Vatandaşların idarelerle ilgili şikayetlerini değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) "Annem cep telefonu kullandırmıyor", "Evlilik programlarına katıldım, evlenemedim" gibi ilginç başvurular da yapılıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ile davranışlarını incelemek, bunların insan haklarına ve adalet anlayışına, hukuka ve hakkaniyete uygunluklarını araştırmak ve önerilerde bulunmak amacıyla Haziran 2012'de kurulan ve Mart 2013'ten bu yana vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiren KDK'ya, bu yıl yaklaşık 12 bin başvuru yapıldı.

İdarelerin tutumları ve hak ihlallerine yönelik olanların yanı sıra vatandaşlar tarafından kuruma ilginç şikayetlerde bulunuldu.

Çocukların KDK'ya müracaatları da dikkati çekti. Bazı çocuklar, kuruma "Annem cep telefonu kullandırmıyor." şeklindeki şikayetlerini iletti.

Ankara'da yaşayan bir vatandaş ise belediye otobüslerinde akıllı kart okutulduğunda yapılan "65 yaş" anonsunu kuruma taşıdı. Başvuruda, "akıllı kart okutulduğunda cihazın yaptığı anonstan rahatsız olunduğu" belirtilerek, başka bir uyarı sesinin verilmesi istendi.

- "Evlenemedim" başvurusu

Televizyon kanallarında yayınlanan evlilik programına katılan ancak "evlenemediğini" belirten bir vatandaş da yaptığı masrafların tarafına ödenmesi talebinde bulundu.

Öte yandan kurum, "evlilik programlarının Türk toplumuna uygun olmadığı" yönündeki çok sayıda başvuruyu kabul etti.

Hızlı Geçiş Sistemi'nden (HGS) geçiş yaptıktan sonra kendilerine cezai işlem uygulananların şikayetleri de dikkati çekti.