Aksaray'da 2015 yılında esnafların saldırısına uğrayan Kuveyt asıllı İrlandalı turist Mohamamed Fadeldabbous davası karara bağlandı. İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına sanık Şerafettin Özbey ile İrlandalı Mohammamed Fadeldabbous'un avukatları katıldı. Duruşmada son sözü sorulan Şerafettin Özbey, "Ailem ve ben çok mağdur olduk, beraatime istiyorum" dedi.

ESNAFA ÜÇ BUÇUK YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Duruşmayı karara bağlayan mahkeme, müşteki-sanık Şenol Palan'ın Fadeldabbous'a sopayla vurduğunu ve kolunu kırdığını belirterek, "Kasten yaralama suçundan" 3 yıl 6 ay 5 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. 

Kararda, "Fadeldabbous kendisini savunamasaydı çok daha ağır sonuçlar doğabileceği göz önüne alınarak üst hadden ceza verilmesine hükmedildi" denildi. 

İKİ SANIĞIN VERİLEN PARA CEZASI ERTELENDİ

Diğer müşteki sanık Şerafettin Özbey ile sanık Mohammad Raie'nin ise İrlandallı'ya tekme ve yumruk attıklarının sabit olduğu gerekçesiyle 5 bin TL adli para cezasına çarptırılmasına hükmeden mahkeme, "bir tekme ve yumruk nedeniyle maddi zarar oluşmadığı değerlendirilerek" verilen cezanın ertelenmesine karar verdi. 

İRLANDALI'YA CEZA VERİLMEDİ 

Tarafların birbirinden şikayetçi olması üzerine davada müşteki sanık olarak yer alan İrlandalı Mohammamed Fadeldabbous'a ise eylemini meşru müdafaa çerçevesinde gerçekleştirdiği gerekçesiyle herhangi bir ceza verilmedi. Mahkeme, görüntülerde Fadeldabbous'a saldırdığını tespit ettiği ancak kimliği henüz tespit edilemeyen ve dosyada 7'nolu şahıs olarak belirtilen bir kişi hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

"HAYATIMI KURTARMAYA ÇALIŞIYORDUM"

Fadeldabbous, önceki ifadesinde "Bir anda her yerden insanlar üzerime geldi. Hayatımı kurtarmaya çalışıyordum. Şok olmuştum. Ve bunlar sadece bir su şişesi için oldu" dedi. Esnaf Şenol Palan ise, Fadeldabbous'un kendisinden alkol istediğini, alkol satmadığını söylemesi üzerine kavga çıktığını ileri sürmüştü. 

OLAYIN GEÇMİŞİ 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Kuveyt asıllı İrlandalı Mohammed Fadeldabbous'un, 1 Ağustos 2015'te Aksaray'dan Yusufpaşa'ya giderken Şenol Palan'ın işlettiği Meydan Büfe isimli iş yerinin buzdolabından su almak isterken dolaptaki suların düşmesi sonucu esnaf Şenol Palan ile arasında tartışma çıktığı ve tartışmanın da kavgaya dönüştüğü anlatıldı. Şenol Palan etraftaki diğer seyyar satıcı ve esnaf olan Mohammed Raie ve Şerafettin Özbey ile birlikte tahta, sopa, sandalye, tartı kiloları ve benzerleriyle Mohammed Fadeldabbous'a saldırarak vücudunun değişik yerlerinden yaralanmasına sebebiyet verdikleri belirtilmişti. İddianamede, şikayetçi-sanıkların, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama" suçundan 5'er yıldan 7'şer yıla kadar hapisleri istenmişti. İddianamede, şikayetçi-sanık Mohammed Fadeldabbous'un ise "Kasten yaralama" suçunu işlediğinden 3 aydan 9 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep edilmiş ancak, Fadeldabbous'un meşru müdafaa içerisinde hareket ettiği gerekçe gösterilerek TCK'nin 25. maddesi uyarınca eyleminden ötürü ceza verilmemesi talep edilmişti.