Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, kısa zaman içerisinde resmi olarak kuruluşunu tamamlayacakları KGK'nin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dim, KGK'nin Dernekler Kanunu'na tabi değil, yasayla kurulmuş uluslararası bir birlik olacağını söyledi.

KGK'nin henüz kuruluş aşamasında olduğunu ve çeşitli resmi aşamalardan geçtiğini ifade eden Dim, son noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla konseyin kısa süre içinde resmi kuruluşunu tamamlayacağını belirtti. Dim, "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıkladığı üzere önümüzdeki hafta o süreci atlatmış olacağız." dedi.

KGK'nin Türkiye ve gazetecilik mesleğinin menfaatleri için hem uluslararası arena hem de Türkiye içinde faaliyet göstereceğini dile getiren Dim, "Bu faaliyetlerimizi yaparken, paydaşlarımız ve Türkiye'deki yaygın, yerel ve dış medya gibi tüm medya unsurlarıyla hareket ediyoruz. Bu 3 medya grubunu 3 farklı meclis olarak KGK'nin bünyesinde barındırıyoruz. Her meclisten 30'ar kişi ve 90 kişilik bir konsey var." dedi.

"Bunlar Türkiye'nin imajına zarar veriyor"

Dim, şunları kaydetti:

"KGK'nin esas amacı, ülkemiz hakkında hem yurt içi hem de yurt dışında negatif algı yaratan unsurlarla mücadele etmektir. Bugün yurtdışındaki bazı yayın organları Türkiye’nin meseleleri ve yaşadığı birtakım krizlerle alakalı olumsuz haberler yapıyorlar ve bunları kamuoyuna yansıtıyorlar. Bunlar, Türkiye'nin imajına zarar veriyor. Başta turizm ve yabancı sermaye bundan korkarak kaçıyor, bu sektörler de zarar görüyor. Bizim yapmamız gereken, bu negatif algıyı pozitife çevirmek."

KGK olarak çalışmalarının bir "sivil insiyatif" olarak sürdürmek istediklerini vurgulayan Dim, devlet kurumlarının zaten kamu diplomasisi yaptığını, kendilerinin ise onlara destek olacaklarını ifade etti.

Dim, yurt dışındaki yabancı gazetecilerin, devletin resmi temsilcilerine ya da kurumlarına peşin hükümle bakabileceğini, dolayısıyla onların sözüne itibar etmeyebileceğini söyleyerek, "Ancak yurt dışındaki bir gazeteci, meslektaşı bir şey söylüyorsa ona kulak kabartır. Biz de Türkiye'nin ve mesleğimizin menfaatleri için yurt içi ve dışında çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Avrupa'da Türk ve Türk dostu gazeteciler olduğunu aktaran Dim, bazılarının ise Türk vatandaşı olmalarına rağmen Türkiye'nin aleyhine faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Dim, şunları kaydetti:

"Özellikle FETÖ'cüler ve PKK sempatizanları, Türkiye'nin aleyhindeki tüm unsurları harekete geçirerek gazetecilik yapıyor. Biz Türkiye'yi seven ve destekleyen gazetecileri harekete geçirerek onların yaptığı negatif çalışmayı pozitife çevirmek istiyoruz. Bu toplantı da bir başlangıçtır ve yurtdışında da toplantılar düzenleyeceğiz. Önümüzdeki ay Azerbaycan'da yapacağız. Daha sonra Avrupa, ABD, Asya ve Afrika gibi değişik kıtalara da gideceğiz. Biz Türkiye'nin haklılığını ve tezlerini oralarda da anlatacağız. Türkiye'nin aslında onların bahsettiği gibi bir ülke olmadığını, çağdaş, gelişmiş, demokratik ve kendi içindeki dinamikleriyle gelişmiş bir ülke olduğunu ifade edeceğiz."