KERKÜK (AA) - Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda aldığı tek yanlı referandum kararına Türkmenler tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP), Kerkük ile ilgili son 10 yıldır yaptıkları gizli planları bugün alınan referandum kararıyla su yüzüne çıktı." dedi.

Referandum kararına tepki gösteren Mehdi, "Bayrak kararına Türkiye, İran, ABD Bağdat Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler ve Irak'taki Kürtlerin dışında tüm siyasi partiler karşı çıkmıştı. Kerkük'ün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ilhak edilmesine de mutlaka karşı çıkacağız." diye konuştu.

Kentteki her kesimin karardan rahatsız olduğunu vurgulayan Mehdi, şunları kaydetti:

"KYB ve KDP'nin Kerkük ile ilgili meclisten geçirdikleri karardan sonra Kerkük artık bir barış ve kardeşlik kenti değildir. Kentteki Kürt, Türkmen, Arap ve Süryaniler tedirgin. KYB ve KDP yaptıkları emri vakiden dolayı kendilerini yalnız bulacaklar. Bu yüzden aldıkları bu yanlış karardan tez vakitte vazgeçmeleri gerekiyor."

ITC Sözcüsü Mehdi, Kerkük için tek çözümün özel statü olduğunu vurgulayarak, "Tarih boyunca olduğu gibi bugün de Türkmen şehri olan Kerkük bu özelliğini kaybetmeyecek. Çekişmelerin bitmediği Kerkük için tek ve en iyi çözüm özel statüdür. Türkmenlerin yıllardır öne sürdüğü bu çözüm uygulanmadığı takdirde Kerkük'te kan dökülecek." ifadelerini kullandı.

Kerkük İl Meclisi'nde bugün Türkmen ve Arapların boykot ettiği, sadece Kürt üyelerin katıldığı oturumda kentin IKBY'ye ilhakı için referanduma gidilmesi kararı alınmıştı.

İl meclisinde geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı.

2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.