İşte en çok merak edilen durumlardan bazıları ve cevapları:

Soru : Ramazanda oruçlu yıkanmak caiz midir

Her zamanda yıkanmak caiz olduğu gibi Ramazan’da da yıkanmak ve temizlenmek caizdir. Hazreti Aişe Radıyallahu anha annemiz: “Zaman zaman Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cünüb olarak sabahlardı”buyurmuştur.

Yani Peygamberimiz bazen sabah olduktan sonra yıkanırdı. Şayet oruçlu olarak yıkanmak caiz olmasaydı elbette Peygamberimiz bunu yapmazdı..

Soru: Sigara dumanı orucu bozar mı?

Sigara dumanının havaya karışmış halini teneffüs etmek orucu bozmaz. Çünkü insan hava almak zorundadır. Teneffüs olayı yeme, içme ile ilgili değildir.

Fakat bilerek, isteyerek sigaranın tütmekte olan dumanını, buhurdanlığın dumanını içine çekmek, duman üzerinde nefes almak orucu bozar.

Soru: Yemeğin buharını çekmek orucu bozar mı?

Kişi bunu kasten yapacak olursa, yani yemeğin buharını veya baharatların tozunu kişi kasıtlı olarak, bilerek solusa, içine çekse, orucu bozulur ve kaza gerekir.

Bu istemeden, gayrı ihtiyarı olacak olursa, oruç bozulmaz.

Kişi bu gibi durumlarda son derece dikkat etmelidir. Oruçlu olduğunu ve oruca bir zarar getirmemesi gerektiğini unutmamalıdır.

Soru: Koltuk altı deoderant kullanmak caiz midir?

Oruçlu iken koltuk altı deoderant, roll on vb. şeylerin kullanılmasının oruca bir zararı yoktur.

Soru: Oruçluyken masturbasyon yapmak kaza mı gerektirir kefaret mi?

Oruçluyken mastürbasyon yapan kimsenin orucu bozulur. Bunun için tövbe edip bir gün kaza orucu tutmak icab eder. Keffaret orucu tutmak gerekmez.

Şöyle denilmektedir: Bir kimse şehvetini meşru olmayan yollarla mesela hayvanla ilişkide bulunarak (haramdır) yahut baliğa olmayan bir çocukla ilişkide bulunarak, ellemek, avucunun içi ile oynamak suretiyle şehvetini getirirse bunlardan ötürü kaza gerekir, kefaret gerekmez.

Bu sayılanların vebali, günah olup olmaması ayrı bir konudur…