İSTANBUL 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin suç tarihinde komutan olan Albay Yavuz Geçim'in de aralarında bulunduğu 23 şüpheli asker hakkında ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturmalar sürüyor. Bu kapsamda, cumhuriyet savcısı Orhan Aydın tarafından darbe teşebbüsü sırasında komutanlığını şüpheli Albay Yavuz Geçim'in yaptığı Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan 177 sayfalık iddianamede, eski Albay Geçim'in de aralarında bulunduğu, 5'i uzman çavuş, 10'u astsubay, 7'si subay toplam 23 asker şüpheli sıfatıyla yer alıyor. 

İddianamede, darbe girişimi gecesi "Liman giriş ve çıkışlarının durdurulması, deniz hudut kapılarının kapatılması'' ile ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından saat 00.15'te verilen hukuka aykırı sözlü emir sonrasında, Bölge Komutanı şüpheli Yavuz Geçim'in Valilikten talep edilebilecek VIP görevleri ve tıbbi tahliye maksadıyla TCSG-106 ve TCSG- 303 botlarının seyre kaldırılması için SG İstanbul Grup Komutanlığı Hareket ve Arama Kurtarma Merkezinde görevli personele emir verdiği anlatılıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 01.08'de yayınlanan ve içeriği nedeniyle hukuka aykırı olan "Deniz Hudut Kapılarının Kontrolü" konulu yazılı emir üzerine, şüpheli Geçim'in İstanbul ve Çanakkale boğazlarında yapılacak bot görevlendirmeleri ile ilgili notlar düştüğü ve bu doğrultuda bağlılarına emirler verdiği vurgulanan iddianamede, TCSG-303 ve TCSG-I06 komutanlarının İstanbul'da yaşanan olağanüstü olaylar karşısında seyre çıkma çekincelerini, SG İstanbul Grup Komutanı aracılığıyla SG Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanına iki kez bildirdikleri halde Bölge Komutanı şüpheli Yavuz Geçim'in botları seyre çıkarma yönündeki emirlerini geri çekmediği belirtildi.

Çengelköy'deki darbe girişimine karşı istenen botu vermemişler

İddianamede, Sahil Güvenlik (SG) İstanbul istihbarat şube müdürü Albay Orhan Nişancı'nın darbe girişimi gecesi Çengelköy Polis Karakoluna yapılan baskına karşı koymak maksadıyla özel harekat polislerinin SG botuyla Çengelköy'e intikal ettirilmesi için İstanbul Valisi ve Birinci Ordu Komutanının, Bölge Komutanı Albay şüpheli Yavuz Geçim'den SG Botu talep ettikleri anlatılıyor.

Şüpheli Geçim'in bu talebi eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'e (Ankara'daki darbe davasında sanık) söylediği, Üstem'in de “Birinci Ordu Komutanı yanlış safta, biz valileri görevden aldık, onların taleplerini yerine getirmeyin.'' şeklinde emir vermesi üzerine, Vali ve Birinci Ordu Komutanı tarafından yapılan SG botu taleplerinin karşılanmadığı belirtilen iddianamede, 16 Temmuz 2016 sabahı Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı bağlısı gemi ve botların, harekat kontrol yetkisinin saat 07.45'te Bölge Komutanından alındığı ile ilgili mesajın Sahil Güvenlik Komutanlığınca yayınlanması sonrasında da şüpheli Albay Orhan Nişancı, binbaşı Kerim Demirköy ve yüzbaşı Tuncay Çelik'in, suç tarihinde Sahil Güvenlik Komutanı olan Hakan Üstem ile telefon irtibatını kesmediği kaydedildi.

2 şüpheli "Bylock"çu

Şüphelilerin lehte veya aleyhinde olan deliller ile ifadelerine de yer verilen iddianamede, tüm şüphelilerin ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, tutuklu şüpheli Geçim'in de aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar, diğer tutuksuz 20 şüpheli hakkında ise ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, şüphelilerden üsteğmen Bekir Aslan ve astsubay Bilal Aşkın'ın örgütün şifreli mesajlaşma programı olan "Bylock" kullanıcısı olduğu ve bu nedenle haklarında dava açılarak tutuklu yargılandıkları da anımsatıldı.

Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianame, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Bu arada iddianame, darbe girişimine ilişkin İstanbul'da hazırlanan 26. iddianame oldu.