SİVAS'ta FETÖ/PDY ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan çoğu öğretmenlerden oluşan 5'i tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi. Emniyet imamı olduğu iddia edilen ve etkin pişmanlık yasasından yararlan ancak sesi titreyerek ifade veren sanık Gökan A.'yı uyaran Mahkeme Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, etkin pişmanlıktan yararlanmanın kınanacak bir şey olmadığını söyledi. İfadesi alınan sanık tahliye edildi.

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturma kapsamında 5'i tutuklu 19 sanık hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', suçlarından açılanı davanın 3'üncü duruşması bugün Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu bulunan sanıklardan Gökan A., Mitat Ö., Bayram Ş. ve Mustafa Ş. ile tutuksuz sanıklardan Adil Numan C., Burak K., Cumali A., Damla A., Gizem Ş., Gülfiye E., Harun A., Hayrettin E., Hürü Ö., Nesrin S., Şahin A., Ümit A. ile sanık avukatları ve yakınları katıldı. Keskin T Tipi Cezaevi'nde bulunan Çelebi A. duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Duruşmaya firari sanık Huriye Öznur G. ile mazereti nedeniyle Aslı Ç. katılmadı. 

"Emniyet mahrem imamı" olduğu iddia edilen eski öğretmen Gökan A,, cezaevinden dilekçe verdiğini, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak ve itirafçı olmak istediğini söyledi. Gökan A., savunmasında cezaevinde kaldığı koğuştaki FETÖ/PDY mensuplarının kendisine etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmaması gerektiği konusunda baskı yaptıklarını, 'itirafçı olursan suçlu olduğunu kabul etmiş olursun' dediklerini söyledi.

"SESİN TİTREMESİN, YAPTIĞIN KÖTÜ BİRŞEY DEĞİL"

Savunma sırasında Gökan A.'nın sesinin titremesi üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, etkin pişmanlık yasasının kınanacak bir durum olmadığını ifade ederek, "Sesin titremesin. Sen utanacak bir şey yapmıyorsun. Etkin pişmanlıktan faydalanmak kınanacak bir şey değil. Cezaevi içerisindeki FETÖ/PDY sanıkları kendilerine ayrı bir dünya yaratmış ve o dünyada yaşıyor. Sen net olarak bildiklerini anlat. Sesin de titremesin" dedi.

"CEZAEVİNDE TEHDİT EDİYORLAR"

Tutuklu sanık Gökan A., bunun üzerine, şunları söyledi: 

"Bu yapı bizim dini duygularımızı ve maddi imkansızlıklarımızı kullandı. Dini duygularımız kullanılarak yapıya bağlılığımız sağlandı. Bir süre örgütte mahrem imamlık yaptım. Bana içinde hattı olan tuşlu bir telefon verdiler. Bu telefondan sadece belirli kişilerle görüştüm. Numara bilinmesin diye başka kimseyi aramadım. Daha sonra deşifre olmam üzerine mahrem imamlıktan çıkarıldım ve üniversite öğrencileriyle ilgilendim. İstismar edildik, aldatıldık. Pişmanım. Cezaevinde etkin pişmanlık yasasından faydalanmak isteyenlere baskı yapılıyordu. Cezaevinde bunu konuşmak bile tehdit sayılıyor. Ben başlarda etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istedim ancak tehdit altında olduğum için bu yasadan yararlanamadım. Daha sonra gardiyanların dilekçeleri elden toplamaya başladığı tarihte dilekçemi verdim. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum. Zaten bildiğim her şeyi ifademde anlattım. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, etkin pişmanlık yasasından faydalanan Gökan A.'nın tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma iddia makamının mütaalasını hazırlaması için 7 Eylül tarihine ertelendi. Soruşturma kapsamında firari sanık Huriye Öznur G.'nin yakalanması için de çalışmalar devam ediyor.