MARMARİS'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırdıktan sonra kaçan 12 askeri arama operasyonları sürdürülüyor. Askerlerin en son görüldükleri Akyaka bölgesine, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan özel timler getirildi. Bu arada, saldırıyı organize edip halen firarda olan timi yöneten Binbaşı Şükrü Seyman, Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname ile ordudan atılan subaylar arasında yeraldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki FETÖ üyesi askerlerin darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te tatilini geçirdiği otele saldırı düzenledikten sonra 37 kişilik tim kaçmıştı. Bu kişilerden aralarında Çiğli Ana Jet Üssü'nün imamı 'Paşa' lakaplı Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 25'i yakalandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen'in, önceden birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği yüzbaşılar; İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Üstteğmenler; Murat Köse, Burkay Karatepe, Mehmet Demir, Enes Yılmaz, Teğmen Muhammet Burak İpek'in yakalanması içinde operasyonlar aralıksız devam etti. Jandarma komando birlikleri ile polis özel harekat timlerine ek olarak Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler de bölgeye gönderildi. Firardaki askerler gibi özel eğitim almış olan timler, arazideki operasyonlarına başladı.

Firardaki 12 askerin arazideki aramalara rağmen yakalanamaması üzerine kriz masasında yapılan değerlendirme sonrasında yeni bir operasyon planı geliştirildi. Buna göre askerlerin terk edilmiş ya da içerisinde sahibi olmayan boş bir evi kullanabilecekleri olasılığına karşı ormanlık bölgeye yakın şüpheli görülen evlerde de arama yapılacağı belirtildi. Gerekli görüldüğü takdirde tam donanımlı olarak bölgede bulunan özel kuvvetlere bağlı timler de bu evlere yapılacak operasyonlara katılabilecek. Bunun yanı sıra bölgede bulunan bir cemaat üyesinin, askerlerin gizlenmesine yardım ettiği olasılığı üzerinde de duran kriz masası yetkilileri, istihbarat birimlerinden de bu konuda yardım istedi. İstihbarat birimlerinin bölgede bu ihtimale yönelik çalışma yapacağı ifade edildi.

Bu gelişmelerin yanı sıra firari askerlerden ikisinin ekmek çaldığı fırının bulunduğu Akyaka bölgesinde de arama tarama faaliyetleri devam etti. Ormanlık alanda ve evlere yakın bölgelerde araştırmalar sürdürüldü. Olası kaçış yollarında önlem alındı. Ekipler zaman zamana boylarını geçen mısır tarlalarında, nar ve portakal bahçelerinde, dere kenarlarında bu araştırmalarını sürdürdü.

FİRARDAKİ BİNBAŞI ARTIK ASKER DEĞİL

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname ile TSK'dan atıldığı açıklanan askerlerin bulunduğu listedeki bir isimde dikkat çekti. Bu isim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı planlamasında yer alan, saldırı timini özel olarak seçen, saldırıdan sonra da firardaki askerlere komuta etmeyi sürdüren Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen oldu. Şükrü Seymen'in ismi de, ordudan atılan ikinci listedeki subaylar arasında yer aldı. Binbaşı Şükrü Seymen, artık TSK üyesi olmadan 'FETÖ üyesi eski asker' olarak aranacak.

DHA