Kurulduğu günden beri hain saldırılarla toplumun hafızasında silinmeyen acılar yaşatan bölücü terör örgütü PKK'nın kanlı yüzünü bir kez daha gösterdiği Güvenpark'taki bombalı saldırının üzerinden iki yıl geçti.

Terör örgütü PKK/KCK'nın paravan yapılanması TAK tarafından üstlenen 13 Mart 2016'daki saldırı, bomba yüklü aracın örgüt mensupları Seher Çağla Demir ile Özgür Ünsal tarafından Atatürk Bulvarı'ndaki Güvenpark otobüs durakları önünde patlatılmasıyla gerçekleştirildi.

PKK'lı teröristlerin hain saldırısında 36 sivil yaşamını kaybederken 349 kişi yaralandı.

Üzerinden iki yıl geçen saldırıya ilişkin yargılama süreci devam ediyor.

37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7 bin 646'şar yıla kadar hapisleri istendi

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli 3 savcı tarafından tamamlanan iddianame, 10 Mart 2017'de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde üst düzey yöneticileri Murat Karayılan, Ali̇ Haydar Kaytan, Cemi̇l Bayık, Duran Kalkan, Hülya Oran ve Salih Müslüm'ün de aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 55 şüpheli yer aldı.

Bu isimlerden Vahit Ayçil, Mehmet Veysi Dolaşan, İbrahim Halil Demirer, Velat Cin ve Suphi Akbaş hakkında 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "349 kişiyi öldürmeye teşebbüs", "nitelikli mala zarar verme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçlarından da toplam 7 bin 646'şar yıla kadar hapis istendi.

Yargılama süreci

İddianamenin 21 Mart 2017'de mahkemece kabul edilmesinin ardından kanlı saldırıya ilişkin davanın görülmesine 19 Haziran 2017'de başlandı.

Bugüne kadar 7 duruşma yapılan dava kapsamında, sanık ve avukatların ilk savunmaları ile müşteki ve tanık beyanları alındı.

Bu süreçte sanık Uğur Ayçil'in 16 Kasım 2017'deki duruşmada tahliyesine karar veren mahkeme, 18 Eylül 2017'deki 5'inci duruşmada ise sanık Baran Ergin'i adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

28 Şubat 2018'de görülen son duruşmada ise tutuklu sanıklar Mehmet Veysi Dolaşan, İbrahim Halil Demirer, Velat Cin, Suphi Akbaş, Azamettin Karakoç, Sebahattin Karakoç ve Semih Yürek'in mevcut durumunun devamına karar verildi.

Kırmızı bülten için yazı gönderildi

Ayrıca terör örgütü PKK/KCK'nın sözde üst düzey yöneticisi sanıklar Ali Haydar Kaytan, Ayfer Kordu, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Elif Yıldırım, Engin Karaaslan, Fehman Hüseyin, Fethi Şarlatan, Filiz Duman, Güleser Törün, Gülüşan Eksen, Gülüzar Tural, Hamiyet Yalçınkaya, Hejar Çelik, Hülya Eroğlu, Hülya Oran, Zübeyr Aydar, İsmail Özden, Layika Gültekin, Mahmut Dora, Mehmet Tören, Mehmet Tahir Kılıç, Menafi Bayazit, Murat Karayılan, Murat Üçer, Mustafa Karasu, Muzaffer Ayata, Nuran Er, Nuriye Kesbir, Remzi Kartal, Rıza Altun, Sabri Ok, Salih Müslüm, Salman Kurtulan, Sultan Kocabey, Süleyman Şahin, Şerif Başboğa hakkındaki yokluğunda tutuklama kararının devamına hükmedildi.

Mahkemece, söz konusu sanıkların "kırmızı bülten" ile INTERPOL vasıtasıyla uluslararası düzeyde aranmaları için Adalet Bakanlığına yazı gönderildi.

Çekya'da yakalandıktan sonra serbest bırakılan terör örgütü elebaşı Salih Müslüm'ün, bulunduğu ülkeden iadesi için de müzekkere hazırlandı. 

Savcının değerlendirmesine karşı sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından dava karara bağlanacak.