ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen davanın öğleden sonraki bölümünde sanık eski uzman erbaş Emre Tonyalı savunma yaptı.

28. Mekanize Piyade Tugayında uzman erbaş olarak görev yaptığını belirten Tonyalı, 11 Temmuz'da bölük komutanı Üsteğmen Serhat Savcı'nın, tabur komutanı Kurmay Yarbay Ertuğrul Terzi'nin bayram tatili için izin alanların biletlerini iptal etmelerini emrettiğini söylediğini aktardı.

15 Temmuz'da ise Yarbay Terzi'nin, "Arkadaşlar alarm durumu verildi, bütün personel ivedi bir şekilde kışlaya gelsin" emri verdiğini anlatan Tonyalı, bu durumu telefonla bölük komutanı Savcı'ya bildirdiğini ifade etti.

Emir üzerine birlik dışındaki üç kişiyi aradığını, ortak yazışma grubuna da alarm verildiğine ilişkin bir mesaj gönderdiğini kaydeden Tonyalı, ilerleyen saatlerde personelin kışlaya geldiğini anlattı.

Üsteğmen Savcı'nın araçların hazırlanarak yol düzeni almasını emrettiğini belirten Tonyalı, bu sırada tabur komutanı Terzi'nin bütün bölük komutanlarından yanlarına gelmesini istediğini bildirdi.

Kısa süreli bir toplantıdan sonra bölük komutanı Savcı'nın kendilerine, Meclis ve Genelkurmay Başkanlığı Karargahına terör saldırısı olabileceğini, güvenlik önlemi almak için söz konusu bölgelere gideceklerini söylediğini ifade eden Tonyalı, daha sonra teçhizatlı bir şekilde zırhlı muharebe araçlarıyla (ZMA) kışladan ayrıldıklarını kaydetti.

- "Yarbay, polis aracını ezmemi istedi"

Karargahtan saat 23.15 sıralarında çıktıklarını, Sıhhiye'den ilerleyerek Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı binasının önüne geldiklerinde bölük komutanı Savcı'nın, yarbay rütbesinde tanımadığı bir subayı yanlarına getirerek emir komutanın bu kişide olduğunu söylediğini aktaran Tonyalı, şunları söyledi:

"Bu yarbay, ZMA'ya bindikten bir süre sonra yoldaki polis aracına çarpmamı istedi. Ben emri ilk önce yanlış anladığımı düşünerek yenilemesini istedim. Polis aracına ısrarla çarpmamı istiyordu. Buna karşı çıkınca sinirlendi, diğer bir arkadaşımızdan da ateş etmesini istedi ancak o da bu emri yerine getirmeyeceğini söyleyince yarbay bize kızarak, 'Turist olarak mı buraya geldiniz?' dedikten sonra araçtan indi."

Kendilerini olağanüstü bir gelişmenin içinde bulduklarını anladıkları sırada arkadaşlarıyla zırhlı aracı kimseye zarar vermeden güvenilir bir bölgeye çektiklerini savunan Tonyalı, daha sonra Jandarma Özel Hareket Tabur Komutanı Yarbay İrfan Tüten ile görüştüklerini ifade etti.

Arkadaşlarıyla Tüten'in emrine girdiklerini belirten Tonyalı, "Tüten Yarbay, komutanlarımızın bizi kandırdığını, terör saldırısı olmadığını söyleyerek kendilerine sığınmamızı istedi. Bunun üzerine Tüten'in emrine girdik." dedi.

Darbecilerin ateşi nedeniyle iki vatandaşın yaralandığına şahit olduğunu ifade eden Tonyalı, diğer yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin de helikopterden açılan ateş nedeniyle vurulmuş olabileceğini kaydetti.

Çapraz sorgu sırasında, müşteki avukatlarının helikopterden açılan ateş sonucu hayatını kaybedenlere ilişkin bildiklerini detaylı anlatması için soru yönelttikleri sanık Tonyalı, "Cuntacıların kullandığı helikopterden bulunduğumuz yere yoğun bir şekilde ateş ediliyordu. Bu sırada araçtan dışarı baktığımda bir kadının başının koptuğunu gördüm, bu olay tam da önümde gerçekleşti. Helikopterden ateş edilmesiyle bu olay oldu." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.