Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı karargahındaki eylemlere ilişkin davaya devam edildi.

23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Danıştay Üyesi Muharrem Özkaya müşteki olarak dinlenildi.

Olay günü 22.30 sıralarında televizyon izlediği esnada İstanbul'daki boğaz köprülerinin kapatıldığını öğrendiğini bildiren Özkaya, bundan bir süre sonra da savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığını anlattı.

Kardeşi Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ile görüşmesinden sonra TSK içindeki bir grubun askeri kalkışma yaptığını öğrendiğini ifade eden Özkaya, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ile görüşerek olaylara ilişkin soruşturma başlatıldığı bilgisini aldığını aktardı.

Darbecilere karşı direnmek için eşini ve çocuğunu evde bırakarak Genelkurmay Başkanlığı karargahına gitmeye karar verdiğini kaydeden Özkaya, kışla önüne gittiğinde tam teçhizatlı darbecilerin polisleri bölgeden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.

Bir süre sonra Jandarma Genel Komutanlığı karargahına gittiğini anlatan Özkaya, şöyle devam etti:

"Burada önümdeki bir kişinin vurulduğunu ve yerde yattığını gördüm. Onu hastaneye götürmek için arabamdan inmeye çalıştığımda arabama kurşun isabet etti. Yanımızdaki arkadaşlardan biri beyaz bayrak salladı ve yaralıyı başka bir arabaya aldık, ağır yaralıydı. Ondan sonra ben arabama binmedim. Otobüsler ve kamyonlar kışla önüne çekilmişti. Özellikle 3-4 genç arkadaşımızın ileri doğru atıldıklarında karargahın içinden yapılan atışlarla vurulduğunu gördüm. Atışların Jandarma Genel Komutanlığından yapıldığına eminim ancak kimlerin ateş ettiğini görmedim. Bölgedeki zırhlı araçlardan bize atış yapılmadı. Karargaha doğru ilerleyenlerin hepsi vuruldu. Sabahleyin bombaların atıldığında da ben oradaydım."

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da alanlarda verdiği demokrasi mücadelesini sonuna kadar devam ettireceğini belirten Özkaya, darbe sanıklarından şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılma talebinde bulundu.

Özkaya, darbe girişimi sırasında Kızılay ve Jandarma Genel Komutanlığı önünde cep telefonuyla çektiği görüntüleri de mahkeme heyetine sundu.

"Şerefle sahip çıkacağım bir video"

Müşteki Özkaya, beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının sorularına cevap verdi.

Sanık avukatlarından Ayten İzmirli'nin, "Çektiğiniz bir videoda 'Kızılay meydanı boş, halk buraya gelmeli' diyorsunuz. Siz böyle yaparak halkı galeyana getirmiyor musunuz?" sorusuna Özkaya, "Yaşamım boyunca onurla ve şerefle sahip çıkacağım bir video olacaktır. O dönem milletin namusu, ülkenin demokrasisi için tankların önüne çıktığımızın bir vesikası olacak o video." cevabını verdi.

Duruşmaya devam ediliyor.