Son dönemde Mansur Yavaş'ın adının karıştığı ve kamuoyunda çok tartışılan malum senet konusunda Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Tarkan Toper açıklama yaptı.

Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Tarkan Toper'in açıklaması şu şekilde:

Son günlerde sıkça konuşulan Mansur Yavaş’ın alacaklısı olduğu senet üzerindeki imzanın sahte çıkması ve buna dair yargılama aşamaları tüm kamuoyunun malumudur. Konu Türk yargısına intikal etmiş ve ilgili kişi Türk milletinin vicdanlarında gerekli düşük notu almıştır.

Bizi bu açıklamaya sevk eden önemli sebep ise, bu tartışmalar çerçevesinde onurlu mesleğimiz avukatlığın küçük siyasi hesaplara kurban edilmesi ve ayaklar altına alınmasıdır.

Sahteliği onanmış senet ve buna bağlı ilişki temeli ile ilgili olarak, Mansur Yavaş ve yandaşları devamlı surette bu işin bir avukatlık faaliyeti olduğunu, iddia etmektedirler.

Fakat Gerek iddia sahiplerinin gerekse Mansur Yavaş’ın açıklamaları dikkatli incelendiğinde, aradaki ilişkinin avukat-müvekkil ilişkisi olmadığı, faaliyetin hiçbir şekilde avukatlık faaliyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği de çok açıktır.

Taraflar arasında noter onaylı bir vekâletname olmadığı gibi, geçerli bir tevkil ilişkisinin de olmadığı bellidir. Avukatlık ücret ve danışmanlık sözleşmesinin olmadığı bu ilişkide yazılı bir görüş verilmediği de açıktır. Ticari ilişkilerde kullanılan ve sahteliği sabit olmuş bir senettin dayanağını avukatlık mesleği olarak göstermek ve yine parayı tahsil edemediği için makbuz kesmediğini beyan ederek vergi kaçırdığını zımnen kabul etmek, avukatlık kanununa ve meslek etik kurallarına aykırıdır.

Dolayısı ile kayıt dışı ve kirli ticari ilişkinin avukatlık mesleğine sığınarak savunulması kabul edilemez.

Bir belediye başkan adayının hukuka aykırı işlem ve eylemlerini masumlaştırmak adına televizyonlardaki bazı yorumcuların ise bu ilişkiyi avukatlık olarak açıklamaları ve avukatları da olağan vergi kaçakçıları gibi tarif etmeleri karşısında Barolarımızın sessiz kalmasını anlamak mümkün değildir. Türkiye Barolar Birliğini göreve çağırıyoruz.

TÜRK HUKUK ENSTİTÜSÜ GENEL BAŞKANI

Av.TARKAN TOPER