Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine, Bakanlık olarak engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına yapılan çalışmaları anlattı.

Gar ve istasyon binalarının engellilere uygun hale getirilmesi için platform, rampa, özel gişeler ve engelli yardım noktaları yapıldığını aktaran Arslan, Marmaray ve yüksek hızlı trenlerde (YHT) engellilere uygun tasarımların hayata geçirildiğini ifade etti.

Arslan, havacılıkta "Engelsiz Havalimanı Projesi" ve denizcilikte "Engelsiz Denizler Projesi"nin yürütüldüğünü belirterek, bunların yanında engellilere çağrı merkezlerinde istihdam sağlayan "Ben de Varım Projesi"nin de hazırlandığını dile getirdi. Arslan, şunları kaydetti:

"Fiziksel engellerimize tablet bilgisayar kullanmayı sağlayan 'Üçüncü El Projesi', PTT tarafından emekli engellilere elden maaşlarının teslimi, görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulamaları, işaret dili bilen uzmanlara bağlanılarak e-Devlet Kapısı'yla ilgili destek alınan 'e-Devlet'te Engel Yok Projesi' ve engellilere yönelik tarifeler gibi birçok proje gerçekleştirilmiş, (engellilerin) hayatının kolaylaştırılması sağlanmıştır."

Bakan Arslan, görme engelli müşteriler için PTTmatiklerde kullanılan müşteri klavyesinin de uygun hale getirildiğine dikkati çekti.

"Bu yıl 5 bin gören göz cihazı dağıtılacak"

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteğiyle yürütülen "Engelliler, Yaşlılar ve Hareket Kısıtlılığı Olanlar İçin Ulaşım Hizmetlerine Erişebilirliğin Geliştirilmesi Projesi"ni başlattıklarını belirten Arslan, sosyal bir proje olarak Haberleşme Genel Müdürlüğünce Gören Göz Projesi'ne ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Arslan, gören göz cihazının, görme engellilerin gitmek istedikleri yere yürüyerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak kolay, hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri için körcül haritalar içeren bir navigasyon programı ve ekran okuma desteği, internet tarayıcısı, medya oynatıcısı, e-mail programı, elektronik kitap okuma ve benzeri özellikleri bulunan bir akıllı telefondan oluştuğunu belirtti.

Bakanlık olarak bugüne kadar görme engelli vatandaşlara 26 ilde 10 bin gören göz cihazı dağıttıklarını aktaran Arslan, bu yıl da 41 ilde 5 bin görme engelliye gören göz cihazlarını bedelsiz olarak dağıtacaklarını bildirdi.

e-Devlet'te engeller kalkacak

Kullanıcı sayısı 37 milyona yaklaşan e-Devlet Kapısı'nda verilen hizmetlerin her geçen gün arttığını belirten Arslan, "e-Devlet ile ilgili hizmet türü bu kadar yaygınlaşıp, bütün hizmetler oradan alınabilir hale gelince bilişim okuryazarlığı olmayan veya engelli vatandaşlarımıza da ülke çapında kamu hizmetini elektronik ortamda sunmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Arslan, Bakanlıkla ilgili her alanda engellilere yönelik projeler üretmenin en çok önemsedikleri konuların başında yer almaya devam edeceğini vurguladı.