İstanbul Cumhuriyet Başsacılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) yapılanmasına yönelik iki ayrı soruşturma kapsamında 52 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, haklarında yakalama kararı verilen 211'i muvazzaf 300 şüpheliden 150'si gözaltına alındı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına yönelik soruşturmasını genişletti. Soruşturmada, "kripto" diye tabir edilen ve TSK'ya sızdırıldığı belirtilen yeni isimlere ulaşıldı.  

Soruşturmayı yürüten savcılık, örgüt eylemlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalarda, askeri personellerden sorumlu olan ve örgütsel olarak "abi-imam" şeklinde tabir edilen yönetici düzeyindeki kişilerin, kamuya açık ve birbirinden bağımsız market, büfe ve lokanta gibi farklı işletmelerdeki sabit-kontörlü hatları kullandığını belirledi. 

- Kuru yemişçideki telefondan 353 askerle irtibat kurulmuş 

Savcılık, yönetici düzeyindeki örgüt mensuplarının, sorumlusu oldukları ve "öğrenci" diye anılan askeri personeli, talimat vermek veya örgütsel toplantıya çağırmak amacıyla sabit hatlardan aradığı, aramanın tek yönlü olduğu, sadece sorumlu kişinin arama yaptığı ve arama sürelerinin kısa olarak gerçekleştiğini tespit etti.

İstanbul'da bu amaçla kullanılan sabit hatlardan birinin Üsküdar'a bağlı Bulgurlu Mahallesi'ndeki bir kuru yemişçiye ait olduğunu ve bu hattan çoğunlukla ardışık şekilde 353 askerle irtibat kurulduğunu tespit eden savcılık, bu kişilerden adli olarak 176'sı hakkında daha önceden işlem yapıldığını belirledi.

Savcılık, geriye kalan Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarına mensup 177 asker ile hakkında yakalama kararı bulunan 23 şüpheli olmak üzere 200 asker hakkında ise inceleme yaptı.  

İncelemede, söz konusu kişilerden 14'ünün albay, 15'inin yarbay ve 45'inin binbaşı, 27 yüzbaşı, 17 üsteğmen ve 46 astsubay, 14'ünün teğmen olmak üzere 178 personelden 129'nun muvazzaf olduğu, 22'sinin ise askeri öğrenci olduğu tespit edildi. 
 

- İkinci soruşturma: TSK'ya sızdırılan 100 asker
 

FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına yönelik diğer yürütülen soruşturmada ise örgüt mensubu askerler ile bunlardan sorumlu, örgütsel olarak "öğretmen" diye tabir edilen bazı sivil kişilerin etkin pişmanlıktan yararlanmak için teşhislerde bulunduğu, kod adı alan ve örgütçe TSK içerisinde sızdırılmış olan 100 askerin tespit edildiği öğrenildi.

Bu kişilerden 90'ının, birbirinden bağımsız market, büfe, lokanta gibi işletmelerde kurulu olan İstanbul'daki 470, İstanbul haricinde diğer illerdeki 3 bin 421 hattın bir kısmıyla irtibatlarının tespit edildiği bildirildi.

Bunun üzerine kara, hava, deniz, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarında görevli 100 şüpheliden 82'sinin muvazzaf olduğu 17'sinin açığa alındığı kaydedildi. Geriye kalan 18 şüpheliden 7'sinin de ihraç edildiği, 7'sinin muhtelif nedenlerle TSK'dan ayrıldığı ve 4 kişinin de darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okul öğrencisi olduğunun belirlendiği öğrenildi. 

- İki soruşturma kapsamında 150 gözaltı

Her iki soruşturma kapsamında, terör örgütü mensubu olarak TSK içerisine sızdıkları anlaşılan 211'i muvazzaf olmak üzere toplam 300 asker hakkında gözaltı kararı verildi. Savcılığın, İstanbul Terörle Mücadele, Mali Şuçlarla Mücadele, Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şuçlarıyla Mücadele şube müdürlükleri'ne eş zamanlı operasyon talimatı verdiği belirtildi. Talimat üzerine harekete geçen emniyet ekipleri, İstanbul merkezli 52 ilde operasyon düzenledi. 

FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğu tespit edilen TSK personeli hakkında, sabah saatlerinde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 150 kişinin gözaltına alındığı, firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların ise devam ettiği öğrenildi.