Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekçeli kararda, sanığın Bitlis Emniyet Müdürlüğünde 3. sınıf emniyet müdürü olarak görev yaparken FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edildiği belirtildi.

Kararda, Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığının mahkemeye gönderdiği "ByLock tespit ve değerlendirme tutanağı" ile İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin raporlarına göre, sanık Kocadiz'in ByLock kullandığının tespit edildiği bildirildi.

Sanığın birçok kez ve sıklıkla ByLock'a bağlandığının belirlendiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın eklendiği ve kendisini ekleyen arkadaşlarıyla gelen aramaların, gelen ve giden mesaj ile elektronik postaların olduğu, kullandığı numarayla birçok kez ve sıklıkla ByLock'a bağlandığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla sanığın önceki görev yerindeki mesai ve okul arkadaşlarının kendi kullanımında bulunan GSM hattına ilişkin ByLock tespit ve değerlendirme tutanağında yer almasının IP çakışması vesaire durumlarla açıklanamayacağı açıktır. Tüm bu deliller ve tespitlerden hareketle sanığın ByLock programını kurmadığı ve kullanmadığı yönündeki savunmalarına itibar edilmemiştir. ByLock kullanıcısı olmak, FETÖ/PDY'nin üyesi olmak için yeterli bir delildir. Örgüt ancak ketumluğundan şüphe etmeyecek kadar güvendiği üyelerine bu programı yüklemektedir. Başka bir deyişle ByLock yüklenmeye değer bulunmak gerekmektedir. Alelade bir örgüt mensubuna bu programın yüklenmeyeceği açıktır. Tıpkı PKK terör örgütü yönünden kod ismi verilecek kadar güvenilen ve örgütün gizli yapısına dahil olan kişinin, örgüt üyesi kabul edileceğine dair yüksek mahkeme içtihatlarında da olduğu gibi FETÖ/PDY yönünden de ByLock mesaj sistemine dahil edilecek kadar önem verilen kişinin örgüt üyesi olduğunun kabulü gerekecektir."

Kararda, Bitlis Sulh Ceza Hakimliğinin arama ve el koyma kararına istinaden, sanığın ikamet aramasında ele geçirilen telefonda yapılan imaj incelemesinde, münhasıran FETÖ üyelerince kullanılan ByLock ve Eagle programlarının bulunduğuna dikkati çekildi.

"Tüm deliller ve gerekçelerden ByLock içeriğinin sanığa ait olduğu, söz konusu IP'nin sanık tarafından kullanıldığı, sanığın örgüt tarafından 'FETÖ mensubiyeti olan teslimiyeti, sadakati, bağlılığı en üst seviyede olan kişi' olarak kodlandığı anlaşılmakla, sanığın aksi yönündeki savunmasına suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik olduğu kanaatine varılarak inandırıcı bulunmadığından itibar edilmemiştir." değerlendirmesinin paylaşıldığı kararda, şunlar kaydedildi:

"Sanığın FETÖ/PDY ile hiyerarşik bir bağ kurduğu, FETÖ/PDY'ye bilerek ve isteyerek üye olduğu, bu suretle üzerine atılı suçu işlediği hususunda mahkememizce sanığın cezalandırılmasına yönelik vicdani kanaat hasıl olmuştur. Sanığın üzerine atılı silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği mahkememizce sabit görülerek, suçun işleniş biçimi ve özelliği, sanığın kastı, suç konusunun önem ve değeri ile suç sebep ve saikleri, sanığın ByLock kullanıcısı olması, örgüt tarafından FETÖ mensubiyeti olan teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede kişi olarak kodlanması nazara alınarak ilgili kanun maddelerince hüküm takdir edilmiştir."