ADALET Bakanlığı, suç mağduru çocuk ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamak amacıyla 23 il 26 adliyede 30 Adli Görüşme Odası’nın kapılarını yarın açıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla hazırlanan Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği 24 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Daire Başkanlığı Adli Görüşme Odalarını faaliyete geçirilmesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. 2012–2014 yılları arasında yürütülen Çocuklar için Adalet Projesi kapsamında çocukların uygun koşullarda ifade ve beyanlarının alınması için proje bütçesinden yaklaşık 522 bin Euro maliyetle teknik donanımlı ve SEGBİS uyumlu odalar oluşturuldu.

İKİNCİL MAĞDURİYETLER ÖNLENECEK

Pilot uygulamanın yürütüldüğü İstanbul Çağlayan, İstanbul Bakırköy, İstanbul Anadolu, Ankara adliyelerinde 2’şer, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Samsun, Aydın, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Çorum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon adliyelerinde de 1’er Adli Görüşme Odası hizmete giriyor.
Adli görüşme odalarında “çocuğun üstün yararı” ilkesi gözetilmek suretiyle öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede mağdurların ifadesinin bir defa alınması ve ikincil mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor.

AYRI ODADAN OLUŞUYOR

Adli görüşme odaları, görüşme yapılacak kişilerin ifade ve beyan öncesinde kendilerine uygun şekilde hazırlanmış olan ‘Bekleme Odası’, ifade ve beyanlarının alındığı sırada sadece uzmanın ve görüşülen kişilerin bulunduğu, ifade ve beyanın kamera ile kayıt altına alındığı ‘Görüşme Odası’ ve Cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililerin adli görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciye, sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri ‘Gözlem Odası’ olarak isimlendirilmiş olan üç odadan oluşuyor.

A’DAN Z’YE TÜM KONTROLLER YAPILDI

Yönetmelik gereğince yapılması gereken çalışmalar Bakanlık tarafından tamamlandı. Odalarda verilecek hizmetin aksamaması için Cumhuriyet Başsavcılıklarınca odaların gerekli fiziki koşulları sağlanarak kullanıma hazır hale getirildi. Bilgi işlem Daire Başkanlığı’nca iş akışının sağlanması için UYAP ekranları oluşturuldu.

PERSONEL EĞİTİMDEN GEÇİRİLDİ

Tüm kırılgan grupları kapsayacak şekilde vaka yönetiminin uygulanması, savcılık aşamasından mahkeme aşaması neticelenene kadar hizmet sunulmasını, bilgilendirme konusunun etkin şekilde yerine getirilmesini öngören onarıcı adalet sisteminin kurumlar arasındaki koordinasyonu da arttırması hedefleniyor. Adalet Bakanlığı bünyesindeki odalarda hizmet verecek personeller, Bakanlık bünyesinde oluşturulan programlarda hizmet içi eğitime tabi tutuluyor. Bu kapsamda Adli Görüşme Odalarından sorumlu başsavcı vekilleri ile Adli Görüşme Odaları koordinatörlerinin eğitimleri tamamlandı. Adli görüşme odalarında görevlendirilecek psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar için ise Antalya’da düzenlenen hizmet içi eğitim programı 6 Mayıs 2017’ye kadar devam edecek.

FOTOĞRAFLI