldu. Sadece milletimizi değil, bu Helal Kesim (şoksuz kesim) konusu bütün müslümanları ve yahudileri ilgilendiriyordu.

150 kişilik Hollanda Parlamentosunda 2 sandalyesi bulunan Hayvan Sevenler Partisi'nin "Helal et kesimini"yasaklama girişimi için vermiş olduğu kanun teklifi bundan bir kaç ay önce büyük çoğunlukla kabul görmüştü. 146 milletvekili oylamaya katılmış ve bunun 116'sı Helal Kesim yasaklansın diye oy kullanmıştı. Bütün yapılan lobi çalışmaları Hollanda Meclisine etki etmemiş ve insanlar kara kara düşünmeye başlamışlardı. Hatta o kadar karamsarlık vardı ki son kurban bayramında kurbanlarımızı İslami usüllere göre kesebilecek miyiz diye sorular dahi ortaya çıkmıştı.

Hollanda Parlamentosunun çoğunlukla kabul etmiş olduğu kanun teklifi Hollanda Senatosunda tartışıldı ve çoğunluk bu yasaya inanç özgürlüğü kısıtlanması dolayısıyla onay vermeyeceğini söyledi. Zaman tam olarak ne gösterecek göreceğiz, fakat şimdilik Helal Kesim için kanunen bir engel olmayacağı kesin.

Senatoda çoğunluğun verilen kanun teklifine onay vermeyeceği elbette kendiliğinden gelişmedi. Parlamentodan geçen kanun teklifi toplumda hareketliliğe yol vermişti. Hem müslüman hem de yahudi toplumu bir olup yoğun bir biçimde lobi çalışmalarına başladılar. Halk bunun pek farkına varmadı ama gereken çalışmalar hakkıyla yerine getirildi, Hollanda Türk Federasyon yöneticisi olarak bunu elbette çok iyi bilmekteyim. Ve nihayetinde Senato çoğunluğu kanun teklifine karşı olduğunu belirtti.

Çeşitli kuruluşların ortaklaşa oluşturmuş oldukları lobinin neticeye ulaşmasından sonra işler henüz bitmedi. "Helal Kesim" konusunu bir kenara bırakırsak toplumumuzun henüz su yüzüne çıkmamış çok sorunları mevcut. İlkokullarda Türkçe anadil eğitimi kaldırıldı, sünnet yasaklanmak istendi, milli bir mesele olan bölücü terör ve Ermeni sorunu zaman zaman toplumumuzu rencide ediyor ve geriyor vs. "Helal Kesim" konusunda gösterilen ortak çalışma, yani tek seslilik diğer konular için aynı zamanda örnek olmalı. Milli ve dini saygınlık gösteren lobi yapılanması artık yerini almalı. Bunun bir hayal olmadığını millet olarak mevcut ortamda görmüş ve tatmış olmaktayız. Ve alınacak yeni başarıların artık hayallerini kurmamız gerekmektedir.

Evet, "Helal Kesim"in yasaklanması şimdilik engellendi ve böylece müslüman (ve elbette Türk) lobisi bir başarı elde etti (yahudi lobisinin de tabii katkısı var). Önemli olan bundan sonrası daim olan bir Türk lobisinin hayata geçmesi ve aktif bir biçimde faal olması. Gerektiğinde oluyormuş demek, neden daim olmasın? Bu konuyu hep beraber bir irdelemekte fayda var.



Murat Gedik

E-posta: [email protected]

***

Sizde bu bölümde yazmak isterseniz sitemizin ilkelerine ters düşmeyen yazılarınızı [email protected] mail adresine gönderin sizin adınızla yayınlayalım.

Not: Yazılarınızda isminizi ve kullanılacak mail adresinizi yazmayı unutmayınız.