İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ''Uyanış'' filminin yönetmeni Ali Avcı hakkında ''silahlı terör örgütü yöneticisi'' olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, FETÖ'ye mensup olduğu iddiasıyla tutuklanan Ali Avcı hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, şüpheli Avcı'nın ''silahlı terör örgütü yöneticisi'' olmak suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, dosyadaki itirafçı beyanları ve teşhisleri, son olarak yönetmenliğini yaptığı "15 Temmuz- Uyanış" filminin içeriği, terör örgütü iltisakı analiz ve dijital materyal inceleme raporları, şüphelinin ikametinde terör örgütü mensubu firari şahsın yakalandığına ilişkin tutanaklar, başta terör örgütünün medya yapılanmasının üst düzey yöneticilerinden olan Hidayet Karaca, Mustafa Yeşil olmak üzere birçok örgüt mensubuyla irtibatlı olması ve örgütsel faaliyetlerine ilişkin tespitlerin yer aldığı vurgulandı.

Şüphelinin yakalanma tarihinden önceki dönemden beri mevcut delil durumuna göre ilk olarak tespit edilebildiği kadarıyla örgütsel isimlendirilmeyle "Küçük Bölge İmamlığı" denen, örgütün amacına uygun biçimde işleyişini sağlayan, örgüt üyelerine görev veren, emir ve idare yetkisine sahip olan konumuna göre örgüt faaliyetlerini düzenleme ve görevlendirme yetkisini haiz yönetici vasfında görev üstlenerek faaliyet yürüttüğü aktarılan iddianamede, yakalanma tarihindeki tespit edilebilen örgütsel konumu, eylemleri, hakkındaki tespitlere göre terör örgütünün temel politikasına göre basın yayın üzerinden toplumsal algı idaresi alanında sorumluluk üstlenen ve faaliyetlerde bulunan yöneticilerinden olduğu, yakalama tarihine kadar faaliyetlerine aktif olarak devam ettiğinin anlaşıldığı dile getirildi.

FETÖ soruşturması kapsamında ifade veren bazı şahısların da Avcı ile ilgili beyanlarına yer verilen iddianamede, bu kişilerin ifadesinde şüpheli Avcı'nın örgüte mensup olduğunu belirterek, teşhis ettikleri de vurgulandı.

- Avcı'nın örgütsel irtibatları

İddianamede, Avcı gözaltına alındıktan sonra 30 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne müracaat ederek açıklamalarda bulunan F.M'nin ifadesine yer verildi.

F.M'nin ifadesinde, 2011 yılında, Kocaeli ilinde görev yaptığı emniyet binasında tanıştığı eski emniyet müdürü Bayram Özbek'in (Tahşiyecilere kumpas davasının sanığı) kendisine "Büyük Buluşma" isimli dizinin ilgili diyaloglarını kendisinin yazdığını söylediğini, Özbek'in bir süre sonra kendisini yapımcı dediği Ali Avcı ile tanıştırdığını beyan ettiği belirtildi.

"Hop Dedik Deli Dumrul" isimli, Bayram Özbek'in de yer aldığı filmin çekimleri sırasında Ali Avcı ile yapmış olduğu bir sohbette, kendisine Evrensel Medya isimli şirketin sahibi olduğunu, zaman zaman Amerika'ya Fetullah Gülen'i ziyarete gittiğini, şirketin isminin bizzat Fetullah Gülen tarafından verildiğini ve Amerika'dan aldığı talimatlarla şirket politikasını belirlediğini anlattığını belirten F.M'nin, Bayram Özbek'in de film çekimleri yapılırken kendisine "Hocaefendi" olarak adlandırdığı Gülen'den destek isteyeceğini, zaten Ali Avcı'yı cemaatle ile olan bağlantısından dolayı ortak ettiğini söylediği dile getirildi.

Söz konusu proje bittikten sonra film vizyona girmeden önce sinema sektöründe post prodüksiyon olarak adlandırılan safhada Bayram Özbek ve Ali Avcı tarafından "Ona ve onu sevenlere ithaf olunur" şeklinde bir yazı konulduğunu gördüğünü, yazının ne amaçlı konulduğunu sorduğunda, kendisine Muhsin Yazıcıoğlu'na ithafen yazıldığını söylediklerini, neden Muhsin Yazıcıoğlu'nun isminin yazılmadığını sorduğunda ise gülerek "Hocaefendi'ye ithafen" dediklerini, 'Hop Dedik Deli Dumrul' filminin kurgu işlemlerini yapan prodüksiyon şirketinin elinde bulunan ham görüntüleri içeren harddiskleri film vizyona girdikten sonra kendisine teslim ettiğini söylediği kaydedildi.

F.M'nin ifadesinde uzun bir süre harddiskin kendisinde kaldığını, onu bir süre sonra incelendiğinde filme ait ham görüntülerin yanında Ali Avcı'ya ait bir bilgisayarın yedeği olduğunu da anladığını belirterek, içeriğini incelendiğinde Ali Avcı'ya ait ''Eşrefpaşalılar'' isimli film ekibiyle Amerika ziyaretinde çekilen fotoğrafların bulunduğunu, ayrıca örgüt evi olduğunu düşündüğü bir mekanda çekilen video görüntüleri ve fotoğrafların bulunduğunu söylediği aktarıldı. F.M'nin ayrıca Ali Avcı'ya ait telefonun rehberini de içerdiğini, rehberi incelediğinde ise içerisinde "ablalar, abiler, sorumlu kişiler" olarak adlandırdığı isim listesi olduğunu gördüğünü belirterek, ''Ali Avcı'nın FETÖ/PDY kapsamında gözaltına alındığını basından öğrenince bahsetmiş olduğum hard diski rızasıyla incelenmek üzere teslim etmek istedim." dediği aktarıldı.

İddianamede, söz konusu harddiskte yapılan incelemede, şüpheli Ali Avcı'nın terör örgütüyle irtibatını gösterir, örgüt lideri Fetullah Gülen'e ait olmak üzere birçok resim ve videonun bulunduğu anlatılarak, şüphelinin rehberinde yapılan incelemede ise Tahşiyecilere kumpas davasının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Bayram Özbek olmak üzere ülke genelinde FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında haklarında adli işlem başlatılan birçok şahıs ile irtibatlı olduğu belirtildi.

Ayrıca terör örgütü iltisakı nedeniyle kapatılan, kayyum atanan şirket ve kurumlarda ( Malatya Kardelen Özel Eğitim İnş.San.Tur.A.Ş. ve Malatya Aktif İş Adamları Derneğinde) SGK ve üyelik kaydının bulunduğu belirtilen iddianamede, ayrıca şüphelinin üzerı̇ne atılı Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu açısından dosyasının ayrıldığı belirtildi.

Başsavcılıkça onaylanan iddianame, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemece kabul edilen iddianame kapsamında Avcı, ileriki günlerde hakim karşısına çıkacak.

-Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, "FETÖ üyeliği" suçundan hakkında soruşturma başlatılan "Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Avcı'yı, Bağcılar'daki evine düzenlenen operasyonda gözaltına almıştı.

Evde bulunun ve kendisini Hasan Aslan olarak tanıtan kişi ise polis ekiplerinin evde arama yaptığı sırada kaçmaya çalışmıştı. Ekiplerce yakalanan bu kişinin YTÜ davasında firari olarak aranan ve "ByLock" kullanıcısı olduğu tespit edilen Fatih Karabiber olduğu belirlenmişti. Şüpheli Avcı, sevk edildiği hakimlikçe 19 Temmuz'da tutuklanmıştı.