MHP'nin olağanüstü kongre sürecinde tartışmalara neden olan Ankara İcra Hakimi Burhan Yaz, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin soruşturma kapsamında Kırşehir'de yakalandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, soruşturma doğrultusunda çalışma yürüten savcılığın talimatıyla Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, hakim Burhan Yaz'ın Kırşehir'de olduğu bilgisi üzerine Özbağ beldesindeki bir köy evine baskın düzenledi.

Hakim Yaz, akrabalarına ait olduğu belirtilen köy evinde gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ı, olağanüstü kongre sürecinde partinin genel sekreteri İsmet Büyükataman imzasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet etmiş, parti avukatı Yücel Bulut tarafından HSYK'ya sunulan şikayet dilekçesinde, "Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ın, tedbir kararının kaldırılması ve kurultayın yapılabileceği yönündeki karara ilişkin, kasten ve ideolojik gerekçelerle, yetkisiz ve görevi olmayan bir konuda, gerçek dışı ifadelere ve delillere dayanılarak karar tesis ettiği" belirtilmişti.

Hakim Yaz'ın, ideolojik bir tavır içerisinde hareket ederek, MHP kurultayının korsan bir şekilde toplanmasının önünü açabilmek adına, son anda yasaya açık bir şekilde aykırı bir karara imza atmaktan ve bunu da mesai bitimine dakikalar kala açıklamaktan çekinmediği dile getirilen dilekçede, "Kararında ileri sürmüş olduğu gerekçeler nazara alındığında ve ihtiyati tedbirin infazına ilişkin şikayetlerin ihtiyati tedbire karar veren mahkeme tarafından incelenebileceği açık olması karşısında, mahkeme hakimi tarafından söz konusu mahkeme kararının kasten ve MHP Kongresine Paralel Devlet Yapılanması/Fethullahçı Terör Örgütü amaçlarına uygun bir müdahaleyi kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği düşünülmektedir." ifadelerine yer verilmişti.

HSYK 2. Dairesi'nin, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından olağanüstü toplanarak, FETÖ üyesi hakim ve savcılar hakkındaki müfettiş raporu doğrultusunda adli yargıda açığa aldığı 2 bin 204 hakim ve savcı arasında, hakim Burhan Yaz da yer almıştı.

AA