KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de, terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna eleman kazandırmak için faaliyet yürüttükleri iddiasıyla "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan haklarında dava açılan HDP Kırşehir il başkanı ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 23 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 7 tutuklu, 7 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. HDP Kırşehir İl Başkanı D.R'nin de aralarında bulunduğu 7 sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Mahkeme heyeti, sanıklar ile 6 tanığın ifadelerini aldı.

Tutuklu sanıklardan D.R, hiçbir örgütle bağlantısının olmadığını ileri sürerek, iddianamedeki suçlamaları reddetti.

HDP'de siyaset yaptığını belirten D.R, "Hiçbir şekilde örgüt üyeliğim yoktur. Demokratik siyaset, özgürlük ve Türkiye için çalışıyorum. Tanık ifadelerini kabul etmiyorum." dedi.

Sanıklardan O.K. da örgütsel faaliyette bulunmadığını iddia ederek, aramada bulunan Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitabın evine nasıl girdiğini bilmediğini, Gülen'in düşüncelerine önceden beri karşı olduğunu savundu.

O.K, evinde bulunan 1 doların FETÖ için dağıtılanlarla aynı seride olmadığını, düğünlerde kullanmak üzere oğlundan aldığını ileri sürdü.

Tutuklu sanıklardan M.C. de Fetullah Gülen'in düşüncelerine bundan 5-10 yıl önce ve şimdi de karşı olduğunu belirterek, evinde ele geçirilen Gülen kitabının ne şekilde ikametine girdiğini bilmediğini, 2013-2014 yıllarında camilerin önlerinde dua kitapları arasında bunların da dağıtıldığını duyduğunu, çocuklarının bu nedenle alarak eve getirmiş olabileceğini savundu.

İfadeleri alınan tüm sanıklar, suçsuz olduklarını öne sürerek tahliyelerini ve beraatlarını talep etti.

Sanıkların avukatları da HDP'nin legal bir parti olduğunu, 3 gencin dağ kadrosuna katılmasıyla ilgili somut delillerin olmadığını ve müvekkillerinin bu katılımda bir etkilerinin bulunmadığını, bazı sanıkların HDP yöneticisi ve üyesi bile olmadıklarını ileri sürdü.

Cumhuriyet savcısının mütalaasını alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan A.Ç, E.K, M.Ö, O.K, S.Ç, S.T. ve Y.H'nin adli kontrol kararıyla tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, HDP İl Başkanı D.R'nin de aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 23 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

- Operasyon

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Kayseri'de çarşı iznine çıkan askerlere düzenlenen terör saldırısının ardından terör örgütü PKK'nın kırsaldaki kadrosuna eleman kazandırmak için faaliyet yürüttükleri öne sürülen HDP'li yöneticilere yönelik 17 Aralık 2016'da 140 polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon düzenlemiş, aralarında İl Başkanı D.R'nin de olduğu 23 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılardan aralarında il başkanının da olduğu 14 kişi tutuklanmıştı.